Ce a însemnat naţionalizarea din 1948 pentru români. Industria capitalistă, confiscată, oameni lăsaţi fără agoniseala de o viaţă şi aruncaţi în stradă 7

Naţionalizarea principalelor mijloace de producţie, dată prin Legea 119 din 11 iunie 1948, a reprezentat în urmă cu 67 de ani trecerea ţării noastre de la o economie de tip capitalist, la economia de tip centralizat. Acest act întocmit de comunişti a însemnat deposedarea oamenilor de munca lor de o viaţă şi a dus la declanşarea unor adevărate tragedii, zeci de mii de români care aveau o afacere fiind aruncaţi în stradă.

Ce a însemnat naţionalizarea din 1948 pentru români. Industria capitalistă, confiscată, oameni lăsaţi fără agoniseala de o viaţă şi aruncaţi în stradă Vezi comentarii 7

Comisarul-şef Tomiţă Lazăr, şeful poliţiştilor de la Intervenţii Rapide, „înghiţit“ de apele Siretului.  Ofiţerul este căutat de scafandri

Comisarul-şef Tomiţă Lazăr, şeful poliţiştilor de la Intervenţii Rapide, „înghiţit“ de apele Siretului.  Ofiţerul este căutat de scafandri

Şeful Detaşamentului de Intervenţie Rapidă din cadrul IPJ Vrancea, comisarul şef Tomiţă Lazăr, a dispărut, duminică, în apele râului Siret, unde intrase să o salveze pe fiica sa, care fusese luată de curenţi, căutările în apă fiind sistate la ora 23.30, însă continuând de pe mal şi în cursul nopţii.

Congresul Internaţional de Dacologie, ajuns la Ediţia a XVI-a, a avut loc săptămâna trecută la Buzău. A reunit în Sala Consiliului Judeţean din Buzău peste 200 de pasionaţi ai fenomenului, atât din ţară, cât şi din străinătate. Toţi s-au reunit sub crezul comun că „Noi nu suntem urmaşii Romei!”, chiar dacă tema congresului de anul acesta a fost „Deceneu şi dacii”.

acum 10 zile · comentarii (55)

Săptămâna trecută, imediat după referendumul din Grecia, am fost solicitat de un post de televiziune din Moldova să îmi exprim, în direct, opinia în legătură cu respingerea de către greci a condiţiilor puse ţării lor de către creditorii internaţionali referitoare la plata datoriei externe.

acum 14 zile · comentarii (16)

Am văzut că se poartă scrisorile publice (toată lumea le scrie în zilele noastre, practic de pe strada mea eu mai rămăsesem să fac asta). Drept urmare vreau să-ţi spun că iniţial am cumpărat biletul la concertul tău din inerţie (stau în Bucureşti şi, neavând o viaţă a mea, niciodată nu am timp să merg la concertele mai mici, aşa că mă consolez cu câte un eveniment din ăsta mai mare şi mai rar).

acum 12 zile · comentarii (4)

Felicitări tuturor. Au ieşit bani cu nemiluita, se vor da, cel mai probabil, şi prime. Restul, deshidratare, frustrare, încăierări ca la rugby, oameni striviţi de alţi oameni ca pe Titanic, ce mai contează? Vorba lui Robbie: we don’t care!

acum 10 zile · comentarii (0)

Probabil majoritatea dintre noi am avut mici probleme cotidiene cu reprezentanţii celor care trebuie să ne ocrotească, să ne apere sau celor care trebuie să vegheze la aplicarea nediscriminatorie a legii. Există însă şmecherii, acest tip de oameni, o mare parte semi-analfabeţi, ce găsesc căi de a rezova chiar şi astfel de probleme.

acum 10 zile · comentarii (16)

Michel Winock, 77 de ani, profesor de ştiinţe politice, este autorul, între altele, al unui studiu intitulat „Secolul intelectualilor“, în care explică pe larg circumstanţele istorice care au înclinat spre stânga balanţa gândirii majorităţii intelectualilor francezi de acum o sută şi ceva de ani, eşecul ideologic al stângii după Al Doilea Război Mondial şi legătura dintre această stare de lucruri şi declinul intelectualului.

acum 10 zile · comentarii (17)

