Alimentația optimă în timpul caniculei. Pericolele consumului de pește și legume în zilele fierbinți

0
Publicat:

Specialiștii Info Cons au atras atenția că trebuie să acordăm mare atenție legumelor și peștelui în zilele caniculare, din cauză că acestea pot suferi degradări din cauza temperaturilor ridicate. Specialiștii recomandă, în schimb, consumul alimentelor care ajută la hidratare.

De ce nu este recomandat peștele în zilele caniculare FOTO Arhivă
De ce nu este recomandat peștele în zilele caniculare FOTO Arhivă

Alegerea alimentelor de post pe timpul caniculei trebuie să se concentreze pe hidratare, digestie și aportul de nutrienți. Fructele și legumele proaspete, salatele, smoothie-urile și supele reci sunt excelente pentru a menține corpul răcorit și bine hidratat, potrivit Info Cons.

Ce alimente sunt recomandate

Pepenele verde

Este extrem de hidratant și răcoritor datorită conținutului său ridicat de apă.

Castravetele

Are un conținut de apă de peste 90%, ceea ce îl face perfect pentru a fi consumat în salate sau ca gustare.

Roșiile

Sunt bogate în antioxidanți și vitamine, iar consumul lor ajută la menținerea hidratării.

Fructele de pădure

Afinele, zmeura și murele sunt bogate în antioxidanți și oferă o hidratare naturală.

Salatele

O opțiune excelentă pentru zilele toride. Puteți combina diverse legume proaspete pentru a obține un prânz sau o cină ușoară și nutritivă.

Orezul brun

O bază excelentă pentru salate reci, oferind energie de lungă durată.

Lintea

Poate fi adăugată în salate sau supe reci, fiind o sursă excelentă de proteine și fibre.

La ce să fim atenți

InfoCons atrage atenția și asupra potențialelor riscuri legate de consumul de carne de pește, unul dintre cele mai populare produse cu ocazia postului premergător prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Specialiștii au venit cu o listă de sfaturi utile pentru achiziționarea peștelui sau produselor din pește:

Produsele vii

Pentru peștele care trebuie comercializat viu (crap, șalău, scrumbie, păstrăv, homari, creveți, crab etc.), trebuie să fie prezente semnele de vitalitate. Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „agonie”, prezintă rupturi sau suprafața pielii discontinue.

- Acordați o atenție sporită aspectului peștelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime. Semnele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust și miros modificate etc.

- Nu cumpărați pește sau produse din pește dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospețime.

- Produsele pescărești trebuie păstrate și expuse la o temperatură optimă, apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață.

- Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă și nu cumpărați produse preambalate neetichetate.

- Solicitați bonul fiscal la achiziționarea peștelui și a produselor din pește pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări.

Produsele preparate

Pentru produsele pescărești care sunt preparate (fileuri, rondele, trunchiuri de pește etc.), atenția trebuie îndreptată către culoarea, fermitatea și mirosul acestora. Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificate nu trebuie expuse și comercializate.

- Icrele neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specifică speciei de pește de la care provin.

- Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murdar.

- Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specifică.

- Peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul nu poate să asigure toate condițiile optime, atât din punctul de vedere al transportului, cât și al modului de depozitare și comercializare.

- Nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite