Secretele unui vechi aeroport: cum a ajuns o tablă dintr-un avion american în gospodăria unui român

Secretele unui vechi aeroport: cum a ajuns o tablă dintr-un avion american în gospodăria unui român

Aeroportul Internaţional „Maramureş”, construit la Tăuţii Măgherăuş, are o istorie prea puţin cunoscută. Iniţial, acesta se afla la Recea, la câţiva kilometri de actualul amplasament. Despre primul zbor se menţionează în arhive că ar fi avut loc în 1929, fiind vorba despre un aparat de zbor aparţinând Flotilei de Aviaţie de Garda Someşeni-Cluj, la bordul lui aflându-se Regina Maria.

Povestea neştiută a lui Pintea Viteazul. De ce s-a răspândit printre localnici legenda potrivit căreia avea puteri supranaturale

Povestea neştiută a lui Pintea Viteazul. De ce s-a răspândit printre localnici legenda potrivit căreia avea puteri supranaturale

Despre haiducul care şi-a găsit sfârşitul pe 13 august 1703 se spune că a fost împuşcat mortal în timpul unei bătălii. Pe tema morţii sale, dar şi pe cea a puterilor sale, circulă o serie de legende în folclorul local, fără un temei istoric, însă. Aceste legende s-au transmis doar pe cale orală, din generaţie în generaţie.

Infracţiuni rutiere în weekendul trecut

Infracţiuni
rutiere în weekendul trecut

Opt infracţiuni a fost constatate de poliţişti pe şoselele din judeţ, la sfârşitul săptămânii tercute. Alcool la volan, conducere fără permis, părăsirea locului accidentului şi sustragere de la prelevarea probelor biologice. Pentru toate acestea, ei au deschis dosare penale.

Peste 1.200 de ”nuntaşi” au participat la ”Festivalul Nunţilor Tradiţionale” din Onceşti

Peste 1.200 de ”nuntaşi” au participat la ”Festivalul
Nunţilor Tradiţionale” din Onceşti

În cadrul evenimentului ”Zilele Maramureşului – Haida, hai în Maramureş”, duminică, 21 mai 2017, de la ora 14.00, la Onceşti a avut loc ”Festivalul Nunţilor Tradiţionale” organizat de Asociaţia „Bogdan-Dragoş” a Urmaşilor Nobilimii Maramureşene, Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”, Primăria Onceşti şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş.

“Şase personaje în căutarea unui autor”, fără doar şi poate cea mai cunoscută dintre scrierile lui Luigi Pirandello (prima ei reprezentare s-a produs la data de 10 mai 1921), devenită prin ani o piesă-cult, este precedată de o Prefaţă în care autorul vorbeşte despre “ o slujnicuţă”.  Sprintenă, în pofida faptului că “ nu e chiar atât de nouă în meseria ei”. “Slujnicuţa” aceasta se cheamă “Fantezia” .

acum 4 zile · comentarii (0)

Tatăl meu, care locuieşte într-un mic oraş din nordul extrem al ţării, mi-a povestit de mai multe ori că de fiecare dată când iese pe balcon vede nişte păsări interesante, probabil nişte ulii, dând târcoale blocului. Clădirea, plasată la marginea oraşului, lângă o zonă sălbatică minunată, era oricum o atracţie pentru porumbei, aşa că n-a fost o mirare.

acum 4 zile · comentarii (19)

Autoironia şi un simţ sănătos al propriilor limite sunt calităţi esenţiale în politică. E o realitate foarte recentă: ca faraon, de pildă, era practic imposibil să devii ridicol, publicul neavând acces la imaginea ta decât rarisim, fulgurant şi ultraritualizat. Nu puteai să spui tâmpenii, să n-ai habar care e definiţia corectă a unui „document“, să te împiedici în timpul emisiunii.

acum 4 zile · comentarii (10)

În care încercăm să găsim un numitor comun între Brexit, alegerea preşedintelui Trump, condamnarea lui Liviu Dragnea şi tentativa sa de anulare a sentinţei, ordonanţa 13 şi legea graţierii, Dan Andronic, comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 şi arhiva SIPA. Iar acest numitor comun sunt ştirile false.

acum 4 zile · comentarii (45)

Despre dl. Călin Popescu Tăriceanu se ştie deja că are o inteligenţă de invidiat, care frizează genialitatea, deci nu e una dintre acelea pe care le poţi găsi aşa…, la fiecare colţ de secol. În plus, gândirea domniei sale este una bine altoită şi cu multiple posibilităţi de penetrare a esenţelor dintre cele mai profunde — o gândire carteziană, s-ar putea spune.

acum 4 zile · comentarii (18)

Ieri s-a lansat la Bucureşti Contract România, o reţea naţională civică (18 organizaţii, la acest moment) din 8 judeţe ale României. Grupurile civice fondatoare s-au născut în stradă în urma mişcărilor civice din ultimii ani şi ca reacţie la corupţia politică şi la infestarea discursului politic dominant de către propaganda anti-occidentală şi anti-liberală.

acum 4 zile · comentarii (9)

Lanţurile de producţie globale (global supply/value chains), GVCs, întruchipează interdependenţe economice. Chiar dacă Marea Recesiune (criza financiară) a indus fragmentare şi reveniri la matcă (ex: dezintemerdiere/deleveraging), o încetinire a comerţului mondial, lanţuri lecrosfrontaliere în producţie şi financiare rămân puternice şi extinse.

acum 5 zile · comentarii (9)

FDA a aprobat marţi folosirea Keytruda (pembrolizumab) pentru tratamentul pacienţilor adulţi şi copii cu cancer avansat care prezintă deficienţa mismatch repair (MMRd), fără a ţine cont de organul în care este localizat cancerul.

acum 5 zile · comentarii (3)

La Raionul de Peşte din Piaţa Dorobanţilor am fost şi când s-a deschis, acum vreo doi ani, cred. Am mâncat bine, însă am avut două probleme mari cu ei atunci: am aşteptat îngrozitor de mult nişte lucruri relativ simple de mâncare şi a fost foarte inconfortabil din cauza căldurii, m-au trecut toate sudorile şi s-a dus toată plăcerea unui prânz bun, chiar şi îndelung aşteptat, cum a fost.

acum 5 zile · comentarii (3)

Britanicii au trăit cel mai sângeros atac terorist după cel din 2005 din metroul londonez, când au murit 52 de persoane. Acum la Manchester, 22 de persoane au fost omorâte şi 59 rănite. Cea mai tânără victimă, Saffie Rose, avea doar 8 ani. Atacurile teroriste nu au limite şi sunt lipsite de orice urmă de umanitate, sunt iraţionale şi deseori imposibil de prevenit.

acum 5 zile · comentarii (36)

Se împlinesc zilele astea trei ani de la ultimele alegeri europene. De atunci încoace, în multe ţări din UE s-au organizat alegeri, fie parlamentare, fie prezidenţiale. Mulţi au observat că au apărut partide noi, care contestă formaţiunile politice tradiţionale, şi de dreapta, şi de stânga. Până acum, cel mai mult au avut de pierdut socialiştii.

acum 5 zile · comentarii (34)
Postari Recente