De câteva zile, printre miile de lumânări, mesaje de condoleanţe şi flori depuse în memoria victimelor sângeroaselor atentate de la Paris, au fost strecurate şi numeroase exemplare ale romanului „Paris est une fête“ de Hemingway. Evocare melancolică şi tandră a anilor boemi petrecuţi la Paris, cartea marelui scriitor american simbolizează nu numai un mesaj de pace, dar şi o formă de rezistenţă în faţa obscurantismului.

acum 1 ora · comentarii (0)

Absolut pe toate. Peste câteva ore, documentul final al Summitului special coonvocat la Bruxelles, îndeplineşte, practic, toate dorinţele Turciei, arătând dincolo de orice, puterea de acţiune a diplomaţiei de la Ankara combinată cu o inflexibilitate pe care Erodgan a arătat-o, cu toate riscurile încă de la începutul episodului denumit generic “criza refugiaţilor“.

acum 1 ora · comentarii (0)

Observ de câteva zile un soi de derută interesantă a politicienilor, dar şi a susţinătorilor partidelor noastre politice. Chiar şi simbriaşii din presă ai partidelor au o problemă în acest moment şi nu mai ştiu care este direcţia. Şi, când direcţia este neclară, în mod ciudat politicienii au început să lucreze în folosul nostru.

acum 1 ora · comentarii (4)

Ca o cocotă bătrână, politica românească devine conştientă că, din cauza vârstei, nu mai are căutare la public. Şi atunci, apelează la trucurile cunoscute, un ruj mai strident, un fard gros care să-i ascundă ridurile, un pic de clarobscur pentru o vreme, cam cât o guvernare tehnocrată, după care să se poate prezenta din nou ca prospătură.

acum 3 ore · comentarii (1)

Românul şi foamea. Despre năravurile româneşti s-a scris pe larg şi temeinic. Le-au denunţat psihologii poporului român. Le-au trecut în revistă scepticii. Le-au luat peste picior scriitorii satirici. Aşa cum sunt ei, scriitorii satirici, puţini, extrem de puţini la o literatură de mărimea literaturii noastre, dovadă că noi, românii, suntem incapabili să ne dovedim necruţători cu noi înşine.

acum 4 ore · comentarii (4)

Primul lucru pe care simt nevoia să-l spun despre extraordinara, superba, minunata carte a doamnei Antoaneta Ralian, Amintirile unei nonagenare- Călătoriile mele, scriitorii mei apărută în colecţia de Memorii-Jurnale a editurii Humanitas (2014), e că lectura lor are rara capacitate de a-şi da ţie, cititor, o reconfortantă stare de bine.

acum 2 zile · comentarii (0)

Cred că primele cuvinte pe care le-am învăţat, când am început şi eu să vorbesc, au fost „iar ne-au furat…“. Sigur, în varianta „ial ne-au fulat…“ la început, şi fără să ştiu ce înseamnă. însă m-am prins repede, mi s-a spus că eram deştept foc.

acum 2 zile · comentarii (10)

A devenit deja o tradiţie. Pentru a treia oară consecutiv s-au acordat la Iaşi Premiile Operelor Naţionale, iniţiativă a managerului Operei Naţionale Române din municipiul moldav, Beatrice Rancea. Un demers care stimulează concurenţa şi polarizează atenţia lumii lirice naţionale. În ziua galei de premiere, Iaşiul devine centrul operei din România.

acum 2 zile · comentarii (1)

Papa Francisc declara deunăzi: „Ştiţi care este soarta zidurilor (n.A.G. – garduri de sârmă)? Toate se prăbuşesc. Astazi, mâine, într-o sută de ani. Este adevarat că Europa este în dificultate. Trebuie să fim inteligenţi când vine acest val migratoriu şi, este adevarat, nu e uşor să gaseşti soluţii. (...) Zidurile nu sunt niciodată soluţii, pe când podurile sunt.“

acum 2 zile · comentarii (18)

În acest articol, nu intenţionez să iau apărarea Turciei în faţa Rusiei, în contextul recentului conflict politico-diplomatic provocat de doborârea bombardierului rus SU-24 care survola zona de frontieră turco-siriană. În schimb, voi trece în revistă argumentele invocate de fiecare parte, urmând să vorbesc apoi despre comportamentul lor din ultimele două zile şi să-i las pe cititori să tragă concluzii.

acum 3 zile · comentarii (75)

Franţa a avizat Consiliul Europei că măsurile ce decurg din starea de urgenţă instituită după atacurile teroriste de pe 13 noiembrie ar putea implica suspendarea respectării Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, autorităţile de la Paris invocând chiar o prevedere din această convenţie ce permite întreruperea aplicării ei în anumite circumstanţe excepţionale. (AGERPRES)

acum 3 zile · comentarii (11)

Am aflat, cu stupoare, că minunata conducere a RATB doreşte schimbarea numelui staţiei „Pasaj Mărăşeşti” în „Colectiv”, „în memoria victimelor”, afirmând  că „suntem susţinuţi în această idee şi de mulţi dintre călătorii noştri”. Am un mesaj pentru conducerea RATB şi pentru acei călători: sunteţi analfabeţi!

acum 3 zile · comentarii (57)

Terorismul instrumentează extremismul religios în scop politic. Ideea secularistă că religia este o chestiune strict privată falimentează în faţa oricărei explozii sau glonţ acţionat din convingere religioasă. De ce? Simplu. Religia nu defineşte doar relaţia mea personală cu divinitatea, ci şi relaţia cu aproapele meu. Ori asta e o chestiune socială. Deci publică.

acum 3 zile · comentarii (80)

Se numeşte tanti Ioana şi are 80 de ani. Locuieşte în comuna Rast, din Dolj, şi casa ei a fost spulberată de inundaţii în anul 2006. Acum, la aproape şapte ani distanţă, tanti Ioana vine zilnic la ruinele casei sale, ba chiar se aşază şi pe banca unde, cu ani în urmă, îşi petrecea serile alături de alte vecine.

acum 3 ani · comentarii (3)
Postari Recente