Eu îl cred pe Plahotniuc. Dar voi pe mine?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Democratul Vladimir Plahotniuc a anunţat luni, 28 octombrie, că se retrage din funcţia de deputat. FOTO: Tudor Iovu / „Adevărul“
Democratul Vladimir Plahotniuc a anunţat luni, 28 octombrie, că se retrage din funcţia de deputat. FOTO: Tudor Iovu / „Adevărul“

De câteva zile încerc să omor pesimista şi cârcotaşa din mine şi să văd partea plină a paharului în lucrurile care se întâmplă pe scena politică.

După editorialul de săptămâna trecută, în care am criticat ideea neinspirată şi întârziată a guvernării care acum, pe ultima sută de metri, s-a apucat să alimenteze optimismul maselor organizând parade partinice sub drapelele UE, o bună prietenă mi-a zis că prea văd în culori negre totul.

De aceea, luni, când democratul Vlad Plahotniuc ne-a anunţat că se lasă de deputăţie, nu m-am grăbit să comentez, ca nu cumva să mă ia gura pe dinainte şi să-l critic... pe nedrept. Poate omu’ chiar are intenţii bune de data asta şi doar din grijă pentru imaginea partidului, stabilitatea coaliţiei de guvernare, viitorul european al Republicii Moldova şi bunăstarea noastră a tuturor face un pas în urmă.

Dacă se leapădă cu atâta curaj de imunitatea parlamentară şi roagă atât de insistent Comisia Naţională de Integritate să-i verifice declaraţiile pe venituri şi proprietăţi, de ce să sărim cu presupunerea că şi-a asigurat liniştea, având la mână Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie şi judecătorii? Poate chiar e curat ca lacrima în faţa Domnului şi a justiţiei şi toate averile şi le-a făcut muncind în sudoarea frunţii. Poate absolut din greşeală a nimerit în lista infractorilor monitorizaţi timp de câţiva ani de Interpol? Ei şi ce dacă a candidat la parlamentarele din Republica Moldova cu numele de Vladimir Plahotniuc „uitând“ să spună că în actele de cetăţean român îl chema de câteva luni Vlad Ulinici? Dacă legislaţia nu reglementa foarte clar aceste chestiuni juridice, ce a încălcat, mă rog?

Şi ce dacă, oficial, a intrat aproape gol-chistol în politică (în prima sa declaraţie pe venit, din 2010, nu avea nicio afacere), iar peste un an, fără nicio explicaţie, a apărut ca proprietar al unei firme ce gestionează alte zeci de companii despre care presa a scris că i-ar aparţine? Doar nimeni din instituţiile de stat nu l-a întrebat de unde a luat cele câteva milioane de lei pentru a-şi cumpăra cota-parte în firma care, în anul următor, i-a adus (potrivit declaraţiei de avere) câteva zeci de milioane de lei.

Şi ce dacă au fost atâţia care s-au plâns că Plahotniuc le-a luat afacerile, au ei, oare, la mână decizii emise de instanţe judecătoreşti din Republica Moldova care să confirme că el e vinovatul, el e beneficiarul schemelor de preluare frauduloasă? Mare lucru că acei care-şi zic victime flutură acte de pe la Londra, cine ştie ce o fi scris acolo englezii, chiar trebuie procurorii şi magistraţii moldoveni să se chinuie să înţeleagă?

Poate că noi, jurnaliştii, ca nişte câini turbaţi, cum ne-a numit Ion Muruianu, am scris doar prostii în toţi aceşti ani, ni s-au năzărit atacuri raider, fantome cu dublă identitate, moguli cu imperii mediatice, pe când omul n-a fost decât un onest şi truditor businessman, care, din dorinţa enormă de a face ceva bine pentru ţara pe care o iubeşte, s-a lansat în politică?

Şi acum tot pentru noi şi ţara asta se sacrifică! Dacă luni mai aveam unele îndoileli, după ce am citit ieri „interviul exclusiv“ publicat, fără semnătură, pe timpul.md, l-am crezut! Cât de convingător sună, când spune Vlad Plahotniuc ce va face în următoarea perioadă: „Vom organiza întâlniri cu oamenii, vom discuta despre problemele reale cu care se confruntă, dar vom dialoga cu ei, nu vom merge să le băgăm în cap minciuni, aşa cum fac comuniştii. Oamenii au nevoie să discuţi cu ei, să-i asculţi, nu să te duci şi să le bagi forţat în cap ce vrei tu să creadă“.

Cum să nu fii de acord cu el când declară: „Să nu lăsăm doar opoziţia să-şi desfăşoare campaniile de manipulare“? Corect, dle Plahotniuc, şi dumneavoastră aveţi dreptul să manipulaţi masele, aveţi şi instrumentele mediatice necesare, ar fi păcat să nu le folosiţi... în numele viiitorului european al Republicii Moldova...

Dar cât de originale şi necesare sunt acţiunile sociale pe care le-a anunţat Vlad Plahotniuc! Mi-a plăcut atât de mult ideea de a deschide magazine pentru săraci! Păcat că dl Plahotniuc s-a dus azi la Bruxelles... Am vrut să fim primii în presă şi programasem un reportaj frumos de la ţară, pe două pagini, cu Vlad Plahotniuc îmbrăţişând duios băbuţele şi împărţindu-le câte un voucher pentru cumpărături în viitoarea reţea de magazine sociale. Doar oamenii asta aşteaptă – articole luminoase, pozitive, care să le sporească încrederea în ziua de mâine, nu investigaţii ce demască porcăriile guvernanţilor şi le dau apă la moară comuniştilor care vor să arunce ţara în haos, după cum corect a remarcat dl Plahotniuc.

De fapt, ce am vrut să spun? Nu contează, oricum e o aiureală tot ce aţi citit mai sus. Dacă aveţi simţul realităţii şi al umorului, aceasta e senzaţia cu care aţi rămas. Asta în cazul în care aţi avut răbdarea să citiţi până la capăt. Cam cu asta am rămas şi eu după briefingul susţinut de Plahotniuc luni şi interviul publicat marţi. Diferenţa e că nici eu, nici tâmpeniile înşiruite de mine nu prezintă pericol pentru ţară. Cel mult vor genera nişte comentarii ale postacilor de partid.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite