Cea mai bună legumă care ajută la ameliorarea constipației. Ce spun dieteticienii

0
Publicat:

Atunci când ai nevoie de un mic ajutor pentru a stimula tranzitul intestinal, poți lua în calcul, în completarea dietei, mazărea, o legumă surprinzătoare, foarte eficientă în caz de constipație, potrivit Eating Well.

O modalitate excelentă de a consuma mazăre este supa cremă. FOTO Shutterstock
O modalitate excelentă de a consuma mazăre este supa cremă. FOTO Shutterstock

Scaunul uscat, lipsa acestuia, defecarea cu dificultate sau senzația că scaunul nu a fost eliminat complet sunt semne de constipație. Cauzele potențiale variază de la afecțiuni medicale la schimbări de medicație, dar și alimentația poate juca un rol important.

Potrivit unui studiu publicat în 2022 în Nutrients, s-a constatat că dietele bogate în produse zaharoase și sodiu au fost asociate cu rate mai mari de constipație, în timp ce dietele cu mai multe cereale integrale, grăsimi și legume cu amidon au fost asociate cu o constipație redusă.

Un aport mai mare de fibre și lichide poate preveni și trata constipația.

Eating Well a discutat cu trei dieteticieni înregistrați care recomandă celor care se confruntă cu constipația luarea în considerare a acestor două lucruri.

Pentru un aport mai mare de fibre, lichide și amidon, specialiștii recomandă mai multă mazăre verde, o legumă cu amidon, care conține 25 de grame de carbohidrați pe cană (gătită), spre deosebire de legumele fără amidon care au în jur de 5 grame sau mai puțin de carbohidrați.

În plus, mazărea conține și micronutrienți care pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea constipației.

Beneficiile pe care mazărea verde le are pentru ameliorarea constipației

Mazărea este bogată în fibre insolubile, care adaugă volum la scaun pentru a ajuta la accelerarea tranzitului prin tractul digestiv, fiind deosebit de utilă pentru constipație, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.

O cană de mazăre gătită conține un total de 9 grame de fibre, sau 32% din valoarea zilnică. Din aceste 9 grame de fibre totale, aproximativ 70% sunt fibre insolubile, conform Endotext. 

Restul de 30% din fibrele din mazăre sunt fibre solubile, care ajută la atragerea apei în tractul gastrointestinal în timpul digestiei și sunt mai utile pentru ameliorarea diareei, dar pot ajuta și la reducerea riscului de boli de inimă, conform NLM.

Hidratarea este, de asemenea , foarte importantă în ameliorarea și combaterea constipației.  dar hidratarea nu înseamnă doar o sticlă mare de apă. Majoritatea fructelor și legumelor au un conținut ridicat de lichide care poate contribui la aportul total de lichide.

Kaytee Hadley, M.S., RDN, fondator al Holistic Health and Wellness, evidențiază mazărea verde ca fiind una dintre legumele care au nu doar un conținut ridicat de fibre, ci și unul important  de lichide. 

Sursă bună de magneziu

Și magneziul - un mineral prezent în mazărea verde - poate ajuta în caz de constipație.

Acest mineral poate avea un efect laxativ prin atragerea apei din organism în scaun, îmbunătățind frecvența și consistența scaunelor.

O ceașcă de mazăre verde gătită conține 15% din doza zilnică de magneziu trecomandată.

Alte legume utile în caz de constipație

Deși mazărea verde este o sursă excelentă de nutrienți care ajută la ameliorarea constipației, nu este singura legumă utilă în astfel de situații. 

Broccoli, spanacul, sparanghelul, topinamburul se numără printre legumele care ajută la ameliorarea constipației.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite