Mărturii halucinante despre oamenii din Dolj care sunt înţepaţi în inimă înainte de a fi îngropaţi: „Până nu le-am înfipt un ţăruş în inimă nu au încetat să ne facă rău“

Mărturii halucinante despre oamenii din Dolj care sunt înţepaţi în inimă înainte de a fi îngropaţi: „Până nu le-am înfipt un ţăruş în inimă nu au încetat să ne facă rău“

Locuitorii din două comune din judeţul Dolj, Amărştii de Jos şi Daneţi, şi-au făcut un obicei ca la ritualul de înmormântare să înţepe morţii în inimă. Oamenii au declarat că mai multe familii au fost bântuite de rudele decedate, iar din această cauză recurg la acest gest.

Verdictul „PLAGIAT”, al preşedintelui Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, Marian Popescu, în privinţa acuzaţiilor la adresa vicepremierului Gabriel Oprea, mă determină să revin la discuţia asupra CNE. Nu ştiu cine a avut ideea plasării analizei doctoratelor demnitarilor,  suspecte de plagiat,  la Consiliul Naţional de Etică, dar ar trebui “medaliat” de către actuala putere politică.

acum 5 ore · comentarii (1)

Greaţă. Teribilă. Ce trăim în ultimele zile, ultimele ore - avalanşa de refugiaţi din gara Keleti, din Budapesta, gesturile extreme din Macedonia, corpurile de copii de pe plaja din Bodrum, dar, slavă Domnului, şi elanul de umanitate german, islandez, portughez şi chiar român, acestea din urmă fiind state dispuse să primească refugiaţi sirieni - nu sunt evenimente cauzate, din senin, de vreun război sau de vreo catastrofă naturală.

acum 23 ore · comentarii (94)

Ziua 1. E puţin trecut de ora nouă dimineaţa şi în compartimentul unui tren de noapte, plecat cu o seară înainte din Bucureşti, cei trei ocupanţi, printre care mă număr şi eu, îşi strâng aşternuturile şi aşteaptă să coboare din tren. Mi-am petrecut noaptea în compania a doi backpackeri care de mai bine de o lună de zile se plimbă cu trenul prin Europa.

Criza refugiaţilor care a cuprins întreaga Europă va fi dezbătută în cadrul unui summit extraordinar care va avea loc pe 14 septembrie. Poate ar fi bine, dragi conducători şi lideri neînfricaţi ai UE, să discutaţi puţin şi despre exporturile de armament către Orientul Mijlociu, nu doar să triaţi refugiaţii ca pe nişte nasturi.

Prin 1952 cred, am luat primul meu interviu unui scriitor profesionist, Cezar Petrescu. Stătea într-un bloc, mi se pare la „Patria” sau lângă „Patria”, la etajul trei sau patru! Acolo l-am văzut pe Cezar Petrescu agitat, fuma ţigări „România” din nişte cutii aurite, aşa era şi foiţa ţigărilor, aveau cotor de aur. Fuma ţigară după ţigară!

Acesta este un text despre ONG-uri - organizaţii non-guvernamentale. Mă aştept ca 90% din potenţialii cititori să se oprească aici, pentru că ani de zile, al treilea sector al societăţii a fost, în România, subiectul deriziunii şi discreditării sistematice. Şi totuşi, în procesul de reformă a Statului, acest al treilea sector ar putea fi piatra pe care au aruncat-o zidarii şi care a ajuns a fi pusă în capul unghiului.

În discuţia declanşată de valul migrator ce loveşte Europa, apare în mod frecvent o comparaţie: imigranţii de acum sunt ca românii în anii ’90; drept urmare, nu am avea noi îndrituirea să-i judecăm acum pe cei ce îşi continuă marşul spre inima Europei pentru că şi ai noştri... Astfel, cu o asemenea istorie nefastă în spate, ar trebui să lăsăm să se audă doar vocea umaniştilor radicali.

Pe hărţi şi gps se cheamă DN 67C. E cunoscută încă din Antichitate. În perioada interbelică a fost reparată la iniţiativa regelui Carol al II-lea, care a şi parcurs-o integral, la volan, motiv pentru care s-a numit o vreme Drumul Regelui. Transalpina poate că nu întrece în frumuseţe Transfăgărăşanul, dar este cea mai înaltă şosea asfaltată din România. S-o parcurgem, aşa cum merită, punct cu punct.

acum 2 zile · comentarii (5)

Zece ani a reprezentat dreapta puritană din România, s-a recomandat a fi prietenul americanilor, amicul Popularilor Europeni, a cancelarului Angela Merkel, un occidental rasat care acuza stânga că este anti-europeană. Azi, „simbolul” Occidentului în România îşi arată bipolarismul politic, după ce ne-a explicat cât de frumos „minte Uniunea Europeană” şi cât de „nesăbuită este” în cazul crizei imigranţilor!

acum 2 zile · comentarii (45)

Într- adevăr, la nivel de exemplaritate s-au ridicat momentele muzicale camerale prezente până în acest moment în Festival, pe scena Atheneului Român. Este scena pe care – să nu uităm! – primele mari acte de cultură la nivel muzical cameral le-a dat Enescu însuşi; mă gândesc la prima integrală bucureşteană a cvartetelor beethoveniene oferite aici, în perioada interbelică.

acum 2 zile · comentarii (0)

Se numeşte tanti Ioana şi are 80 de ani. Locuieşte în comuna Rast, din Dolj, şi casa ei a fost spulberată de inundaţii în anul 2006. Acum, la aproape şapte ani distanţă, tanti Ioana vine zilnic la ruinele casei sale, ba chiar se aşază şi pe banca unde, cu ani în urmă, îşi petrecea serile alături de alte vecine.

acum 3 ani · comentarii (3)
Postari Recente