Florin Niculescu atinge vioara într-un paradox sonor unic, doar  al lui, despre care Le Nouvel Observateur spunea că ”e un violonist spectaculos şi fabulos”, Le Monde că „e un muzician remarcabil, precis, agil şi dinamic”, Le Figaro – chiţibuşarul la critică de artă – spunea că ”îţi taie respiraţia, brutal şi tandru”, iar publicaţii ca Hot Jazz sublinia: ”În el, jazz-ul francez a găsit în sfârşit un succesor al lui Grapelli”.

După votul de azi catastrofiştii anunţă ruperea puzzle-ului european. Dar premisa unei Europe bipolare - scindată economic, demografic şi cultural între Nord şi Sud – nu este de azi, de ieri. Ea explică cel mai bine ce se întâmplă astăzi în Grecia. Fisura dintre o Europă nordică „sustenabilă” şi o Europă sudică „necompetitivă” trebuie închisă, sau Europa „unită” va înceta sa mai existe. Pentru această ruptură au zis grecii „nu”.

Chiar dacă e abia la a treia ediţie (ceea ce înseamnă că încă e un eveniment tânăr), Festivalul Jazz TM deja se laudă cu nume mari ale genului care au urcat pe scena amplasată în Piaţa Victoriei din Timişoara. Anul acesta capetele de afiş au fost Marcus Miller, Liv Warfield şi Dianne Reeves.

„Istoria italienilor“ (Storia  degli Italiani), carte publicată de Giuliano Procacci la editura Laterza, în 1968,  şi tradusă la noi în 1975, deşi – din câte-mi spun însemnările de pe margini de file – nu e o noutate absolută pentru mine (am mai citit-o, dar am uitat-o complet) – mă face să tresar prin aceste consideraţii din capitolul „Umaniştii şi societatea italiană“:

Referendumul nu rezolvă nimic. Soluţia dramei nu stă în ”da” sau ”nu”, oricât de apăsat e votul grecilor ajunşi la capătul puterilor. Cât de băţoşi se ţin populiştii de pe scenele Atenei şi rigizii contabili europeni, nu vor putea unii fără alţii. Nu doar pentru că au o vină comună, ci şi interese comune. O variantă poate fi convertirea datoriei nesustenabile în investiţii. Altfel, ne îndreptăm spre sfârşitul Europei ce se dorea cândva Unită.

Moldovenii sunt aşteptaţi astăzi să participe la un eveniment istoric: Marea Adunare Naţională de la Chişinău. Evenimentul organizat de Tinerii Moldovei şi PU Acţiunea 2012 îşi doreşte să continue proiectul lansat în 1991, odată cu Independenţa, şi anume Reunificarea cu România.

acum 2 zile · comentarii (2)

Un individ a profanat mormîntul lui Arsenie Boca, spunînd că sfîntul i-ar fi poruncit acest lucru. O femeie, revenită din pelerinaj la Prislop, povestea exaltată, pe la emisiuni de cancan, cum i-a apărut chipul lui Arsenie Boca în pardoseala de la baie. O poză din Vaslui cu Arsenie Boca lăcrimează de zile întregi. Urmează, aşadar, dezvăluiri cutremurătoare despre Arsenie Boca.

acum 2 zile · comentarii (8)

Sâmbătă, 4 iulie 2015, s-au împlinit 65 de ani de la prima emisiune a postului de radio Europa Liberă. Sunetul unui clopot uriaş, achiziţionat printr-o subscripţie publică în urma căreia s-au adunat prin contribuţia benevolă a unui considerabil număr de cetăţeni americani 1.317.000 de dolari, a prefaţat, deloc întâmplător de un Independence Day, lansarea în eter a ceea ce preţ de 40 de ani, până la căderea comunismului în Europa de Est

acum 2 zile · comentarii (6)

Astăzi, Grecia va decide în ce parte a prăpastiei va sări. Saltul trebuie făcut, aşa au dorit-o politicienii, prăpastia e oricum acolo, lipsa de opţiuni este evidentă, problema este nu evitarea unei perioade următoare grele şi pline de dezvoltări dintre cele mai ciudate, ci cum poate fi (dacă se mai poate) alinată suferinţa viitoare.

