Atac cibernetic rusesc asupra mai multor demnitari din Moldova

0
0
Publicat:

Rusia și-a pus în aplicare arsenalul propagandistic și toate instrumentele războiului hibrid împotriva Republicii Moldova.

Simbolul aplicației Telegram
Simbolul aplicației Telegram

Conturile de Telegram ale factorilor de decizie din domeniul securității (inclusiv ale șefei statului Maia Sandu și consilierului său prezidențial pe probleme de securitate) și din domeniul justiției (inclusiv al ministrului Justiției) au fost sparte. Au fost copiate date, inclusiv discuțiile private, și publicate pe canale anonime, de unde au fost preluate și răspândite de presa aservită partidelor pro-ruse. Mai mult, cei care au avut acces la canalele de Telegram ale demnitarilor moldoveni au creat comunicare în numele acestor demnitari și le-au răspândit în spațiul public.

Momentul publicării datelor pe canale anonime a coincis cu ziua în care Guvernul de la Chișinău a trimis Curții Constituționale sesizarea privind verificarea constituționalității activității partidului „Șor”, despre care președinta Maia Sandu spune că ar fi parte a „grupării pentru hoție și război” – noua miză politico-electorală a Rusiei în Moldova.

Șeful SIS din Moldova: Se urmărește destabilizarea și insuflarea fricii 

Directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteață, susține că ar fi vorba de „o operațiune specială de denigrare” în spatele căreia ar sta serviciile secrete rusești. „Este o acțiune coordonată prin care se urmărește crearea unor tensiuni în societate. Se încearcă erodarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului. În paralel, spațiul informațional este umplut cu mesaje care urmăresc destabilizarea și impunerea panicii în rândul cetățenilor”, a menționat șeful SIS în cadrul unui interviu televizat.

Potrivit lui, Rusia și-a pus în aplicare în raport cu Republica Moldova toate instrumentele războiului hibrid: dezinformare, manipulare, criză energetică generată „printr-un pericol coordonat, special creat” și acțiuni subversive „cu actori de pe diferite paliere, care reprezintă interesele Rusiei și care vin cu diferite apeluri și acțiuni, încercând să distorsioneze activitatea curentă a instituțiilor guvernamentale”.

„Aceste atacuri au fost comise asupra conturilor unor persoane cu funcții foarte importante într-o perioadă în care securitatea țării este supusă unor atacuri fără precedent. Asistăm la fenomene de o intensitate fără precedent. (...) În ultima vreme, spațiul informațional este invadat de mesaje false, manipulări, încercări de a justifica războiul, violența, chemări la nesupunere civică și la separatism”, a remarcat șeful Serviciului de Informații și Securitate.

Exploatează slăbiciunea guvernării ca să genereze haos în prag de iarnă 

Conținutul mesajelor extrase ilegal din mesageria demnitarilor moldoveni, care, între altele, ar viza aranjarea votului la concursul privind alegerea noului șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este exploatat febril mediatic de către opoziție, care cere demisia Guvernului.

Veronica Dragalin
Veronica Dragalin

Demisia actualului Guvern o cer nu doar partidele pro-ruse, dar și unele formațiuni politice pretins pro-europene (rămase în afara Parlamentului), care acuză PAS de faptul că ar fi compromis actul guvernării prin incompetență. Asta în pofida deschiderii și sprijinului financiar fără precedent de care se bucură în ultima vreme Republica Moldova din partea comunității internaționale și neglijând crizele și războiul pe care actuala guvernare este nevoită să le gestioneze în regim de stare de urgență după două regimuri cleptocratice care au jefuit țara.

Singura diferență dintre pledoaria opoziției pro-europene și pro-ruse în raport cu guvernarea actuală este că pro-rușii cer demisia Guvernului și alegeri parlamentare anticipate, iar cei care se declară pro-europeni pledează doar pentru schimbarea Guvernului – în timp de război, în prag de iarnă și în plină criză energetică. 

Unii miniștri ar urma să fie înlocuiți

PAS deține 63 de mandate de deputat din totalul de 101. Nicio moțiune de cenzură înaintată de opoziția pro-rusă nu poate afecta actualul Guvern. Deputații PAS spun că discuțiile despre demisia Guvernului apărute în spațiul public după atacul cibernetic asupra conturilor de Telegram ale demnitarilor este „opera grupării pentru hoție și război”. Potrivit lor, demisia actualului Guvern este exclusă, dar unii miniștri mai puțin eficienți ar putea fi înlocuiți.

Despre criza energetică și performanța unor ministere s-a discutat duminică seară, la Președinție, în cadrul unei ședințe închise la care au participat deputații PAS și premierul Natalia Gavrilița. După ședința respectivă ipoteza demiterii Guvernului a căpătat amploare pe fondul unei comunicări defectuoase a celor din PAS. Abia marți, 15 noiembrie, lucrurile au început să se clarifice. Șeful Comisiei de Securitate Națională a Parlamentului, Lilian Carp, a explicat în cadrul unei emisiuni că Guvernul nu va cădea, dar a sugerat că fotoliile unor miniștri se clatină: „Dorim să aflăm de la unii miniștri ce priorități și-au fixat pentru o perioadă de câteva luni, unde vor să ajungă. În zilele următoare, vom avea o discuție, iar de cei care nu vor prezenta o viziune va trebui să ne despărțim”, a spus Carp.

În ceea ce privește spargerea conturilor de Telegram ale demnitarilor moldoveni, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a inițiat un dosar penal. Telegram este un serviciu de mesagerie instant, dezvoltat de Telegram Messenger LLP, companie înregistrată în Londra și înființată de antreprenorul rus Pavel Durov. După atacul cibernetic de săptămâna trecută, Serviciul de Informații și Securitate din Moldova a cerut companiei să-i furnizeze informații prin prisma suspiciunii organizării atacului asupra conturilor demnitarilor moldoveni direct de pe server.

Vitalie Călugăreanu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite