Video Propaganda rusă distribuie imagini false cu soldați din „Regimentul Nemuritor” pe panouri publicitare în Berlin
0Propagandiștii ruși au falsificat înregistrări video care ar arăta presupuse portrete ale soldaților sovietici pe ecrane LED din capitala Germaniei.

Mass-media de stat rusă, canale de Telegram și boți de pe rețeaua socială X distribuie un videoclip care pretinde că arată panouri LED din diverse locații cunoscute ale Berlinului, afișând portrete ale soldaților sovietici care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, scrie Ukrinform.
Alături de fotografii, pe panouri apare mesajul scris în rusă și germană: „După 80 de ani, s-au întors la Berlin”.
Potrivit sursei citate, totul este o fabricație. Videoclipul provine de la postul de propagandă rusesc Russia Today, iar o versiune care poartă sigla postului este difuzată de boți ruși pe rețelele sociale.
Ströer, o companie germană de publicitate care deține unul dintre panourile LED prezentate în videoclip, a negat difuzarea unui astfel de conținut. Într-o declarație oferită corespondentului Ukrinform la Berlin, Marc Sausen, directorul departamentului de Comunicare Corporativă al companiei, a confirmat că imaginile au fost modificate digital cu ajutorul unor instrumente de editare grafică.
„Putem afirma cu încredere că acest videoclip nu este difuzat pe ecranele noastre,” a declarat Sausen.
El a remarcat, de asemenea, discrepanțe în ceea ce privește vegetația vizibilă în apropierea panoului publicitar, care nu corespunde cu starea actuală din Berlin – o altă dovadă că videoclipul a fost manipulat în scopuri de propagandă.
Uber Arena, o altă locație prezentată în videoclipul fals și despre care se susține în mod eronat că ar fi afișat conținut legat de „Regimentul Nemuritor”, a confirmat la rândul său că înregistrarea este falsă.
„În urma unei verificări interne imediate a sistemului nostru de administrare a conținutului, putem confirma ceea ce este evident: este o postare fabricată și falsă. Acest conținut nu a fost niciodată afișat pe ecranele noastre”, a declarat un purtător de cuvânt al Uber Arena.
Un astfel de eveniment nici nu ar fi fost permis la Berlin, întrucât toate simbolurile sovietice și rusești au fost interzise în timpul ceremoniilor de comemorare a celor 80 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, desfășurate pe 8 și 9 mai.
Echipa de fact-checking a Ukrinform a demontat anterior campanii similare de dezinformare rusească, care implicau anunțuri publice false plasate în centrul Berlinului.
Această ultimă tentativă face parte dintr-un efort mai amplu al propagandiștilor ruși de a promova ideea că politicile Kremlinului se bucură de susținere în Germania.
Propaganda rusă a mai difuzat o serie de falsuri similare și înainte de 9 mai în Ucraina, potrivit Ukrinform.