Mă bucur că am putut contribui la proaspăt lansatul volumul „100 de feţe ale inovaţiei” cu un material despre Coaliţia pentru Educaţie, la capitolul dedicat societăţii civile. Articolul a fost scris în urmă cu un an (în iunie 2015), imediat după lansarea Coaliţiei, aşa că acum vă prezint o variantă mai scurtă şi actualizată a acestuia.

acum 2 zile · comentarii (0)

„E un abuz nemaipomenit, o mare porcărie să dai afară din Partidul Liberal un Paleologu, este o enormă impietate faţă de istoria Partidului Naţional Liberal” – a spus Theodor Paleologu după ce a fost exclus din PNL. E şi un semn de prostie – aş adăuga. Dar face parte din „stilul” în care se practică darea afară la români. Şi spune ceva despre noi.

acum 2 zile · comentarii (11)

Consumăm iar mai mult decât producem, ca în 2008. Cumpărăm iar de peste graniţă produse pe care le-am putea obţine aici. Apelăm iar la credite pentru cheltuieli inutile. Adâncim iar prăpastia dintre importuri şi exporturi. Ne risipim iar resursele în loc să investim. Izbim iar avionul?

acum 2 zile · comentarii (15)

România e populată de inamici ai „Vestului”, aidoma tuturor societăţilor anti-moderne. Unii sunt deghizaţi în pseudo-filosofi cu predispoziţii mistice, alţii sunt doar conspiraţionişti primitivi. Cu toţii, însă, de la autohtoniştii nostalgici după mămăliga pe care o fierbeau dacii înainte de aducerea porumbului pe continentul european, până la anti-europenii din mahalalele fără canalizare, cu toţii colportează prostii.

acum 2 zile · comentarii (84)

Am condus duminică noaptea, în timpul meciului România-Albania, spre reşedinţa mea de la ţară, direct de la aeroport, pentru că aveam o datorie de plătit. În timpul misiunii mele din Mexic, bătrânul îngrijitor al casei, stabilit acolo din 1970, şi-a găsit să moară, fără să se gândească ce enorme complicaţii birocratice ne lasă moştenire. Dar şi ce lecţii vom învăţa din moartea asta, pentru că nu am mai îngropat pe cineva de douăzeci de ani.

acum 2 zile · comentarii (0)

Dacă fotbalul ar avea un zeu protector, acesta s-ar prăpădi de râs văzând cum giumbuşlucurile cu mingea pe care le patronează din cer au reuşit să zăpăcească de cap mii de persoane – sportivi, jurnalişti, politicieni, intelectuali – împingându-i pe panta analizelor sociologice, odată ce tabela de marcaj s-a întunecat a înfrângere, la sfârşitul meciului cu Albania.

acum 2 zile · comentarii (4)

Situaţia romilor reprezintă probabil cel mai mare eşec în materie de politici publice al statului român. Iar modul în care se desfăşoară alegerile într-un cartier de romi este emblematic pentru felul în care trăiesc cel puţin o zecime dintre cetăţenii români şi pentru felul în care se raportează ceilalţi la ei.

acum 2 zile · comentarii (2)

Transportul public, un pericol tot mai mare. Trenuri, metrouri, autobuze, troleibuze, tramvaie, autocare, microbuze. Majoritatea acestor autovehicule de transport public au devenit adevărate bombe pe roţi. CFR, Metrorex, RATB, întreprinderile de transport local, operatorii de stat sau privaţi sunt tot atâtea instituţii de transport în comun care pun în pericol, zi şi noapte, călătorii. Riscul este tot mai mare. Victime: morţi şi răniţi.

acum 2 zile · comentarii (2)

Prima atestare a adjectivului „european” e de găsit în vorbele lui Papa Pius al II-lea care îi îndemna pe prinţii creştini dezbinaţi să se considere „europeni” dacă vor să facă faţă împreună otomanilor care tocmai cuceriseră Constantinopolul. Cinci secole mai tîrziu, nu ştim dacă europenii mai vor să fie europeni, dar ştim că unii nici nu se (mai) pot defini drept creştini. Înainte de a se face de tot, Europa e gata să se desfacă.

acum 3 zile · comentarii (24)

Arestarea tuturor celor care au ocupat funcţii importante în regimul socialist-totalitar, condamnările în masă cu acuze şocante ca genocid şi subminarea economiei naţionale, perversitatea unora dintre vechii deveniţi noii lideri democraţi, manipularea opiniei publice au contribuit la marcarea principalelor evenimente din istoria noastră naţională.

acum 3 zile · comentarii (0)

Ana Šarić Karamarko e expertă în marketing. În 2011 şi 2015, ea a primit 60 de mii de euro de la un lobbyist care lucra pentru firma maghiară MOL. Publicarea acestei informaţii în presă a declanşat un scandal care a condus la căderea guvernului de la Zagreb. Cum aşa? Simplu: Ana Šarić Karamarko e soţia liderului HDZ, cel mai important partid din Croaţia.

acum 3 zile · comentarii (2)

Constatăm zilnic şi nu oricum, ci pe propria piele, adesea ajungând chiar la exasperare, cine şi cum sunt cei care ne guvernează sau cei ce se pregătesc să o facă. Ne concentrăm şi ne exprimăm năduful ori revolta prin câteva gânduri şi vorbe defel amabile, câteodată nici chiar foarte creştineşti. Şi cu asta, gata. Sau pe-aproape.

acum 3 zile · comentarii (4)

În Birstall (în Nordul Angliei), un bărbat de 52 de ani a omorât-o, cu focuri de pistol şi cu lovituri de cuţit (!), pe deputata laburistă Jo Cox, o tânără politiciană de 41 de ani şi mamă a doi copii. Curentul Bremain ‒ pentru rămânerea Marii Britanii în UE ‒ pare a fi recuperat un uşor avans. Va rămâne Jo Cox în istoria noastră comună drept femeia care a salvat UE din una dintre crizele sale reale?

acum 3 zile · comentarii (50)

Se numeşte tanti Ioana şi are 80 de ani. Locuieşte în comuna Rast, din Dolj, şi casa ei a fost spulberată de inundaţii în anul 2006. Acum, la aproape şapte ani distanţă, tanti Ioana vine zilnic la ruinele casei sale, ba chiar se aşază şi pe banca unde, cu ani în urmă, îşi petrecea serile alături de alte vecine.

acum 3 ani · comentarii (3)
Postari Recente