„Domne, străinii sunt cam proşti, merită taxaţi, ce-i drept e drept!“, îmi zice taximetristul într-o dimineaţă somnoroasă de duminică, la ora 7 fix, imediat după începutul ploii. Adevărul e că sunt relativ uimită, parcursesem în tăcere vreo trei sferturi din traseu şi nu mă mai aşteptam la o conversaţie. Dau din umeri în sensul că „mda, posibil, la fel cum e posibil să fie mai deştepţi ca noi“. El continuă.

Domnule Preşedinte, aţi comis o mare greşeală refuzând să promulgaţi legea prin care Avram Iancu este declarat ”Erou al Naţiunii Române”. Folosindu-vă de pretexte procedurale aţi umilit public un simbol al naţiunii române şi un Erou incontestabil al poporului român despre ale cărui merite în rezistenţa naţională din Transilvania aflată sub ocupaţie maghiară ar fi trebuit să aveţi cunoştinţă.

Dosarul "Vâlcov-Picasso" reprezintă, cel puţin la o primă vedere, cel mai spectaculos şi mai solid dosar DNA. Probatoriul e complet - nenumărate denunţuri şi declaraţii, înregistrări ambientale, convorbiri telefonice, supraveghere video, fotografii, înscrisuri contabile s.a. - şi vine într-un moment în care se vorbea insistent despre fragilitatea dosarelor bazate "doar pe un denunţ" sau "numai pe interceptări".

Finalizarea de către Guvern a Codului fiscal şi trimiterea acestuia către Parlament pentru dezbateri marchează tranziţia de la o etapa iniţială a dezbaterilor de principiu spre cea a consultărilor extinse, avalanşei de propuneri de modificare şi a negocierilor politice. Dar potenţialul este uriaş - restartul ritmului de creare de locuri de muncă şi continuarea creşterii economice.

În ultimii ani s-a discutat intens în spaţiul public despre beneficiile pe care regionalizarea şi descentralizarea le-ar putea genera în raport cu accelerarea ritmului de dezvoltare al României şi corectarea disparităţilor economice si sociale mult prea severe dintre diversele regiuni.

acum 13 ore · comentarii (10)

Norma ne arată că nu ne putem bizui în chip absolut doar pe auz sau pe pronunţia deprinsă, spontan, de la alţii. Deşi principiul scrierii limbii române este fonetic, există diferenţe subtile între scriere şi rostire. Spunem, bunăoară, „uaie“ (cu u scurt), dar scriem „oaie“; rostim „ieu“ (cu i scurt), dar scriem „eu“. Principiul fonetic nu este şi nu poate fi absolut.

acum 14 ore · comentarii (6)

Un amplu protest are loc astăzi în faţa ministerului de externe din România. Participanţii adunaţi cu steaguri tricolore şi mesaje unioniste cer autorităţilor române să facă demersurile necesare pentru eliminarea obligativităţii prezentării paşaportului la graniţa cu Republica Moldova.

acum 12 zile · comentarii (0)

În secolul al XX-lea, Imperiul Rus s-a prăbuşit de două ori şi de fiecare dată s-a ridicat şi şi-a urmărit scopurile de mare putere. Prima dată a fost în 1917, când regimul ţarist a fost doborât şi înlocuit cu unul bolşevic, iar a doua oară în 1991, când a avut loc destrămarea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste.

acum 19 zile · comentarii (6)

Deunăzi, înainte să plec de la şcoală, mă opreşte preotul să-mi amintească ceva. De altfel, e unul dintre cei cu care stau de vorbă cu plăcere şi căruia îi spun şi „sărut mâna părinte”! Este pozitiv de cele mai multe ori, are soluţii şi explicaţii la multe fără să adopte tactica impunerii, aşa cum din păcate o fac mulţi dintre preoţi.

acum 28 zile · comentarii (107)

Cu mai puţin de un an în urmă, am întâlnit o bâtrânică. Avea vârsta de peste 80 de ani, dar era foarte veselă şi plină de viaţă, doar că avea un mare regret. Probabil că acelaşi regret avem şi acelaşi lucru ni-l dorim şi noi, doar că fiecare ne exprimăm în mod diferit. Unii cu tristeţe, alţii chiar cu lacrimi. Totul însă este, de fapt, o imensă luptă.

acum 2 luni · comentarii (11)

Joi, la Focşani, a avut loc o lansare de carte. Titlul volumului: Mărturisirea. Autor: medicul Gheorghe Chirtoc. Până aici, nimic care să stârnească interesul. O lansare de carte ca atâtea altele; şi o banală informaţie de presă. Dar în cazul acesta lucrurile nu au stat deloc aşa. A fost mai mult decât o lansare de carte.

acum 2 luni · comentarii (0)

În ultima vreme se vorbeşte mai mult de corupţi şi şpăgi, aşa că, ce spun eu aici sigur nu o să fie ceva care să acopere zăngănitul cătuşelor.  Şi deşi ce vă povestesc eu e parte a sistemului medical românesc, n-aş putea să spun nici că e o regulă şi nici că e senzaţional. E o poveste banală despre suferinţă şi speranţă, despre medici  şi despre recunoştinţă.

acum 2 luni · comentarii (1)