Viză rusească pentru imigranți occidentali

0
0
Publicat:

”Valori comune” se numește viza și se adresează persoanelor din țările occidentale care resping drepturile LGBTQ+ și caută o nouă patrie în Rusia. Programul nu servește doar imigrației, ci și propagandei Moscovei.

Familia britanică Pringle a emigrat în Rusia în baza Shared Values Visa
Familia britanică Pringle a emigrat în Rusia în baza Shared Values Visa

Russell "a reușit": australianul a obținut în Rusia așa-numita ”Shared Values Visa” - viza valorilor comune. Ultimul drum oficial către autorități l-a documentat chiar pe canalul său de YouTube, Travelling with Russell. ”Am la dispoziție trei ani în care să trăiesc aici, să-mi găsesc un loc de muncă și o locuință”, spune Russell în fața camerei. La șapte săptămâni după publicare, videoclipul fusese vizionat de peste 43.000 de oameni.

Russell nu este singurul care dorește să se stabilească în Rusia. Pe rețelele sociale există numeroase conturi ale unor occidentali care trăiesc deja acolo sau intenționează să se mute, promovând Rusia ca pe un loc mai plăcut și mai demn pentru trai. În țările de origine, ei percep schimbările legate de familie, religie, LGBTQ+ și migrație ca fiind prea liberale. Îi atrage o societate mai conservatoare, precum cea rusă.

Russell postează pe YouTube secvenţe din noua sa viaţă în Rusia
Russell postează pe YouTube secvenţe din noua sa viaţă în Rusia


Povești orchestrate?

Activitatea unor bloggeri precum Russell, care s-au mutat din convingeri morale din occident în Rusia și promovează asta pe rețelele sociale, ar putea fi, cel puțin parțial, susținută sau chiar coordonată de Moscova.

Astfel, revista online Important Stories relata, în martie, că postul rusesc de propagandă pentru străinătate RT (sancționat în multe țări occidentale) ar finanța videoclipuri pe rețelele sociale în care cetățeni relocați laudă Rusia și critică occidentul. Potrivit aceleiași surse, în spatele canalului YouTube Russian Road, care publică exact astfel de conținut, s-ar afla angajați ai televiziunii de stat ruse.

De altfel, și presa de stat din Rusia relatează pe larg despre ceea ce consideră a fi ”cazuri de succes” ale migrării occidentalilor către Rusia.

Putin: ”Sprijin umanitar”

Permisul de ședere, cunoscut informal și drept ”viza anti-woke”, a fost introdus prin decret de președintele Vladimir Putin în august 2024. Termenul ”woke” desemnează atitudinea conștientă și activă împotriva discriminării rasiale, de gen și sociale. Potrivit decretului, această viză are scopul de a ”acorda sprijin umanitar persoanelor care împărtășesc valorile spirituale și morale tradiționale rusești”.

Cetățenii sau rezidenții permanenți ai țărilor europene, ai SUA, Australiei, Japoniei și ai altor câteva state pot solicita această ”viză a valorilor comune”. Nu li se cere să cunoască limba rusă, cultura locală sau legislația. Totuși, solicitanții trebuie să declare că nu sunt de acord cu politica țării lor de origine. Viza este, de regulă, valabilă timp de trei ani și poate fi prelungită.

Ce urmărește Rusia cu ”viza valorilor comune”?

”În primul rând, este vorba de politică simbolică”, spune Katharina Bluhm, șefa Departamentului de Sociologie al Institutului pentru Europa de Est al Universității Libere din Berlin. Se comunică în același timp în două direcții – intern și extern.

”Propriilor cetățeni, Rusia le arată cu această viză și cu poveștile pozitive ale imigranților din vest că sunt oameni care vin pentru că oferim ceea ce ei nu mai găsesc în occidentul decadent. Și vor să se întoarcă la valorile creștine, occidentale”, punctează Bluhm. Către lumea occidentală mesajul transmis este: ”Puteți veni la noi dacă vă deranjează tot ce se întâmplă acolo. Noi reprezentăm Europa adevărată, Europa patriotismului, a valorilor și rolurilor de gen tradiționale, care nu mai există în altă parte”.

Dar, dincolo de simbolism, Rusia are și un interes practic, explică Bluhm: țara se confruntă cu probleme demografice grave. Populația Rusiei scade de ani buni, iar rata natalității rămâne scăzută în ciuda stimulentelor oferite de stat. În plus, războiul de agresiune împotriva Ucrainei a dus la pierderi mari de vieți omenești și la emigrarea masivă a tinerilor ruși.

"Rusia este încă un loc sigur pentru familiile creștine, tradiționale”

Familii precum soții Feenstra, care s-au mutat din Canada în Rusia împreună cu cei opt copii ai lor, sunt, fără îndoială, mai mult decât binevenite. Pe canalele lor de social media, aceștia relatează în detaliu despre noua lor viață. Tatăl, Arend, spune într-unul dintre videoclipuri: ”Rusia este una dintre puținele țări care mai este sigură pentru familiile creștine, tradiționale”. În Canada, mai adaugă Feenstra, devenise tot mai dificil să-și întrețină familia, în timp ce în Rusia situația financiară ar fi mai bună.

Astfel de avantaje suplimentare sunt promovate și de platformele care oferă sprijin în obținerea ”vizei valorilor comune”. Se vorbește acolo despre impozite mici, educație gratuită, asistență medicală excelentă și costuri reduse ale vieții.

Familia Feenstra, vizitată de politicianul Iuri Stankevici, s-a mutat din Canada în Rusia
Familia Feenstra, vizitată de politicianul Iuri Stankevici, s-a mutat din Canada în Rusia


Toate acestea au priză la unii oameni din țările occidentale. Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Interne, până în luna mai, la nouă luni de la introducerea vizei, 1156 de persoane au depus cerere pentru noua viză, iar cel mai numeros grup (224) era alcătuit din cetățeni germani. Totuși, pentru a rezolva problema demografică a Rusiei, aceste cifre nu sunt nici pe departe suficiente.

Parte a propagandei rusești

”Viza anti-woke” și felul în care este prezentată în mass-media reprezintă doar unul dintre numeroasele eforturi sistematice ale Rusiei de propagandă și dezinformare. Moscova ar fi recurs chiar la actori pentru a produce videoclipuri cu mesaje false difuzate în timpul campaniei electorale din SUA.

Și experta în Rusia Katharina Bluhm vede ”viza valorilor comune” în contextul aparatului propagandistic rus. În același timp, pare că Rusia dorește să atragă în mod selectiv ”străinii potriviți” în țară, pentru a contracara propriile probleme demografice.

Ines Eisele - DW

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite