Marko Attila a furat şi a fugit, iar statul român stă acum şi se uită cum deputatul adăpostit de Ungaria se laudă cu protecţia statului maghiar şi se declară victimă etnică, în timp ce toţi colegii din comisia ANRP sunt după gratii. Nu ştiu ce e mai grav, faptul că Ungaria tratează România ca pe o ţară bananieră, sau  faptul că statul român îi permite acest lucru?

acum 5 zile · comentarii (2)

Intrată în cursa pentru nominalizarea din partea Democraţilor, Hillary Clinton este favorita competiţiei interne. Dar, în eventualitatea finalei pentru Casa Albă, pentru a răsturna tradiţia potrivnică, şansele sale vor depinde de viziunea pe care o va propune şi de modul în care va gestiona raportarea la moştenirea administraţiei Obama. Este şi cazul politicii de „resetare” a relaţiilor cu Rusia, pe care a promovat-o ca şefă a diplomaţiei.

acum 5 zile · comentarii (14)

La Summitul Americilor din Panama (10-11 aprilie 2015), preşedintele SUA Barack Obama şi preşedintele Cubei, Raul Castro s-au întâlnit, şi-au strâns mâinile, au conversat timp de o oră. A fost prima întâlnire între doi preşedinţi ai celor două state, după ultima care a avut loc în 1958 între Dwight Eisenhower şi Fulgencio Batista şi în mod paradoxal tot în Panama.

acum 5 zile · comentarii (0)

Amploarea şi răspândirea reţelelor de socializare în România au adus un nou instrument de mobilizare politică. Paradoxal, acest instrument nu este la îndemâna organizaţiilor politice clasice – partidele politice – şi, pe termen mediu şi lung, tinde să le transforme din actori ai mobilizării în spectatori ai mobilizării.

acum 5 zile · comentarii (20)

Lunile de după „şocul 16 noiembrie” au fost de repoziţionare pentru toţi politicienii de top. Spun de top pentru că mulţi din linia a 2a şi a 3a par că nu au înţeles absolut nimic şi se încăpăţânează să rămână cantonaţi în aceeaşi retorică isterică marca Antena3 şi nu realizează că îşi trăiesc ultimele zile de viaţă politică. Unii vor fi ucişi politic de „boala” DNA iar cei mai mulţi de alegerile din 2016.

acum 5 zile · comentarii (6)

Ambasadorul Federaţiei Ruse a declarat senin, de curând, că în 1944 România a fost „eliberată” de Armata Roşie. Cu alte cuvinte, între răposata Uniune Sovietică şi Rusia domnului Putin există o legătură directă, recunoscută ca atare, iar puterile occidentale au o mare problemă. Au oferit legitimitate acestui stat în trecut. Mă întreb dacă nu o fac şi acum.

acum 17 zile · comentarii (36)

Klaus Iohannis în cele 100 de zile a părut nervos. Sau obosit. Doar e prins între cele două lumi sugerate în titlu: monarh ales sau muncitor temeinic la demolarea mitului Preşedintelui-jucător. Toate acestea n-ar trebuie să-l împiedice totuşi să se hotărască asupra unor strategii şi tactici de acelaşi grad. Timpul, ca şi românii, nu va avea infinită răbdare cu dl Iohannis.

acum 17 zile · comentarii (59)

Am recitit zilele trecute memoriile lui Ismet İnönü, Hatîralar (Amintiri) Ikinci basim, (Ediţia a II-a) Ankara, 2006, 631p + 44 pagini foto. Autorul detaliază în paginile scrise punctul său de vedere referitor la evenimentele la care a luat parte. Memoriile omului politic turc sunt de un real folos, în special pentru istorici, cu precădere pentru cei care studiază sau sunt interesaţi de spatiul oriental-balcanic.

acum 6 zile · comentarii (1)

