Cât de bun a fost Alexandru cel Bun? Zece lucruri neştiute despre cel mai abil dintre domnitorii români, care a iubit pacea, dar nu a avut noroc la neveste 9

Cum şi când şi-a primit titulatura de ”cel Bun” domnitorul Alexandru Vodă cel Bătrân, primul mare domnitor al Moldovei, cu o domnie de peste 30 de ani? Alexandru cel Bun a fost unul dintre cele mai importante personaje ale istoriei românilor, de o abilitate politică extraordinară, care l-a făcut celebru în vremurile sale.

Cât de bun a fost Alexandru cel Bun? Zece lucruri neştiute despre cel mai abil dintre domnitorii români, care a iubit pacea, dar nu a avut noroc la neveste Vezi comentarii 9

Drumul judeţean de peste un milion de euro pe kilometru din Vrancea, finalizat la „Sfântu' Aşteaptă“

Drumul judeţean de peste un milion de euro pe kilometru din Vrancea, finalizat la „Sfântu' Aşteaptă“

Lucrările de modernizare a DJ 205 D sunt prognozate a se finaliza în 2018. Modernizarea a început în anul 2008, când s-a reuşit refacerea fundaţiei drumului şi turnarea stratului de asfalt de egalizare pe 31 din cei 34 de kilometri ai drumului, fără însă să se facă lucrări de consolidare a malurilor. Urmarea: trei ani la rând apele Zăbalei au distrus drumul.

Deunăzi, înainte să plec de la şcoală, mă opreşte preotul să-mi amintească ceva. De altfel, e unul dintre cei cu care stau de vorbă cu plăcere şi căruia îi spun şi „sărut mâna părinte”! Este pozitiv de cele mai multe ori, are soluţii şi explicaţii la multe fără să adopte tactica impunerii, aşa cum din păcate o fac mulţi dintre preoţi.

acum 6 zile · comentarii (133)

Tanti Maria se pregăteşte să moară. E abandonată de mult pe patul unui spital botezat pe nedrept de nebuni. Şi tot de mult şi-a rătăcit şi minţile prin viaţa asta urâtă, maică, mai urâtă ca moartea. E lăsată acolo cu dreptul să respire, trântită pe-o saltea mâncată de toţi viermii, acoperită cu un cearşaf croit din pungi, că nu se poate, doamnă!, să o schimbăm de zece ori pe zi! Aici nu-i la hotel, aici e la spital!

acum 9 zile · comentarii (65)

Am văzut numeroşi scriitori săraci lipiţi, sfârşind în sărăcie lucie, în schimb nu am văzut nici un editor trăind pe sub poduri. Aceste cuvinte spuse de Céline în anii 50 sunt valabile pentru România începutului de mileniu. Diferenţa uriaşă dintre editori (a se citi: şefii sau patronii editurilor) şi cei pe seama cărora ei îşi datorează averile ar trebui să fie unul din subiectele puse în discuţie în aceste zile.

acum 9 zile · comentarii (1)

Este evident că nevoia de date sociologice despre societatea noastră a depăşit cu mult rapiditatea cu care acestea sunt oferite publicului. După avântul aproape copleşitor de anul trecut, din perioada alegerilor, parcă tot mai puţine sondaje îşi fac loc în spaţiul public, exact într-un moment în care discuţiile despre schimbări fundamentale în societatea noastră prind viteză.

acum 9 zile · comentarii (3)

Citesc cu uimire un val de articole fioros redactate împotriva diasporei. Cam repede după votul din toamnă. Sunt poveşti vechi, reîncălzite de filmul documentar The Romanians are coming al unei televiziuni englezeşti şi faţă de care o parte dintre românii din Anglia au protestat. Cum s-au priceput. Alţi români, din ţara natală, au pus mana pe furci împotriva lor. A românilor care au protestat.

acum 10 zile · comentarii (8)

Un eminent politolog francez, Dominick Moisi, reliefa contrastul între perceptia multor non-europeni privind o Uniune Europeană prosperă şi democratică şi problemele cu care aceasta se confruntă, mai ales în ultimul deceniu [1]; tot el observa că, fără forţa internă de a găsi rezolvări la aceste probleme, scenarii dintre cele mai cenuşii pot deveni aievea.

acum 10 zile · comentarii (2)

Intre şarja suculentă şi melancolia bonomă, ultima producţie a primei scene lirice a ţării se situează din punct de vedere scenic-regizoral la nivelul spectacolelor caselor de operă cu bun renume; este aspectul cu care ne-a obişnuit în bună parte, în ultima vreme, managementul instituţiei.

acum 9 zile · comentarii (0)

Astăzi cu siguranţă nu mai există om de teatru sau spectator român care să nu fi auzit de numele „dulce -acrişor” al Yasminei Reza. Cum îl definea cândva, prin anul 2000, Marina Constantinescu. Unora dintre ei poate că deja li s-a şi acrit de el, piesa Zeul măcelului fiind destul de des, chiar prea des prezentă în repertorii, tratată cel mai adesea sumar, ca o comedie burlescă şi nimic mai mult.

acum 9 zile · comentarii (0)

Cu mai puţin de un an în urmă, am întâlnit o bâtrânică. Avea vârsta de peste 80 de ani, dar era foarte veselă şi plină de viaţă, doar că avea un mare regret. Probabil că acelaşi regret avem şi acelaşi lucru ni-l dorim şi noi, doar că fiecare ne exprimăm în mod diferit. Unii cu tristeţe, alţii chiar cu lacrimi. Totul însă este, de fapt, o imensă luptă.

acum 26 zile · comentarii (11)

Joi, la Focşani, a avut loc o lansare de carte. Titlul volumului: Mărturisirea. Autor: medicul Gheorghe Chirtoc. Până aici, nimic care să stârnească interesul. O lansare de carte ca atâtea altele; şi o banală informaţie de presă. Dar în cazul acesta lucrurile nu au stat deloc aşa. A fost mai mult decât o lansare de carte.

acum 28 zile · comentarii (0)

În ultima vreme se vorbeşte mai mult de corupţi şi şpăgi, aşa că, ce spun eu aici sigur nu o să fie ceva care să acopere zăngănitul cătuşelor.  Şi deşi ce vă povestesc eu e parte a sistemului medical românesc, n-aş putea să spun nici că e o regulă şi nici că e senzaţional. E o poveste banală despre suferinţă şi speranţă, despre medici  şi despre recunoştinţă.

luna trecuta · comentarii (1)
Postari Recente