acum 2 zile · comentarii (59)

În faţa situaţiei Greciei, aparent fără ieşire, asistăm la o propagandă greţoasă a stângii din ţările conduse de guverne de stânga, care să aburească populaţia, să nu mai înţeleagă nimeni nimic. Grecia a tot cerut ajutoare şi păsuire, ştergere de datorie, promiţând că-şi rezolvă problemele structurale.

acum 2 zile · comentarii (36)

În decembrie 2014, Academia de Geopolitică din Paris organiza un foarte interesant colocviu internaţional asupra terorismului Islamului fundamentalist şi proiecţiilor sale în spaţiul european. Printre altele, am reţinut comunicarea semnată de de Jean-Paul Gourevitch, expert internaţional în probleme africane, intitultă „Islamo-business, mediu favorizant de dezvoltare a terorismului“ - titlu adaptat pentru acest articol.

acum 3 zile · comentarii (10)

Referendumul de duminică din Grecia nu este doar despre datorii economice sau despre poziţia grecilor în Uniunea Europeană. Este un test democratic menit să ilustreze capacitatea oamenilor de a se mobiliza împotriva dominaţiei birocraţiei şi capitalului, de a se exprima conştient cu privire la austeritate şi de a participa decisiv la actul politic.

acum 2 zile · comentarii (3)

Constatăm cu tristeţe că Parlamentul a ratat ocazia de a dezbate cum se cuvine încă o temă de importanţă strategică pentru România. Iar situaţia e de-a dreptul dramatică dacă ne gândim că acest Parlament este singurul for care are dreptul de a controla activitatea serviciilor secrete. În mod ironic, am asistat la o mostră clară de „politică măruntă, de tranşee” chiar în timp ce UNPR relua robotic placa „interesului naţional”.

acum 3 zile · comentarii (0)

Scriu aceste rânduri după ce am parcurs, la volanul autoturismului personal, două sute de kilometri, din Capitala tuturor românilor, până la munţii de unde pot fi admirate: Ţara Românească, Transilvania, pământ în veci românesc, precum şi Moldova mutilată de Stalin, în urma perfidei înţelegeri, dintre Berlin şi Moscova. Avem o ţară frumoasă! Una cu câmpuri ale căror fascinante culori nu depind de iluziile trecătorilor conducători de la Bucureşti.

acum 3 zile · comentarii (49)

Un personaj luminos al vieţii noastre publice dinainte de război, preţuit şi simpatizat de multă lume, Ion Valjan, avocat celebru, dramaturg de succes, publicist mereu în vervă, memorialist, om politic de bună-credinţă, iniţiator al Legii teatrelor din 1926 (care îi şi poartă numele), este arestat în noaptea de 5 spre 6 iulie 1950. Este acuzat în mod fantezist de autorităţile comuniste de „înaltă trădare” şi anchetat mai mult de un an.

acum 3 zile · comentarii (8)

“Nu meritaţi să vă numiţi europeni!”, le-a reproşat premierul italian liderilor europeni indecizia privind repartiţia migranţilor. Europa devine “casa egoismului”, a clamat Matteo Renzi, între o afacere cu Putin şi o pledoarie pentru parteneriatul cu Rusia. Când ipocrizia ajunge aici, ar fi bine ca est-europenii să spună lucrurilor pe nume: fără o strategie europeană în faţa Rusiei, nu poate exista o strategie europeană în criza migranţilor.

acum 3 zile · comentarii (8)

Se numeşte tanti Ioana şi are 80 de ani. Locuieşte în comuna Rast, din Dolj, şi casa ei a fost spulberată de inundaţii în anul 2006. Acum, la aproape şapte ani distanţă, tanti Ioana vine zilnic la ruinele casei sale, ba chiar se aşază şi pe banca unde, cu ani în urmă, îşi petrecea serile alături de alte vecine.

acum 2 ani · comentarii (3)