Nu cred că am văzut ceva mai şocant ca filmul pe care îl ataşez acestui articol. Şi nu e ca şi când nu am avea parte de tot felul de oribilităţi zi de zi într-un oraş în care oamenii şi-au pierdut busola logicii de a trăi împreună. Asum de la bun început că troleul în care are loc acţiunea e din Bucureşti, dar ştiu la fel de bine că ar putea să se întâmple acelaşi lucru şi la Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj sau Braşov.

acum 5 zile · comentarii (44)

Pentru cei mai mulţi dintre noi, 12 oameni furioşi e titlul unui film binecunoscut realizat în 1957 de regizorul aflat atunci la ora debutului pe nume Sydney Lumet. Cel ce va deveni curând celebru  şi care va semna în timp filme la fel de celebre precum Colina (1965), Serpico (1975), Orient-Expres (1974), Reţeaua (1976), Verdictul (1982), Daniel (1984).

acum 5 zile · comentarii (0)

Pentru prima dată după 73 de ani, Familia Regală a României intră în Catedrala din Chişinău. Stârnind reacţii diverse în societatea din România şi Republica Moldova, atitudinea şi prezenţa Casei Regale peste Prut începe să devină o constantă. Slujba de Înviere este numai confirmarea acestui fapt. Este Casa Regală astăzi un exemplu de soft-power şi de alternativă la clasa politică?

acum 5 zile · comentarii (22)

Fără îndoială aţi auzit despre acţiunile în forţă ale ANAF. Despre excesele de zel ale unor tineri robotizaţi, setaţi să execute la comandă nişte ordine şi să respecte „ad literam” nişte legi! Cu siguranţă, respectarea legilor trebuie să fie un „must do” scris cu litere de aur în agendă şi cu Constituţia României în poşetă, aşa cum „am prins” eu o idee din zbor şi am respectat-o pentru că mi-a plăcut! Caută-mă în poşetă! Vei găsi Constituţia!

acum 21 zile · comentarii (175)

În secolul al XX-lea, Imperiul Rus s-a prăbuşit de două ori şi de fiecare dată s-a ridicat şi şi-a urmărit scopurile de mare putere. Prima dată a fost în 1917, când regimul ţarist a fost doborât şi înlocuit cu unul bolşevic, iar a doua oară în 1991, când a avut loc destrămarea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste.

luna trecuta · comentarii (6)

Deunăzi, înainte să plec de la şcoală, mă opreşte preotul să-mi amintească ceva. De altfel, e unul dintre cei cu care stau de vorbă cu plăcere şi căruia îi spun şi „sărut mâna părinte”! Este pozitiv de cele mai multe ori, are soluţii şi explicaţii la multe fără să adopte tactica impunerii, aşa cum din păcate o fac mulţi dintre preoţi.

acum 2 luni · comentarii (107)

Cu mai puţin de un an în urmă, am întâlnit o bâtrânică. Avea vârsta de peste 80 de ani, dar era foarte veselă şi plină de viaţă, doar că avea un mare regret. Probabil că acelaşi regret avem şi acelaşi lucru ni-l dorim şi noi, doar că fiecare ne exprimăm în mod diferit. Unii cu tristeţe, alţii chiar cu lacrimi. Totul însă este, de fapt, o imensă luptă.

acum 2 luni · comentarii (11)

Joi, la Focşani, a avut loc o lansare de carte. Titlul volumului: Mărturisirea. Autor: medicul Gheorghe Chirtoc. Până aici, nimic care să stârnească interesul. O lansare de carte ca atâtea altele; şi o banală informaţie de presă. Dar în cazul acesta lucrurile nu au stat deloc aşa. A fost mai mult decât o lansare de carte.

acum 2 luni · comentarii (0)

În ultima vreme se vorbeşte mai mult de corupţi şi şpăgi, aşa că, ce spun eu aici sigur nu o să fie ceva care să acopere zăngănitul cătuşelor.  Şi deşi ce vă povestesc eu e parte a sistemului medical românesc, n-aş putea să spun nici că e o regulă şi nici că e senzaţional. E o poveste banală despre suferinţă şi speranţă, despre medici  şi despre recunoştinţă.

acum 2 luni · comentarii (1)
Postari Recente