Dorin Recean: Moldova este vecină cu războiul, nu în război

0
0
Publicat:

„Nu există nicio amenințare militară directă la adresa Moldovei, dar din păcate această impresie încă există în Occident”. Premierul Recean speră să convingă la Berlin investitorii germani că țara sa e sigură.

Premierul de la Chișinău, Dorin Recean
Premierul de la Chișinău, Dorin Recean

Republica Moldova trăiește în vecinătatea războiului, nu în război, dar de departe, din Vest, de unde ar putea să vină investitorii, acest detaliu nu este foarte limpede.

Premierul de la ChișinăuDorin Recean, încearcă zilele acestea să joace rolul unei perechi de ochelari - și, asta, la Berlin, unde Republica Moldova a fost invitată la cel de-al doilea Forum Economic Româno-German.

În comunicatele mediului de afaceri din Republica Federală, transmise după prima zi a întâlnirii, se vorbește cu optimism despre potențialul de creștere economică pe care Moldova îl oferă, în special în agricultură și energie. De altfel, din noiembrie, autoritățile de la Chișinău lansează licitații pentru proiecte energetice. Prezența banilor germani ar fi un câștig pentru ambele părți. Cât de sigure sunt însă aceste investiții pentru cei care le fac?

În bătaia puștii propagandei ruse

Dorin Recean, scrie ziarul bavarez Süddeutsche Zeitung, care i-a luat un interviu șefului guvernului de la Chișinău, trebuie să organizeze aderarea țării sale la Uniunea Europeană și să evite recăderea ei în sfera de influență a Moscovei. O misiune deloc simplă, pentru că, explică însuși oficialul moldovean, puterea propagandei ruse este un pericol constant în țara sa.

„Avem această problemă într-o dimensiune mare, într-un sens mediatic și cultural: în Republica Moldova, multă lume urmărește televiziunile de limbă rusă, pentru că stăpânesc mai bine rusa decât româna”, spune premierul - iar ziarul care apare la München face în paranteză precizarea că româna este limba oficială în Moldova.

„Trebuie să luptăm cu propaganda rusă într-un mod complet diferit, mai intens și mai amplu decât ar fi combaterea unor știri false de la televiziunea germană”. Interzicerea unor canale de propagandă rusă, cum ar fi Sputnik, nu este suficient, pentru că mesajele provocatoare ale Moscovei, care ațâță tensiuni etnice și încurajează ura, își ating pe numeroase căi ținta. Iar printre cei plasați în centrul acestor campanii instigatoare, în această perioadă, sunt persoanele strămutate din Ucraina.

În ciuda incitărilor manipulatoare și a atacurilor hibride, care prind la o parte din populație și o împing spre radicalizare, cum a fost cazul celor dispuși să primească bani pentru a destabiliza instituțiile statului printr-o tentativă de puci, există o opinie generală că războiul dus de Rusia a apropiat Moldova și Ucraina, că Ucraina apără Moldova și chiar Europa.

Iar acesta este și mesajul adus de oficialii de la Chișinău la întâlnirea cu investitorii de la Berlin: „Moldova este în siguranță - datorită angajamentului Ucrainei. Ucraina are nevoie de ajutor militar în lupta împotriva Rusiei, dar Moldova este un loc bun pentru a investi în infrastructură, energie, logistică. Nu există nicio amenințare militară directă la adresa Moldovei, dar din păcate această impresie încă există în Occident”, spune Recean în interviul publicat de Süddeutsche Zeitung.

Drumul spre Europa trece prin sprijinul europenilor

Pe de altă parte, unele țări, cum ar fi Austria, ar putea învăța de la Moldova (legată până recent 100% de ce livra Moscova) cum se pune capăt dependenței de resursele energetice din Rusia, chiar dacă aceasta înseamnă prețuri vest-europene pentru electricitate și gaz, cumpărate cu credite și infuzii financiare din vest.

O criză care va continua, mărturisește Recean, pentru că țara sa este izolată și investițional, și logistic-comercial din cauza războiului și de blocajului instituit de ruși asupra porturilor Odesa și Mikolaiv. Prin urmare, Moldova continuă să mizeze pe sprijinul vestului. Fără investiții occidentale nu poate fi acoperită gaura bugetară de 400 de milioane de euro estimată pentru anul viitor. Și asta din cauza războiului.

Până la urmă, „soarta noastră este și va fi indisolubil legată de cea a Kievului”, recunoaște Recean. Inclusiv în ce privește drumul spre Europa. „Vom implementa toate reformele necesare și vom încorpora legislația europeană în legislația noastră”. Chiar dacă se declară „conștient că Ucraina și Moldova au dinamici diferite” în privința candidaturii la Uniunea Europeană, premierul de la Chișinău încheie discuția cu jurnaliștii de la Süddeutsche Zeitung spunând că „nicio țară nu ar trebui să primească aderarea gratuit”.

Cristian Ștefănescu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite