FOTO VIDEO Percheziţii la Primăria Craiova, în cazul Water Park. Procurorii cercetează o cauză de corupţie cu fonduri UE

FOTO VIDEO Percheziţii la Primăria Craiova, în cazul Water Park. Procurorii cercetează o cauză de corupţie cu fonduri UE

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova fac cercetări într-o cauză penală privind suspiciunea săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale UE, ce ar fi fost comise în perioada 2013-2014. Procurorii fac şase percheziţii la Primăria municipiului Craiova, la sediile unor societăţi comerciale, dar şi la domiciliile unor persoane fizice.

Primarul comunei Daneţi la un pas să fie eliberat din spatele gratiilor. Edilul este acuzat că a făcut afaceri ilegale cu membrii clanului Bercea

Primarul comunei Daneţi la un pas să fie eliberat din spatele gratiilor. Edilul este acuzat că a făcut afaceri ilegale cu membrii clanului Bercea

Edilul Constantin Spiridon, contabila primăriei Daneţi, Elena Biţu, şi Vasile Anghel, zis Amar, fratele lui Bercea Mondial, au fost arestaţi în luna iulie. Magistraţii Judecătoriei Craiova au admis cererea de înlocuire a arestării preventive cu măsura controlului judiciar în cazul primarului localităţii. Sentinţa dată pe 21 noiembrie nu este definitivă.

În vremurile noastre întunecate, când existenţa civilizaţiei europene este pusă sub semnul întrebării, atât de neputinţele politice şi economice ale Uniunii Europene, cât şi de ofensiva Marelui Est, declanşată de Rusia şi China, Papa Francisc al Romei îşi asumă să mărturisească adevăruri dureroase şi să facă atenţionări severe liderilor politici ai Uniunii Europene.

acum 20 ore · comentarii (5)

Vinerea trecută, în seara zilei când preşedintele ales fusese validat de Curtea Constituţională, câteva mii de oameni din Sibiu s-au strâns în faţa primăriei şi au cântat „Croieşte-ţi altă soartă”, aşa cum primarul lor cântase la ultima conferinţă de presă dinainte de alegeri. Îmi vine greu să cred că erau saşi luterani, sau hipsteri, sau membri ai Vetrei Româneşti.

acum 23 ore · comentarii (7)

Vechii greci au lăsat moştenire nu doar o vastă cultură, ci şi o terminologie valoroasă. Deşi unele noţiuni au evoluat, obţinând noi conotaţii, cum ar fi termenul de „xenofobie”, care iniţial înseamna doar „frica de străin” (xeno – străin şi phobos – frică) şi care astăzi defineşte şi ura faţă de alte etnii, totuşi majoritatea lexemelor au devenit perene, păstrându-şi sensul primar şi autentic.

Poate că metroul, aşa cum este, este o şcoală de viaţă, dacă nu de maniere. Indivizii învaţă nu să calce pe alţii în picioare, ci să le găsească compania insuportabilă. Şi să înrăutăţească lucrurile din nerăbdare. Treptat, oamenii trec de la precauţia naturală în faţa străinilor la neruşinarea mai mult sau mai puţin la fel de naturală. Este un psihiatru pentru cei care nu îşi permit un profesionist.

Sâmbătă, în încheierea Consiliului Naţional al Tinerilor din România, de faţă cu vreo 300 de tineri, am avut ocazia să-i pun domnului Mircea Geoană o întrebare care se potriveşte ca o mănuşă cu discursurile sale doldora de termeni precum „reforma clasei politice“, de citate inspiraţionale şi de cuvinte împrumutate de la partenerii noştri de peste Ocean.

La Chişinău s-a derulat o inedită conferinţă de comunicări ştiinţifice, în sala Centrului de Cultură şi Istorie Militară al Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Tema pusă în discuţie a fost "Istoria militară şi intelligence", perioada vizată fiind aceea a metamorfozelor petrecute în anul 1944, în sud-estul Europei. Istoria ca istoria, dar lupa pusă pe...intelligence a fost o opţiune inteligentă, având în vedere... viscolul răsăritean.

acum 2 zile · comentarii (0)

În dimineaţa zilei de 17 noiembrie, Victor Ponta s-a trezit în cea mai proastă dintre lumile posibile: pierduse Cotrocenii, era contestat în propriul partid şi avea perspectiva de a se întoarce la muncă, la munca aia grea de la Palatul Victoria. A încercat s-o facă pe struţul, vârându-şi câteva zile capul în nisipul Emiratelor, dar i-a folosit tot atât cât struţului: deloc.

acum 2 zile · comentarii (23)

O mulţime de întrebări justificate s-au ivit odată cu terminarea circului electoral: Cine plăteşte facturile promisiunilor guvernamentale electorale? Cine? Şi ce se va alege de  acele promisiuni ale Guvernului menite să-i determine pe cetăţeni să voteze într-un anumit fel? Că promisiuni au fost gârlă, câte-n lună şi stele. Nenumărate.

acum 2 zile · comentarii (0)

Einstein spunea: „Coincidenţa este felul lui Dumnezeu de a rămâne anonim“. Cu doi ani în urmă, am primit o moştenire: manuscrisele bunicului meu - poezii, însemnări, piese de teatru - din perioada petrecută în lagărele ruseşti. Coincidenţa face că, în anul acela, se împlineau 70 de ani de la bătălia de la Cotul Donului (1942), moment istoric important ce a marcat începutul anilor de prizonierat ai bunicului meu, Mircea Pavel.

acum 2 zile · comentarii (1)

Efectul urnelor se multiplică în cele două tabere. Singurătatea primului tur e o amintire estompată de înghesuiala inerentă victoriei. Bizantinismul trăieşte intens speranţa întâlnirii cu Klaus Iohannis. Preşedintele ales se află în faţa primelor încercări post-electorale, în vreme ce lumea politică românească se reaşază febril. În acest context, pot spune cu toată certitudinea un lucru: nimic nu va mai fi ca înainte.

acum 2 zile · comentarii (2)

Săptămâna trecută, am asistat la o conferinţă în care un reputat jurnalist şi profesor, specialist în „comunicare”, analiza diversele imagini şi sloganuri utilizate în campania pentru alegerile prezidenţiale: cu ce îmbrăcăminte s-au afişat candidaţii, în ce anturaj, cât de adecvate le sunt (în fapt, le erau) lozincile, cât de persuasivă - ţinuta, cât de elocvente - gesturile, cât de penetrant - discursul.

acum 2 zile · comentarii (3)

În urmă cu mai mult de un an la editura Humanitas condusă de filosoful Gabriel Liiceanu, nimeni altul decât semnatarul volumului de „texte civile” asupra căruia aş dori să mă opresc în însemnările mele de astăzi, apărea o carte cu titlul „De ce este România altfel”. Scrisă de istoricul Lucian Boia, autor de bestselleruri garantate.

acum 2 zile · comentarii (1)

Se numeşte tanti Ioana şi are 80 de ani. Locuieşte în comuna Rast, din Dolj, şi casa ei a fost spulberată de inundaţii în anul 2006. Acum, la aproape şapte ani distanţă, tanti Ioana vine zilnic la ruinele casei sale, ba chiar se aşază şi pe banca unde, cu ani în urmă, îşi petrecea serile alături de alte vecine.

acum 2 ani · comentarii (3)