Postul Paștelui a scumpit legumele în piețe. Care este produsul al cărui preț a crescut cel mai mult

0
Publicat:

Produsele vegetale costă, odată cu începutul Postului Paștelui, cu cel puțin un sfert mai mult decât înainte Asta au constatat clienții care au făcut cumpărături din „piața mare” din Baia Mare, la sfârșitul săptămânii trecute. Cel mai cumpărat produs este cel care s-a scumpit cel mai mult.

Legumele s-au scumpit odată cu începerea Postului  FOTO Angela Sabău
Legumele s-au scumpit odată cu începerea Postului FOTO Angela Sabău

Potrivit cutumelor bisericești, până la Paște nu se mai consumă produse „de dulce”, adică carne, lapte sau ouă (ori derivatele acestora). Prin urmare, cei care vor să țină postul trebuie să se axeze pe alimente de natură vegetală.

Astfel, înainte de intrarea în Postul Paștelui, credincioșii și-au făcut provizii de legume pentru perioada următoare, însă au avut parte de o surpriză. La cea mai aglomerată piață agroalimentară din Baia Mare, prețurile erau cu cel puțin un sfert mai mari față de acum una sau două săptămâni.

Comercianții însă nu explică în niciun fel scumpirile. „Eu mereu am dat fasolea cu 20 de lei”, spune o vânzătoare trecută bine de prima tinerețe.

Alți comercianți spun că din această primăvară au mărit, și ei, prețurile.

Prețuri mai mari 

Alina Voița, o maramureșeancă de 40 de ani, spune că a cumpărat în urmă cu două săptămâni legume la alte prețuri.

Fasolea era 15 lei, acum e 20. Salată verde am luat cu 3 lei, acum e 5 lei. La fel și ridichile”, spune ea despre alimentul el mai căutat. 

Cu toate acestea, mai arată ea, preferă să facă aprovizionarea de la piață, deoarece aici găsește producători locali și are mai mare încredere în produsele lor.

La alte produse precum ceapa verde, prețul chiar s-a dublat.

Până acum, luam o legătură cu 1 leu, sau 1 leu și 50. Acum am luat cu 2 lei”, spune băimăreanca Maria Ardelean.

Acestea erau prețurile pentru zilele de marți și vineri, sau sâmbătă când este „zi de piață” în Baia Mare, asfel că locul este aglomerat cu clienți și vânzători. Cel mai probabil, în zilele mai puțin aglomerate, prețurile pot fi negociate.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite