Având în vedere că subiectul participării cu arma-n mână la Revoluţie a actualului procuror general al României, Tiberiu Niţu, a trecut aproape nevăzut în negura arestărilor şi a ştirilor care ne tot cântă că ne paşte nu ştiu ce război, trebuie cumva şi cineva să îi ceară demisia şefului procurorilor. O fac eu, în calitate de tânăr siderat vizavi de neclaritatea istoriei recente a ţării în care m-am născut.

acum 3 zile · comentarii (29)

După un sfert de secol de postcomunism, în care clasa politică şi subcategoriile sociale ce cresc pe lângă ea şi datorită ei au încălcat legile în mod repetat, sfidând cetăţeanul de rând, telejustiţia este fenomenul prin care societate românească are senzaţia că i se face dreptate, chiar că este invitată să participe la actul de justiţie.

acum 3 zile · comentarii (7)

Nu mai folosesc telefonul mobil decât pentru dialogurile cu cei apropiaţi. Asta pentru că alţi semeni, care au reprezentat ceva, pentru ţara asta, nu alta, se simt ascultaţi, timoraţi, urmăriţi, supuşi unei presiuni psihologice indirecte, suspectaţi de te miri ce. Deşi, acum, nu sunt decât simpli cetăţeni, care au avut cândva şansa de a urca, până la o anumită treaptă, pe Muntele Olimp, de unde au văzut că regele... este gol.

acum 3 zile · comentarii (18)

Încă de la primele sondaje de opinie făcute în anii ’90, instituţiile cu imaginea cea mai bună erau, pentru români, Armata şi Biserica – cu procentaje relativ egale, de peste 90%. Politicienii au înţeles repede lucrul ăsta şi s-au grăbit să se asocieze, cît mai mult, cu cele două instituţii – sau cu reprezentanţi ai acesteia.

acum 3 zile · comentarii (17)

România de azi e dezorganizată, haotică, la mâna bunului plac şi a minciunii instituţionalizate. Orice iniţiativă, orice analiză şi, în general, orice ins care încearcă să se adapteze civilizaţiei româneşti trebuie să înveţe mai întâi excepţiile, abaterea de la o normă minimă de convieţuire, în numele unui succes îndoielnic.

acum 3 zile · comentarii (77)

Enunţul „Scopul scuză mijloacele” este o propoziţie care, în zilele noastre, a reintrat în circulaţie, find înscrisă aproape pe toate gardurile. Este vorba de „gardurile” din aşa-numita piaţă liberă, fie ea economică sau politică. Enunţul a fost formulat de către Machiavelli în cartea sa „Principele”, carte lăudată inclusiv de către un metafizician ca Lucian Blaga.

acum 3 zile · comentarii (0)

Cu câţiva ani în urmă, reprezentanţii UE implicaţi în monitorizarea angajamentelor cuprinse în Mecanismul de Cooperare şi Verificare atrăgeau atenţia că ofensiva împotriva corupţiei merge sublim, dar din plasele Justiţiei lipsesc tocmai peştii cei mari. Acum, situaţia s-a schimbat radical şi năvoadele Parchetului livrează capturi care pun la încercare capacitatea de găzduire din instituţiile de profil.

acum 3 zile · comentarii (55)

La 50 de ani de la lovitura de stat care instituia dictatura militară (1964-1985) şi când se celebrau 30 de ani de la tranziţia la democraţie, cetăţeni ieşiţi să protesteze pe 15 martie pe străzile oraşelor braziliene,  pentru demiterea preşedintei Dilmei Roussef au strigat şi au expus pancarte pe care scria: vrem intervenţia militarilor! O imagine greu de înţeles în absenţa contextului... şi chiar şi aşa.

acum 3 zile · comentarii (0)

Odată un aliat al Occidentului, de peste 35 de ani Iranul s-a afişat ca un actor profund iraţional, unul care nu întreţine relaţii diplomatice cu opozanţii săi ideologici, care nu este intimidat de sancţiuni economice şi al cărui unic scop este perpetuarea regimului său autocratic. Însă prezenţa unui inamic puternic la frontierele sale au pus într-o cu totul altă lumină comportamentul Iranului – o republică deja frământată de disensiuni interne.

acum 3 zile · comentarii (1)

De vreo două sau chiar trei săptamâni, nu am mai reuşit să intru pe Facebook. Nu din lipsă de timp, pur şi simplu mi s-a interzis accesul fără nicio explicaţie. Parola şi userul cu care intram de obicei păreau moarte, aşa că am abandonat pentru o vreme această activitate, gândindu-mă că este un blocaj tehnic sau o eroare care se va rezolva la un moment dat.

acum 3 zile · comentarii (3)

Arestările televizate efectuate de DNA au scos la lumină nu doar natura coruptă a politicienilor, ci şi un întreg sistem malign care funcţiona în România ultimelor decenii. Sistemul a evoluat în jurul finanţării marilor campanii electorale, care, peste tot în lume, sunt extrem de costisitoare. Acum parlamentarii propun o lege care promite că va „vindeca” sistemul.

acum 3 zile · comentarii (0)

Succesul nu se măsoară prin recompensele pe care le primeşti atunci când câştigi. Succesul se măsoară prin sacrificiile făcute pentru a ajunge să învingi. Se măsoară prin orele pierdute la pregătire, antrenamente şi prin deplasări. Se mai măsoară şi prin micile bucurii ale oamenilor obişnuiţi pe care nu o să le simţi niciodată. Şi uneori se mai măsoară şi prin oamenii care rămân lângă tine atunci când pierzi.

acum 4 zile · comentarii (5)

Se numeşte tanti Ioana şi are 80 de ani. Locuieşte în comuna Rast, din Dolj, şi casa ei a fost spulberată de inundaţii în anul 2006. Acum, la aproape şapte ani distanţă, tanti Ioana vine zilnic la ruinele casei sale, ba chiar se aşază şi pe banca unde, cu ani în urmă, îşi petrecea serile alături de alte vecine.

acum 2 ani · comentarii (3)
Postari Recente