Diversificarea alimentației bebelușilor: Fructele și legumele recomandate
0După șase luni, diversificarea alimentației bebelușului este etapă importantă pentru creștere și dezvoltare. Trecerea de la alimentația bazată exclusiv pe lapte la cea solidă reprezintă un pas uriaș în viața micuților, întrucât aceștia încep să descopere gusturi și texturi noi. Experții ne spun care sunt acele superalimente care vor asigura o nutriție sănătoasă și delicioasă.
Legumele
Primele primele alimente recomandate sunt acele legume ușor de digerat și care au un potențial alergenic redus. Legumele rădăcinoase, cum ar fi morcovii, cartofii, cartofii dulci, dovleacul și păstârnacul, sunt opțiuni ideale, deoarece au textură fină și pot fi făcute piure.
Morcovii: sunt bogati în betacaroten, o formă brută a vitaminei A și oferă un gust dulce natural apreciat de bebeluși.
Dovleacul: este ușor de digerat, fiind o sursă excelentă de betacaroten. Poate crea alergii, însă doar în cazuri extrem de rare.
Păstârnacul: este o sursă valoroasă de amidon și fibre, conținând antioxidanți precum vitamina C și E.
Cartofii albi/ dulci: ambii sunt surse de potasiu, vitamina C și fibre. Cartoful dulce este și o sursă de betacaroten, având beneficii în prevenirea anumitor tipuri de cancer și în eliminarea radicalilor liberi.
Zucchini: un alt aliment recomandat și o sursă bună de betacaroten. Majoritatea nutrienților se găsesc în coajă, așa că este important ca ea să nu fie îndepărtată.
Broccoli: denumit și superaliment, conține vitamina C, betacaroten, acid folic, fier, potasiu și fitonutrienți anticancer. Pentru cei cărora nu le place gustul de broccoli, se poate încerca amestecarea cu o altă legumă dulce, cum ar fi cartoful dulce sau dovleacul.
Fructele
În ceea ce privește fructele, primele recomandate sunt piureul de mere, ușor de digerat și benefic pentru bebeluși.
Dieta BOMPP (banana, orez, mere și pâine prăjită) este populară printre mămici, datorită capacității de a combate diareea.
Miezul de papaya: este bogat în vitamina C și betacaroten, fiind ușor de înghițit și contribuind la o bună digestie. Perele: au avantajul că sunt printre cele mai puțin alergene fructe.
Bananele: oferă energie constantă datorită conținutului de zaharuri lente.
Caisele, pepenele galben și afinele: sunt alte opțiuni sănătoase, bogate în nutrienți precum vitamina C, betacaroten și antioxidanți.
Piersicile: cu miezul lor moale, sunt ușor de digerat și oferă vitamina C.
Orezul și carnea
La introducerea cerealelor, orezul pentru bebeluși este recomandat ca prima opțiune, deoarece nu conține gluten și este ușor de digerat. În cazul cărnii, carnea roșie este cea mai bună sursă de fier pentru bebeluși, deoarece rezervele de fier primite de la mamă încep să se epuizeze, după 6 luni.
Alte recomandări
În primele săptămâni de diversificare, este indicat ca mâncărurile să nu fie amestecate, în afară de piureurile de legume sau de fructe. Această perioadă permite identificarea eventualelor alergii sau intoleranțe, notează autoarea Annabel Armel, în cartea sa, „Superalimente pentru bebeluși și copii”.
De asemenea, este important ca în mâncarea bebelușului să nu fie adăugat zahăr sau sare, deoarece sarea poate afecta rinichii, iar zahărul poate crea o preferință doar pentru gustul dulce. Este important de menționat că fiecare bebeluș este unic și poate avea preferințe și nevoi specifice, în ceea ce privește diversificarea alimentației. Pentru recomandări personalizate și sfaturi suplimentare, părinții sunt sfătuiți să consulte medicul pediatru.