„Ce om de lume!“ îmi spuneam, privindu-l cum îşi îndeplinea îndatoririle de gazdă. Cu mâini frumoase, aristocratice împărţea sufleul diafan în farfuriile de porţelan şi umplea paharele de cristal cu vinul rosé. Acest bărbat delicat, cu o figură spiritualizată, căruia îi era mai familiară lumea cărţilor decât lumea reală, executase ani grei de închisoare şi, în continuare, de deportare în Bărăgan, în timpul comunismului, din motive politice.

acum 11 zile · comentarii (8)

Se împlinesc 77 de ani de la moartea suveranei şi după o lungă aşteptare s-a ajuns la un acord între Ministerul Culturii şi Familia regală a României, inima Reginei Maria urmând să-şi găsească odihna la Pelişor. De-a lungul timpului inima regală a fost asociată cu identitatea naţională, iar itinerariul său istoric a reprezentat schimbările de frontiere şi decizia regimurilor politice.

acum 11 zile · comentarii (2)

Vasile Ernu – Marş, marş dreptul! Marş, marş stîngul! Zilele acestea am văzut un nou Marş Unionist şi un nou Pod de flori peste Prut. Personal am avut un deja-vu al unor lucruri petrecute la finele anilor '80, pentru că fac parte din generaţia perestroika care a trecut prin astfel de fenomene şi despre care credeam acum cîţiva ani că este o etapă istorică depăşită. Dar ele revin.

acum 11 zile · comentarii (45)

Partidele aflate la putere şi declarat pro-europene au luat decizia ca în această toamnă să organizeze un referendum naţional al cărui scop este modificarea constituţiei. Cetăţenii Republicii Moldova vor fi chemaţi să decidă cum va fi ales preşedintele: prin vot direct sau prin intermediul parlamentului.

acum 11 zile · comentarii (2)

Nu vreau să vă vorbesc despre Evaluarea Naţională sau despre examenul de Bacalaureat în desfăşurare, nici despre sărbătoarea iei româneşti, nici măcar despre confortul spitalicesc sau de divertisment al politicienilor, ci despre agonia şi extazul inocenţei, pline de speranţă, pe care încă mai mizează autorităţile, dar care se va spulbera pe măsură ce inocenţa celui în formare se va izbi de zidul indiferenţei realităţii.

luna trecuta · comentarii (62)

Pe 1 iunie 2015, românii au avut parte de două veşti bune: promulgarea legii privind dublarea alocaţiei de stat pentru copii de către preşedintele Iohannis, respectiv reducerea TVA la alimente de la 24 la 9 la sută. Reducerea TVA fusese anunţată de premier la 7 aprilie 2015, printr-o ordonanţă de urgenţă, iar majorarea alocaţiilor a fost decisă într-o zi de sfântă sărbătoare - 21 mai 2015.

acum 2 luni · comentarii (4)

Când sezonul cald îşi face apariţia, îmi face o mare plăcere să mă plimb prin piaţă. Stau de vorbă cu oamenii, salut cunoscuţii şi, oricât de obosită aş fi, zăbovesc în faţa tarabelor ascultând povestea legumelor. Mă încarcă cu energia echivalentă procesului de fotosinteză.

acum 2 luni · comentarii (69)

De câteva zile tot citesc despre parlamentarii care îşi votează pensii speciale. Mă oripilez şi nu îmi vine să cred cum pot ofensa o întreagă naţiune cu aceste propuneri. Deunăzi, am repetat că ţara arde şi este măcinată de probleme mari, iar unii se joaca de-a pescuitul. Aruncă momeli, iar mulţimea muşcă. Unde este societatea civilă în ecuaţia asta?

acum 3 luni · comentarii (41)

Fără îndoială aţi auzit despre acţiunile în forţă ale ANAF. Despre excesele de zel ale unor tineri robotizaţi, setaţi să execute la comandă nişte ordine şi să respecte „ad literam” nişte legi! Cu siguranţă, respectarea legilor trebuie să fie un „must do” scris cu litere de aur în agendă şi cu Constituţia României în poşetă, aşa cum „am prins” eu o idee din zbor şi am respectat-o pentru că mi-a plăcut! Caută-mă în poşetă! Vei găsi Constituţia!

acum 4 luni · comentarii (179)