Rusia: Femeile cer să le vină acasă soţii şi fiii de pe front

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda cenzurii şi a intimidărilor, mamele, soţiile şi surorile ruşilor mobilizaţi solicită retragerea acestora de pe frontul din Ucraina. Ce şanse are în Rusia lui Putin o asemenea mişcare?

Ce şanse are mişcarea rusă împotriva războiului?
Ce şanse are mişcarea rusă împotriva războiului?

Familiile ruşilor mobilizaţi pe frontul din Ucraina s-au unit într-o mişcare, ce pare să câştige teren. Prin organizarea mai multor acţiuni de protest, rudele cer întoarcerea de pe front a soţilor, fraţilor şi fiilor lor, apelând în acest sens la preşedintele Vladimir Putin. Autorităţile încearcă să pună capăt mişcării, de teama răspândirii protestelor, subliniind totodată că ordinul de mobilizare rămâne valabil până când şeful Kremlinului va decide anularea sa.

Astfel, bărbaţii apţi de luptă pot fi reţinuţi pe front pe termen nelimitat iar o rotire a trupelor nu este prevăzută. Starea de protest este amplificată şi de vestea că un alt infractor periculos a fost graţiat de către preşedintele Putin, pentru că a participat la războiul din Ucraina. 

În aşteptarea "Liniei directe"

Pe 14 decembrie va fi difuzată din nou în direct la televiziune runda de întrebări şi răspunsuri "Linia directă" cu preşedintele Vladimir Putin. Rudele disperate ale ruşilor trimişi pe front pun numeroase întrebări, după relatează canalul Telegram "Put domoj" (Drumul către casă). Canalul online dedicat problemelor soldaţilor mobilizaţi are peste 30.000 de utilizatori.  

"Soţul şi fratele meu sunt pe front. Au fost chemaţi la arme chiar la începutul ordinului de mobilizare. În nouă luni de zile n-au primit concediu şi sunt obligaţi să rămână pe câmpul de luptă. Fiul meu întreabă de ce trebuie să lupte tatăl lui. Dintre toţi colegii lui, el este singurul copil al cărui tată a fost recrutat", povesteşte Tatiana (nume fictiv). Tatiana" a fost de acord să stea de vorbă cu DW, dar nu doreşte să îşi dezvăluie identitatea. "Nu mă tem pentru mine, ci îmi este teamă că soţul şi fratele meu ar putea avea de suferit."

"Tatiana" spune că adjunctul guvernatorului din regiunea în care trăieşte le-ar fi oferit soţului şi fratelui ei să semneze contracte cu armata rusă. "Asta nu schimbă cu nimic situaţia. Toţi sunt obosiţi, epuizaţi, nu mai au putere şi nici motivaţie", adaugă femeia. Toate sesizările sau cererile înaintate către autorităţi au rămas fără răspuns.  

Conform relatărilor din presă, conducerea armatei s-ar strădui să obţină o victorie pe frontul din Ucraina înainte de apariţia la televiziune a preşedintului Putin, pe 14 decembrie. Rudele soldaţilor, care servesc în unitatea 95411, susţin că, în luna noiembrie, unii dintre militari, între care şi bărbaţi cu răni uşoare sau moderate, au fost trimişi să ia cu asalt oraşul Avdiivka. Aproximativ o sută de persoane i-ar fi înaintat o petiţie preşedintelui Putin cerând retragerea de pe front a rudelor lor.

Protestatarii sunt avertizaţi că "discreditarea armatei" reprezintă o faptă penală
Protestatarii sunt avertizaţi că "discreditarea armatei" reprezintă o faptă penală

Acţiuni de protest şi cenzură

În septembrie 2023, la un an de la mobilizare, în multe regiuni ale Federaţiei Ruse, rudele soldaţilor au început să atragă atenţia autorităţilor. Acestea critică ordinul de mobilizare pe perioadă nedeterminată şi cer rotirea trupelor. 

Autorităţile din anumite oraşe, cum ar fi St. Petersburg şi Moscova, interzic mitingurile, iar altele promit că vor transmite conducerii centrale doleanţele rudelor. 

Fără să mai aştepte vreo aprobare, mai multe femei s-au adunat la Moscova. Ele au profitat de tradiţionalul miting al partidului comunist, de pe 7 noiembrie, la monumentul lui Karl Marx. Fotografiile femeilor cu pancarte în mâini s-au răspândit rapid pe reţelele de socializare.     

