Sondaj: Iurie Leancă este politicianul în care moldovenii au cea mai mare încredere, iar PCRM ar lua un sfert din voturi la parlamentare
0Premierul Iurie Leancă (PLDM) conduce în topul politicienilor / persoanelor publice din Republica Moldova în care cetăţenii au încredere, arată un sondaj realizat de Institutul Republican International (IRI) din SUA împreună cu compania de cercetare a opiniei publice Gallup Baltic Survey, din Lituania.
La întrebarea spontană: „Cine este politicianul sau persoana publică în care aveţi cea mai mare încredere?“, 22% din respondenţi l-au numit pe Iurie Leancă. Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, se situează pe locul doi, cu 21%, iar pe poziţia a treia, cu 17%, se află preşedintele Partidului Liberal-Democrat, ex-premierul Vlad Filat.
Urmează liderul Partidului Democrat, Marian Lupu (14%); primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă (9%); preşedintele PL, Mihai Ghimpu, şi cel al PSRM, Igor Dodon, ambii cu câte 7%. La un punct procentual distanţă apare omul de afaceri Renato Usatâi, intrat recent în politică, urmat de preşedintele Parlamentului, democratul Igor Corman (3%). Cu 2% fiecare urmează deputata PCRM Irina Vlah şi liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu. Prim-vicepreşedintele PD Vlad Plahotniuc se bucură de încrederea a numai 1% din moldoveni, la egalitate cu fostul deputat comunist Mark Tkaciuk şi başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.
Sondajul arată, de asemenea, că în viitorul Parlament ar intra aceleaşi partide ca şi la alegerile legislative din noiembrie 2010 şi că viitoarea guvernare va fi tot de coaliţie. Astfel, întrebaţi pentru ce partid ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 25% din respondenţi au optat pentru PCRM, 18% - pentru PLDM, 10% - pentru PD şi 8% - pentru PL. Celelalte formaţiuni politice rămân sub pragul electoral: doar 3% dintre respondenţi au declarat că ar vota Partidul Socialiştilor şi alţi 3% - pentru Partidul Popular Republican (Partidul Nostru), iar 2% - pentru Mişcarea Populară Antimafie. 4% dintre cei chestionaţi şi-ar da votul pentru alte partide, iar 25% nu au ştiut să răspundă sau nu au dorit.
Datele sondajului atestă creşterea activismului electoral al cetăţenilor: 77% au declarat că vor merge sigur la alegerile parlamentare, faţă de 50% câţi erau dispuţi să meargă la vot în ianuarie 2012 când exista riscul unor alegeri anticipate. Totodată, 15% au spus că, cel mai probabil, vor merge la alegeri şi doar 7% au declarat că nu vor ieşi la vot, iar 1% nu au ştiut ce să răspundă sau nu au dorit. Mai bine de jumătate dintre moldoveni (55%) sunt de părerea că situaţia lor financiară depinde, în general, de rezultatul alegerilor parlamentare.
46% dintre respondenţi cred că actuala coaliţie de guvernare desfăşoară o activitate bună sau foarte bună, iar 45% spun că prestaţia este rea sau foarte rea. Fiind întrebaţi un pic altfel, 42% dintre cei chestionaţi au răspuns că aprobă felul cum îşi face treaba guvernarea, iar 51% - că dezaprobă.
Întrebaţi cât de mulţumiţi sunt de modul în care se dezvoltă democraţia în Moldova, 4% s-au declarat foarte satisfăcuţi şi 41% relativ satisfăcuţi, în timp ce 16% sunt foarte nemulţumiţi şi 30% relativ nemulţumiţi. În acelaşi timp, 38% susţin că lucrurile în ţară se mişcă într-o direcţie corectă (faţă de 21% în ianuarie 2012), iar 51% - în direcţie greşită (faţă de 74% în ianuarie 2012).
Sondajul a fost realizat în perioada 7-27 iunie, pe un eşantion reprezentativ de 1.200 de persoane (exceptând regiunea transnistreană), de către Institutul Republican International (IRI) din SUA împreună cu compania de cercetare a opiniei publice Gallup Baltic Survey, din Lituania. Chestionarea a fost făcută de compania Magenta Consalting din Republica Moldova. Marja de eroare este de plus minus 2,8%.