
Roşii-gigant cultivate de un legumicultor în Gorj. O tomată depăşeşte un kilogram
Un legumicultor din Gorj cultivă un soi italian de roşii care ajung să depăşească în greutate un kilogram pe bucată.
Un legumicultor din Gorj cultivă un soi italian de roşii care ajung să depăşească în greutate un kilogram pe bucată.
Preţurile legumelor au scăzut drastic în sudul ţării, fermierii temându-se deja că, cel puţin în cazul tomatelor, se va ajunge din nou la supraproducţie. Cât dau consumatorii pe legume în piaţă şi cu cât se vând de la poarta fermierului.
Cunoscuta zonă pomicolă Voineşti încearcă să se impună şi în industria turismului. Deja în areal au început să apară tot felul de pensiuni bazate pe idei originale de turism, iar oaspeţii acestora au numai cuvinte de laudă.
Cei care vor să aibă în grădină legume bune le pot comanda online direct din serele Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău, unde se produc răsaduri pentru zeci de soiuri de legume şi verdeţuri, din specii vechi româneşti, dar şi hibrizi exotici, adaptaţi climei şi solului din România.
Sunt gata de cules primele legume bio care pot fi livrate acasă, prin plata unui abonament lunar sau chiar anual. Sunt cultivate în grădina unei asociaţii care administrează şi un cămin de copii din judeţul Buzău. Primele 20 de lădiţe cu marfă proaspătă au ajuns deja la clienţi din Bucureşti şi Buzău.
Cei care doresc o masă de sărbători diversificată, inclusiv cu meniuri exotice, au varianta preparării fructelor de mare, care sunt din ce în ce mai apreciate de români. Creveţii Black Tiger cu orez, legume şi mirodenii asiatice, sunt propunerea unui bucătar nepalez care se află de cinci în România.
Celebrele roşii de Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, vor ieşi pe piaţă anul acesta cu întârziere. Deşi fermierii fac focul în solarii şi se aşteptau să iasă cu roşiile de Paşti, ele abia sunt cât zarzărele, aşa că nu au cum să se dezvolte şi să se coacă într-o săptămână.
Producţia agricolă vegetală a crescut în 2021, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, plante uleioase şi leguminoase pentru boabe şi a scăzut la cartofi şi legume, arată datele provizorii publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În ţara noastră funcţionează peste 300 de pieţe agroalimentare în care producătorii români sunt deja prezenţi, au transmis, luni, reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România (AAPR).
O afacere pornită într-un dormitor din Iaşi aduce în farfuriile bucătarilor superalimente cu un conţinut ridicat de minerale şi vitamine. Doi tineri din capitala Moldovei şi-au deschis o afacere cu microplante, din dorinţa de a rămâne în ţară, dar şi pentru a profesa în domeniul lor de activitate.
În cazul unor accidente nucleare sau chimice, nu numai oamenii ar avea de suferit, ci şi lumea vegetală, spune cercetătorul Costel Vânătoru. Contaminarea culturilor, deprecierea soiurilor prin apariţia unor anomalii şi chiar dispariţia unor specii de plante sunt riscurile care ne pândesc, dacă nu luăm repede măsuri.
Cererea pentru produsele româneşti a crescut considerabil odată cu pandemia de Covid-19, însă piaţa de desfacere a produselor locale reprezintă în continuare o problemă chiar şi pentru legumicultorii cu experienţă, susţin reprezentanţii Cooperativei Ţara Mea.
Programele de sprijin destinate legumicultorilor au fost simplificate, iar termenul de depunere a cererilor de înscriere în Programul Tomata a fost prelungit cu o lună, până la data de 1 aprilie 2022, a transmis, miercuri, Ministerul Agriculturii.
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu s-a întâlnit, joi, cu administratorii pieţelor din România, pentru a identifica împreună soluţii în vederea creşterii accesului producătorilor în pieţe, astfel încât consumatorii să aibă la dispoziţie o gamă cât mai variată de produse agroalimentare produse pe plan local.
Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Judeţean Galaţi, susţine că alimentaţia este esenţială pentru a ne ajuta organismul să facă faţă cu brio „asteniei de primăvară”. De asemenea, mişcarea, hidratarea şi odihna sunt extrem de importante.
Răsadul a fost semănat în decembrie, în ianuarie fermierii au plantat tomatele, iar în aprilie vor scoate pe piaţă „trufandalele“ româneşti. Totul, însă, cu costuri duble faţă de anii trecuţi. „Am mai încercat un an, dar e ultimul“, spune fermierul Simon Idita.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţă simplificarea procesului de accesare a ajutoarelor destinate legumicultorilor, prin programele „Tomata", susţinerea de legume în spaţii protejate şi de susţinere a producţiei de usturoi românesc.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţă că au fost aprobate, în şedinţa de Guvern de miercuri, două acte normative ce instituie o serie de măsuri de susţinere financiară a legumicultorilor, pentru anul 2022.
Din cauza gerului de la sfârşitul lunii ianuarie, legumele din sere şi solarii, care trebuiau să fie deja în pieţe, nu s-au dezvoltat suficient şi nu pot fi culese. Agricultorii au fost nevoiţi să cheltuiască mai mult, pentru ca verdeţurile să nu îngheţe, aşa că preţurile vor fi mai mari.
România devine tot mai dependentă de alimentele din străinătate. Potrivit Economica.net, în prezent, ţara noastră produce mai mult decât consumă doar câteva tipuri de cereale, carne de oaie sau capră şi varză.
Guvernul R. Moldova a aprobat miercuri, 19 ianuarie, cerinţe noi de calitate la comercializarea fructelor şi legumelor în stare proaspătă. Documentul se referă la mai multe produse de larg consum de import sau autohtone (cartofi, ceapă, usturoi, varză, conopidă, morcov, castraveţi, vinete, dovlecei, pepene verde, pepene galben, caise, prune, cireşe şi vişine).
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a prezentat marţi în cadrul unei conferinţe, câteva dintre programele de sprijin ce vor fi derulate în acest an.
În România, doar 2% din populaţie a consumat cel puţin 5 porţii de fructe şi legume, fapt care ne situează pe ultimul loc în UE, la acest capitol.
Legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor de minimis de cel mult 4.000 de euro, plafonul maxim alocat pentru această schemă de sprijin fiind de 225 milioane de lei (45 milioane de euro), potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerul Agriculturii.
Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare este un act normativ bun care trebuie modificat astfel încât să fie complementar cu Directiva europeană 633 privind practicile comerciale neloiale, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Inspectorii Ministerului Agriculturii au aplicat amenzi în valoare totală de 101.500 lei şi 159 de sancţiuni cu avertisment, în perioada 10 - 16 decembrie 2021, după verificările efectuate la operatorii economici care comercializează fructe şi legume proaspete.
Micii agricultori caută, în fiecare toamnă, metode cât mai simple şi mai puţin costisitoare pentru a pregăti terenul pentru culturile următoare. Folosirea formolului pentru a dezinfecta solul este „moda“ care recent a inflamat membrii unui grup de pe o reţea socială. Ce spun specialiştii despre metodă şi ce alternative există.
Autorizările la plată pentru programul de susţinere a producţiei de legume vor începe în 15 decembrie, a anunţat, vineri, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis, joi, că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) primeşte în continuare cereri de finanţare pentru proiecte de investiţii în exploataţii agricole, prin submăsura 4.1 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a dispus intensificarea acţiunilor de control privind verificarea modului de respectare a legislaţiei specifice din domeniul comercializării legumelor şi fructelor proaspete, provenite din producţia autohtonă, import şi comerţ intraunional.