Ulterior, mai multe femei din Ulianovsk au organizat un Flashmob şi şi-au acoperit maşinile cu afişe în care îşi exprimau nemulţumirea şi cereau întoarcerea bărbaţilor de pe front. Autorităţile locale au împiedicat alte acţiuni de protest. Unele femei au fost chemate să dea socoteală şi li s-a dat ordin să înlăture afişele. Altele au primit vizita poliţiştilor, care le-au amintit că "discreditarea armatei" constituie pedeapsă penală.

Însă toate aceste tentative de intimidare n-au oprit mişcarea. În luna noiembrie au fost publicate pe canalul Telegram "Put domoj" un manifest şi o petiţie. Apoi, bloggerii fideli Kremlinului au atacat masiv toate canalele regionale "Put domoj", argumentând că femeile care cer demobilizarea ar fi acţionat la iniţiativa fundaţiei anti-corupţie FBK, a activistului întemniţat Alexei Navalnîi, pentru a instiga la proteste în Rusia.

Propagandistul Kremlinului, Vladimir Soloviov, a publicat o listă cu canalele online administrate de presupuse "servicii secrete străine". În cele din urmă, canalul "Put domoj" a fost clasificat ca "fake". Telegram păstrează sub tăcere motivele.

În Novosibirsk rudele sodaţilor reţinuţi pe front au reuşit să organizeze o întâlnire cu autorităţile, la care jurnaliştii independenţi nu au avut acces. Fotografiatul cu telefonul mobil a fost permis. La întâlnire au luat parte aproximativ 30 de persoane. Într-un scurt material video o femeie i s-a adresat lui Vladimir Soloviov în următorii termeni: "Nu suntem duşmani ai poporului, ci noi suntem poporul. Şi fiii sau soţii noştri de pe front sunt poporul." 

Ce şanse are mişcarea împotriva războiului?

În opinia opozantului rus Leonid Gosman, protestul este o chestiune sensibilă pentru Kremlin, care ar putea duce la schimbări politice în Rusia. Activistul nu crede că autorităţile vor da curs cererii femeilor fiindcă lucrul acesta ar putea fi interpretat ca "semn de slăbiciune a puterii statului". 

Bloggerii fideli Kremlinului au atacat masiv toate canalele "Put domoj" de pe Telegram
Bloggerii fideli Kremlinului au atacat masiv toate canalele "Put domoj" de pe Telegram

"Dacă statul le-ar veni în întâmpinare şi alte femei vor cere întoarcerea bărbaţilor lor de pe front. Dacă le ignoră, nu vor exista proteste în masă, dar imaginea conducerii centrale va avea de suferit în continuare", afirmă Gosman. 

Pentru mulţi dintre ruşii mobilizaţi este a doua iarnă pe front. Nemulţumirile vor creşte, este de părere avocatul şi bloggerul Nikolai Bobrinski. El vede în acţiunile femeilor şansa de a face şi mai cunosctă mişcarea rusă anti-război. "Este important să nu se rateze alegerile de anul viitor, care chiar şi cu un rezultat oficial prestabilit, ar putea duce la o revigorare a soceităţii şi ar permite organizarea în siguranţă a mitingurilor dacă cei care candidează vor fi dispuşi să abordeze în campanie şi problema soldaţilor mobilizaţi."

Din septembrie 2022 există un "Consiliu al mamelor şi soţiilor", care a ţinut mitinguri în apropierea Parchetului Militar şi a Comandamentului garnizoanei de vest din Sankt Petersburg. Femeile au cerut scoaterea fiilor lor, care slujeau în armată, din regiunea rusă Belgorod lovită de obuze. Şefa organizaţiei, Olga Zukanova, a fost de mai multe ori arestată, iar în iulie 2023 Ministerul Justiţiei a încadrat-o în categoria "agenţi străini". Ulterior, organizaţia a fost obligată să renunţe la proteste.  

Olga Kaz, administratoarea canalului Telegram cu 30.000 de utilizatori "Wernjom Rebjat" (Haideţi să ne aducem înapoi bărbaţii), relata în luna noiembrie despre un dialog "fragil" cu autorităţile. Kaz intenţiona să convingă funcţionari publici şi deputaţi de necesitatea unui serviciu militar pe perioadă determinată a bărbaţilor trimişi pe front. Ultima postare de pe canalul "Wernjom Rebjat" este datată 20 noiembrie şi a fost publicată chiar de către Olga Kaz. Fratele ei Aleksandr a murit pe front. Avea doar 25 de ani.

Alexey Strelnikov - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite