Navalnîi riscă 30 de ani de închisoare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Rusia a fost inițiată o nouă procedură împotriva lui Alexei Navalnîi. Liderul opoziției ruse este acuzat de încălcarea a șapte articole din codul penal, inclusiv a unuia privind "extremismul".

Opozantul rus Alexei Navalnîi
Opozantul rus Alexei Navalnîi

Luni, Tribunalul din Moscova începe examinarea unui nou dosar penal împotriva disidentului Alexei Navalnîi, acuzat de o serie de infracțiuni. Audierea se va desfășura într-o colonie penală din regiunea Vladimir, unde acesta execută deja o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru fraudă și sfidarea instanței.

Date fiind noile acuzații ce i se aduc, Navalnîi însuși se așteaptă la o pedeapsă cu închisoarea de până la 30 de ani. Camarazii săi se tem și ei de o sentință dură: "Presupunem că procesul se va încheia destul de repede și că Alexei va fi într-adevăr condamnat la inimaginabila pedeapsă de aproximativ 30 de ani de închisoare", a declarat pentru DW purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmiș.

Prima acuzație politică împotriva lui Navalnîi

"Este pentru prima dată când Navalnîi este judecat în baza unei legi politice, adică pentru activități politice", explică aliatul său, Leonid Volkov, în podcastul DW Novosti. În opinia lui, particularitatea acestui nou caz constă în caracterul său exclusiv politic.

Tribunalul din Moscova
Tribunalul din Moscova

„Mesajul Kremlinului a fost mereu acesta: Navalnîi este un escroc, un hoț, care a furat toată pădurea, toată poșta, toate donațiile. De aceea au încercat să transforme aceste cazuri în procese-spectacol cât mai mult posibil. Noul caz al lui Navalnîi este însă pur politic. Acest om este pur și simplu urmărit penal pentru toate activitățile sale politice, pe care Kremlinul le-a declarat retroactiv extremiste încă din 2011", explică Volkov.

"Considerăm că orice posibilă judecată este ilegală de la bun început și că întregul caz este o invenție completă", subliniază Iarmiș. "De aceea, vom face, desigur, tot posibilul pentru a informa întreaga lume despre ce se întâmplă”, a punctat el. 

196 de dosare și niciun jurnalist în sala de judecată

Potrivit lui, din cauza ”lipsei de probe”, justiția rusă dorește să conducă procesul cât mai discret posibil. Inițial, audierea preliminară a fost amânată de la 31 mai la 6 iunie. Tribunalul orașului Moscova a mutat apoi audierile preliminare și procesul propriu-zis în colonia penitenciară în care este deținut opozantul.

Într-un interviu acordat DW la 5 iunie, Volkov a presupus că procesul se va desfășura în întregime în spatele ușilor închise: "Vom cunoaște doar verdictul. Kremlinul va face totul pentru ca nicio informație să nu iasă la iveală".

Ca şi aici, acuzatul va putea fi văzut în timpul procesului numai indirect, prin transmisiune video
Ca şi aici, acuzatul va putea fi văzut în timpul procesului numai indirect, prin transmisiune video

Însă, după audierea preliminară din 6 iunie, instanța a decis ca prima zi a procesului să aibă loc la 19 iunie, în ședință publică, așa încât presa ar fi putut să intre în sala de judecată. La 16 iunie, un purtător de cuvânt al Tribunalului municipal din Moscova a declarat însă că niciun jurnalist nu va fi admis direct în sala de judecată în care se desfășoară procesul, dar că aceștia pot merge într-o sală specială pentru a urmări transmisia ședinței. Cu toate acestea, în timpul ultimului proces contra lui Navalnîi, transmisiunea a fost întreruptă în mod regulat și a căzut de tot în momentul în care acuzatul făcea ultimele remarci.

Noul caz împotriva lui Navalnîi cuprinde 196 de dosare. În total, opozantul este acuzat de încălcarea a șapte articole din codul penal. Printre acestea se numără organizarea unei comunități extremiste (în acest caz, Fundația Anticorupție, care a fost clasificată drept "organizație extremistă" la 9 iunie 2021), incitarea publică la extremism, reabilitarea nazismului și participarea minorilor la acte care pun în pericol viața acestora (în acest caz, chemări la mitinguri).

Curtea pentru Drepturile Omului se pronunță în favoarea lui Navalnîi

Sediul CEDO
Sediul CEDO

Chiar în aceeași zi cu audierea preliminară în noul caz Navalnîi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg s-a pronunțat cu privire la o plângere depusă de avocații acestuia în august 2020. Aceasta se referă la refuzul autorităților ruse de a investiga otrăvirea activistului în același an. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat dreptate reclamantului și a constatat o încălcare a articolului privind dreptul la viață din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Curtea a obligat Rusia să-i plătească lui Navalnîi suma de 40.000 de euro pentru daunele morale suferite. Suma de 300.000 de euro solicitată de reclamant a fost respinsă ca fiind exagerată.

Obținerea acestor bani de la autoritățile ruse este însă imposibilă, de vreme ce Federația Rusă s-a retras din jurisdicția CEDO și nu recunoaște decizia acesteia. Decizia Curții "înseamnă că viața lui Alexei a fost într-adevăr în pericol și că Federația Rusă este responsabilă pentru aceasta", explică Iarmiș. "Din perspectiva căutării purului adevăr, aceasta este o decizie importantă. Dincolo de refuzurile instanțelor rusești de a examina aceste cazuri, decizia CEDO dovedește că avocații noștri au avut dreptate".

Între timp, reprezentantul Consiliului Europei a informat DW că CEDO poate examina plângerile rusești dacă acestea se referă la încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși care au avut loc înainte de jumătatea lunii septembrie 2022 - dată la a încetat jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului pentru Rusia și la șase luni după ce Moscova și-a anunțat retragerea din Consiliul Europei, în martie 2022.

Kirill Buketov - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite