Cum transformăm curtea într-o grădină ecologică. Ghidul specialiștilor pentru începerea unei culturi bio
0O grădină bio poate fi o sursă sigură de hrană sănătoasă, dar și un loc de relaxare și de reconectare cu natura. Specialiștii în agricultură ecologică oferă câteva sfaturi prețioase pentru reușita unor astfel de inițiative.

Grădinăritul ecologic a devenit tot mai popular în ultimii ani, fiind atractiv atât ca hobby, cât și ca stil de viață. Unii îl privesc ca pe o alternativă mai sănătoasă la produsele alimentare din comerț.
Alți amatori de grădinărit îl consideră un mod eficient de a reduce cheltuielile alocate legumelor sau plantelor aromatice. Numeroasele canale media care promovează grădinăritul au contribuit la creșterea popularității acestuia, alături de fondurile europene destinate celor care practică agricultura ecologică.
„Agricultura ecologică este o metodă agricolă de producere a alimentelor folosind substanțe și procese naturale, contribuind la o biodiversitate mai mare și la o poluare redusă a apei, aerului și solului. Comisia Europeană o consideră un instrument esențial pentru a face agricultura mai durabilă și a stabilit obiectivul ca 25 la sută din suprafața agricolă a UE să fie cultivată ecologic până în 2030 – un salt semnificativ față de 10,5 la sută în 2022. În perioada 2014–2022, fermierii au primit aproximativ 12 miliarde de euro pentru susținerea practicilor de agricultură ecologică, prin politica agricolă comună”, arată un raport din 2024 al Curții Europene de Conturi.

Pentru cei care practică grădinăritul la scară mică (în curți, pe balcoane sau în alte spații verzi disponibile), specialiștii arată numeroase beneficii. Astfel de activități aduc avantaje fizice, materiale și mentale: reduc stresul și îmbunătățesc starea de spirit a celor care le practică.
Garden Organic,o organizație din Marea Britanie care își propune să încurajeze pe toată lumea să cultive „în stil ecologic”, oferă un ghid celor care se pregătesc să își înceapă să cultive plante în mod ecologic.
Alegeți locul ideal pentru grădina bio
Primul pas pe care trebuie să îl facă viitorii grădinari este evaluarea spațiului disponibil pe care pot planifica ce fel de grădină ecologică pot amenaja și ce pot semăna sau planta aici. Unul dintre lucrurile de care trebuie să țină cont este orientarea grădinii.

„O grădină orientată spre sud va avea soare aproape toată ziua. Una orientată spre nord va fi mai umbrită. Asta nu înseamnă că nu poți cultiva nimic: legumele cu frunze (salată, spanac), unele plante aromatice și fructe de pădure precum coacăzele negre se vor descurca bine. Pereții orientați spre vest absorb căldura după-amiaza și o eliberează noaptea, acționând ca niște „radiatoare naturale”. Grădinile orientate spre est pot fi cele mai problematice: plantele se răcesc seara și noaptea, apoi sunt brusc expuse la soarele puternic de dimineață”, arată specialiștii de la Garden Organic.
Relieful terenului va influența, la rândul lui amenajarea grădinii. Zonele expuse vântului pot reduce temperatura aerului, încetinind creșterea plantelor, iar un mediu adăpostit poate face minuni.
„Pantele abrupte pot duce la scurgerea apei, pierderea solului și a nutrienților. Aranjează straturile de-a lungul curbelor de nivel, nu perpendicular pe pantă, pentru a reduce eroziunea”, este un sfat oferit pe site-ul organizației.
Un sol cu structură bună va permite circulația aerului și apei, în timp ce unul prea compactat înseamnă un drenaj slab și rădăcini sufocate.
„Solurile nisipoase se drenează ușor și se încălzesc mai repede primăvara – ideale pentru rădăcinoase. Solurile argiloase sau lutoase rețin mai bine apa și nutrienții – excelente pentru varză, broccoli și alte brassicaceae”, arată specialiștii.
Și buruienile pot fi indicatori buni ai stării solului. Spre exemplu, păpădile cresc pe un sol argilos, ușor acid, iar ciulinii, pe sol umed, neutru sau alcalin.
Planificați ce vreți să cultivați
Un plan bine realizat îi poate feri pe amatorii de grădinărit să evite problemele și să se bucure de recolte constante. Fermierii sunt sfătuiți să țină cont de orientarea spațiului, tipul solulului și lumină, astfel încât să așeze plantele unde le merge lor bine.

„Plantează ce știi că vei consuma, ținând cont că unele legume produc mult (ex. dovlecei), iar altele o singură recoltă (ex. morcovi, usturoi). Un calendar te ajută să ai producție tot anul. De exemplu, semănatul verzei, în primăvară îți asigură hrană și pe timp de iarnă. Morcovii semănați în iunie pot fi recoltați toamna târziu. Fasolea uscată poate fi păstrată pentru supe iarna”, arată Garden Organic.
Rotația culturilor poate preveni bolile și optimizează fertilitatea solului. „Urmărește principiile grădinăritului ecologic: fără chimicale, cu grijă față de sol, biodiversitate și respect față de natură – indiferent că ești începător sau vrei să treci la grădinărit 100 la sută bio”, recomandă specialiștii.
Alegeți plantele potrivite
Grădinarii sunt sfătuiți să aleagă plantele în funcție de condițiile specifice ale grădinii, nu doar după aspectul decorativ. Potrivit Garden Organic, respectarea principiului „planta potrivită, la locul potrivit” este esențială pentru o cultură sănătoasă.
„Plantele vor prospera și vor fi mai puțin afectate de dăunători și boli (ceea ce reduce nevoia de îngrășăminte sau substanțe chimice), dacă alegerea lor ține cont de condițiile specifice din grădina ta. Și mai bine este să le cultivi chiar tu din semințe – astfel se vor adapta de la început mediului tău și vor avea toate șansele să se dezvolte cu succes”, arată experții.
De exemplu, plantele mediteraneene preferă soarele și solul uscat, în timp ce altele se dezvoltă bine în zone umede și umbrite. Este important să se țină cont de tipul de sol, de expunerea la lumină, de spațiul disponibil și de microclimatul local. Plantele adaptate corespunzător vor fi mai rezistente și vor necesita mai puțină intervenție împotriva dăunătorilor.
Aveți grijă de sol
Un sol sănătos, bine structurat și fertil permite plantelor să absoarbă apa și nutrienții, susținând o creștere viguroasă. Grădinarii sunt sfătuiți să observe textura, umiditatea și pH-ul solului, pentru a ști ce plante se potrivesc și ce e nevoie pentru a-l îmbunătăți.

Săpatul poate fi util, dar excesul strică: afectează structura și stimulează buruienile. Mulți grădinari adoptă metode fără săpat, folosind compost și mulci aplicat la suprafață.
„Pentru a-ți hrăni solul, folosește materiale bogate, precum compost de grădină sau gunoi de grajd bine fermentat. Acestea eliberează lent nutrienți, îmbunătățesc structura solului și susțin activitatea microorganismelor benefice”, informează Garden Organic.
Amestecarea frunzelor bine descompuse în sol crește capacitatea de reținere a apei și îmbunătățește textura, adaugă specialiștii.