Legumele și fructele pe care trebuie să le mănânci toamna pentru o viață sănătoasă

0
Publicat:

Mai mult ca oricare anotimp, toamna ne oferă o multitudine de fructe și legume care ne pregătesc organismul pentru sezonul rece.

Alimentația sănătoasă, cheia succesului
Alimentația sănătoasă, cheia succesului

Din alimentația zilnică nu trebuie să lipsească fructele și legumele. Un studiu publicat în martie 2020 în revista Neurology a dezvăluit că vegetarienii care consumau o dietă bogată în nuci, legume și soia prezentau un risc mai mic de accident vascular cerebral în comparație cu persoanele care consumau carne.

Mere

Merele sunt vedeta sezonului. Un măr mediu are aproape 4,4 g de fibre, ceea ce oferă aproape 16% din necesarul zilnic, cu doar 95 de calorii. Nu îndepărta coaja, deoarece conține o mulțime de fibre găsite în mere, precum și polifenoli.

Pere 

Perele sunt un aliment de bază toamna. Un fruct mediu are 5,5 g de fibre.

Dovleac

Dovleacul conține beta-caroten: Există 5.920 micrograme (mcg) de beta-caroten într-o cană de dovleac. Acest pigment vegetal, care dă dovleacului nuanța portocalie este transformat de organism în vitamina A.

Struguri

De la tratarea depresiilor, la ajutor în curele de slăbire, dar şi întărirea pereţilor vaselor sangvine, strugurii roşii nu trebuie să lipsească din dieta de toamnă a oamenilor.

Strugurii roşii întăresc muşchiul cardiac, curăţă intestinele şi rinichii şi favorizează metabolismul. De asemenea, strugurii roşii sunt o armă excelentă împotriva unor boli grave, precum TBC, astm bronşic sau boli cardiovasculare.

Strugurii albi previn osteoporoza şi fragilitatea oaselor. 

Conopida

Conopida este considerată cea mai valoroasă legumă din punct de vedere al proprietăţilor antiinflamatorii şi antioxidante din familia cruciferelor. Această legumă protejează organismul împotriva afecţiunilor cardiovasculare şi a accidentelor vasculare cerebrale. Conopida a devenit populară datorită cantităţii scăzute de carbohidraţi, fiind una din cele mai bune surse de vitamina C şi K.

Praz

Prazul are o mulțime de substanțe nutritive.  100 g de praz oferă aproximativ 1,6 g de fibre (deci aproximativ 6% din necesarul zilnic) și doar 54 de calorii.

Cartofi dulci 

Cartofii dulci conțin o mulțime de substanțe nutritive – fibre, vitamina A și vitamina C. 

Sfeclă roșie

Sfecla roșie are un conținut scăzut de calorii și este o sursă bună de potasiu. Culoarea distinctivă a sfeclei roșii vine de la betacianine – pigmenți vegetali care acționează ca antioxidanți puternici care pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă. În mod tradițional, sfecla roșie a fost folosită și ca detoxifiant hepatic.

Broccoli

Broccoli este bogat în substanțe nutritive precum vitamina C, beta caroten, folat, fier și potasiu. De asemenea, broccoli conține o serie de compuși care luptă împotriva cancerului.

Regula este ca fructele și legumele proaspete de sezon să fie consumate cât mai rapid după ce au fost culese. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite