Alexandra Tătaru Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Unire în cuget şi (ne)simţire

Unire în cuget şi (ne)simţire

Gata cu “Unirea”? a mai trecut o zi? Uh? Gata “băiţa”? … de mulţime, evident! Au fost prea puţine huiduieli, dar prea multe tăceri? De ce oare?  Tăceri de deznădejde, tăceri de amar sau poate de complacere.

Card de sănătate sau drac? Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei: „Nu veţi scăpa nici în gaură de şarpe de control. Ce a fost pe vremea lui Ceauşescu e nimica-toată“

Card de sănătate sau drac? Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei: „Nu veţi scăpa nici în gaură de şarpe de control. Ce a fost pe vremea lui Ceauşescu e nimica-toată“

Cardul naţional de sănătate naşte tot mai multe controverse în rândul populaţiei, alimentate de multe ori şi de oamenii bisericii. Recent, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Ciprian, a făcut o serie de declaraţii în acest sens, prin care atrage atenţia oamenilor că sunt monitorizaţi mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu.

Aceasta opinie a fost publicată în această formă în 1 mai 2014. Legea insolvenţei personale a reapărut în dezbaterea publică recent după ce trei bancheri I-au validat valenţele. Validarea valenţelor legii insolvenţei personale a fost începută de CEO-ul Alpha Bank acum câteva săptămâni şi astăzi au reconfirmat direcţia directorii generali ai BCR şi Raiffeisen.

acum 22 ore · comentarii (1)

Proverbul „Câte bordeie, atâtea obiceiuri” pare să funcţioneze şi la CCR. Antinomia privind ora de religie este exemplul cel mai bun. În 2012, era constituţional ca cei ce nu vor religia să facă cerere. În 2014, e invers. Adică cei mai mulţi să facă cerere pentru că nu vor s-o facă cei mai puţini. Aşa ajung să cred că peste câţiva ani CCR va decide că Big Brother e constituţional.

acum 23 ore · comentarii (76)

În acest an se împlinesc 140 de ani de la naşterea Reginei Maria a României (29 octombrie 1875 ) şi 77 de ani de la moartea sa (18 iulie 1938). Regina Maria şi-a pus definitiv amprenta asupra imaginii României, asupra destinului acesteia, dar şi asupra Casei Regale a României. Începută de către Regina Elisabeta, deschiderea Casei Regale către români a cunoscut proporţii covârşitoare sub Regina Maria.

acum 23 ore · comentarii (4)

Acest caz se bazează pe manifestările negative ale stărilor depresive pe care le-am întâlnit la o elevă de 7 ani şi 8 luni şi ale căror efecte sunt vizibile în viaţa de zi cu zi a fetiţei. Prima interacţiune cu fetiţa ne relevă un „omega depresiv”, conturat evident, o poziţionare a corpului de a sta gârbovit, pe scurt, un copil aflat într-o vădită stare depresogenă.

În ultimele sale texte postate pe blogul Adevărul, Andrei Pleşu a susţinut necesitatea înţelegerii limitelor prin care un ziarist îşi exercită prefesia. A fi liber să scrii şi să ironizezi impune în egală măsură a fi responsabil. În acest context, şi în prelungirea textelor mele de pe acest blog, aş vrea să revin la spinoasa, deja, problemă a ironiei.

Dacă ar mai fi trăit astăzi şi ar mai fi fost şi preşedinte al RSR, Ceauşescu ar fi fost sărbătorit cu mare fast, la împlinirea frumoasei vârste de 97 de ani. Din fericire, data de 26 ianuarie nu mai este o sărbătoare decât pentru nostalgici, care vor merge la mormântul dictatorului pentru a se plânge de pierderea luptei cu decadentul capitalism. Noi putem să ne amintim câte ceva despre momentul în care am auzit de dispariţia sa.

Poate că, dacă nu l-aş fi cunoscut pe Nicolae Manolescu în tinereţe, nici eu, nici mulţi dintre colegii mei de generaţie poetică, nu aş fi ajuns unde sunt şi n-aş fi cunoscut deliciile poeziei, culturii şi ale spiritului critic. Tânărul lector de la Litere era celebru. Studentele, îndrăgostite, studenţii, fascinaţi.

Pe 24 ianuarie a fost aniversarea a 50 de ani de la moartea lui Winston Churchill. Este necesar să ne amintim cine a fost Churchill şi este necesar să învăţăm ce putem învăţa din istoriile lui. Motivul este simplu: viaţa lui Churchill şi scrierile lui Churchill sunt cele mai importante fapte politice care descriu criza ultimului secol, care nu numai că nu s-a terminat, dar a ajuns din nou să facă mii şi mii de victime.

Instituţia criticii a suferit transformări monstruoase în ultimii ani. Să critici pe cineva este deja similar unei execuţii publice. Cel care critică este mâna înarmată a unui grup nemilos de adepţi ai ştergerii din istorie şi de pe faţa pământului a celui care a greşit. Dacă am fi încă în Egiptul antic, numele celui criticat ar fi scrijelit de pe pereţii templelor şi condamnat la uitarea veşnică.

Domnul preşedinte al C.J. Vrancea a lansat pe pagina de FB un îndemn sau apel către toţi cetăţenii să umple “Tolba lui Moş Crăciun” amplasată în Piaţa Unirii şi că nu poate singur să o umple, are nevoie de ajutor. Păi, normal, cine poate face singur, ceva concret? De aia există lucruri eficiente în echipă, dar depinde despre ce fel de echipe vorbim.

luna trecuta · comentarii (76)

Sâmbătă, în oraşul meu a fost un eveniment de lansare a unei cărţi interesante. Nu se întâmplă prea des asemenea evenimente, adică nu atât de des cum se întâmplă în Bucureşti sau la Târgurile de carte, dar avem şi noi scriitorii şi publiciştii noştri şi ne bucurăm pentru ei şi, poate mai mult decât în capitală, absorbim mai intens evenimentele culturale, tocmai pentru că nu se întâmplă zilnic.

luna trecuta · comentarii (95)

Să te plimbi cu metroul londonez, reprezintă o adevărată experienţă. De la locul de reşedinţă până la destinaţie, o experienţă în plus aşteaptă să fie absorbită şi desluşită. La Londra, multiculturalismul, tristeţea sau zâmbetul învăluite în zgomot sau linişte, în aglomeraţie sau pustietate reprezintă una dintre experienţele vieţii.

acum 2 luni · comentarii (104)

Finlandezii au ajuns la un fel de perfecţiune, mai ales în sistemul educativ, care le permite să experimenteze. Să aplice tot felul de strategii diferite, prima dată pe clase pilot, apoi dacă funcţionează experimentul se aplică la scară largă. Tot ce au aplicat până acum a dat roade şi, în general, cine este harnic din fire şi brusc se plictiseşte începe să devină creativ. Vom vedea dacă viitoarele lor idei vor funcţiona la fel ca şi până acum.

acum 2 luni · comentarii (34)
Postari Recente