Ce alimente ar trebui să eviți iarna. De ce fructele și legumele de vară din supermarketuri nu au niciun gust

0
Publicat:

Nutriționiștii avertizează asupra faptului că fructele și legumele de vară pe care le găsiți în magazine au fost culese înainte să fie coapte sau au fost coapte forțat.

Fructele din supermarketuri Arhivă Adevărul
Fructele din supermarketuri Arhivă Adevărul

Cei mai mulți bucătari și nutriționiști susțin cu tărie că mâncarea gustoasă și sănătoasă se face cu produse de sezon. Adică, în miezul iernii e mai potrivit să mănânci morcovi, țelină sau cartofi, decât roșii sau sparanghel.

Motivul e simplu. Dacă nu locuiești cumva într-o țară exotică, scăldată de soare, cu siguranță roșiile, castraveții sau strugurii vin de pe alte continente în supermarket. Asta înseamnă că pe parcurs pierd din gust, savoare, vitamine și minerale.

Soluția e să consumi alimente de sezon, mult mai gustoase, și să le ocolești pe cele care nu fac parte în mod obișnuit din peisaj.

Foodstory prezintă o listă cu alimentele pe care ar trebui să nu le mai cumperi acum și să le eviți în meniu:

Sparanghel - că multe alte legume și acesta ar fi mai potrivit în meniurile de primăvară, când e în sezon. La noi în magazine ajunge oricum din alte țări europene mai însorite, dar în sezonul rece e transportat din țări și mai îndepărtate.

Ardei iute - motivul nu ține neapărat de absența acestuia în sezonul rece. Există sere unde poate fi produs și la noi în țară. E mai bine să îl ocolești pentru că poate irită mucoasele și stomacul și nu e tocmai potrivit în sezonul rece când te pândesc răcelile.

Porumb - la noi, porumbul e în plin sezon la sfârșitul verii. Ceea ce găsești acum în magazin este porumb fiert în conservă, porumb congelat sau prefiert. Nu îți va aduce nici gustul bun și nici nutrienții produsului proaspăt.

 Pește - și pentru peste există un sezon propice, în care ai șansă să găsești varianta proaspătă cea mai bună. Iarnă e mai bine să încerci biban sau șalău, doi pești care pot fi pescuiți și când afară este frig. În rest, trebuie să știi că peștele prezentat proaspăt în galantare vine cam de departe.

 Roșii - cu excepția cazului în care locuiești într-o zona caldă, roșiile pe care le vei găsi acum în magazine nu vor avea niciun gust. Dacă vrei să folosești roșii în rețete de sos, supe, tocănițe, alege-le pe cele întregi conservate în suc propriu.

6Piersici, căpșune, struguri, pepeni

Niciunul din fructele de vară nu va avea același gust acum. Alege mai bine variantele congelate, gemuri sau dulcețuri și evită-le pe cele prezentate proaspete în magazin. Multe dintre ele au fost culese înainte să fie coapte sau au fost coapte forțat.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite