Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Primul tur. Când vom afla primele procente în judeţul Arad | victor ponta

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Primul tur. Când vom afla primele procente în judeţul Arad

Rezultatele alegerilor prezidenţiale 2014, din primul tur, vor fi transmise de Biroul Judeţean (BEJ) Arad, în cel mult 48 de ore, către Biroul Electoral Central (BEC). În acest timp, BEC centralizează atât datele primite de la fiecare Birou Electoral Judeţean, cât şi de la cele din străinătate. Mai întâi vor fi publicate rezultatele parţiale ale alegerilor prezidenţiale 2014, apoi cele finale.

Ce preşedinte aş vrea eu, Vasile Ernu, ca simplu cetăţean? Grea întrebare. E mult mai uşor să spunem ce nu vrem decît ce vrem. După 25 de ani de veşnică tranziţie spre nicăieri, de distrugere continuă, de demantelare a statului social şi de fărîmiţare şi polarizare extremă cu toţii am obosit să votăm negativ. Iarăşi votăm răul cel mai mic?

Despre această nouă construcţie militar – politică care a apărut pe teritoriul Irakului şi Siriei s-a scris şi se scrie intens, deoarece multe din faptele care îi însoţesc apariţia şochează sufletele slabe sau naive, convinse că în secolul XXI umanitatea nu mai poate ajunge la nivelele de barbarie din perioada medievală.

Motivele pentru care mulţi dintre noi nu se duc la vot sunt multe şi, în cea mai mare parte, juste. Nu am să încerc să-i contrazic, pentru că nu pot nega evidenţa. Şi nu vreau să apelez, în pledoaria mea pentru vot, la cuvinte mari ca patriotism sau conştiinţă socială, pe care oricum le-au pervertit tocmai aceşti politicieni care ne întreţin scârba. Dar nici nu cred că e normal să asistăm pasiv-mioritic.

Trăim într-o lume în care viaţa privată şi viaţa publică sunt în continuu în competiţie, fără vreo victorie completă care să stabilească cum stau lucrurile cu noi. Fiecare trebuie să decidă. Depinde de noi să căutăm să învăţăm despre situaţia noastră şi despre problemele cărora trebuie să le facem faţă. Competiţia dintre talentele care ne distrag şi ideile serioase despre vieţile noastre ca oameni şi cetăţeni noi o arbitrăm.

Spectacolul grotesc şi dezolant al luptei electorale postdecembriste mă determină, mereu şi mereu, să recitesc din scrierile politice ale genialului Mihai Eminescu. Duminică, 2 noiembrie 2014 vom merge să alegem Preşedintele Republicii România. Poate că-l vom desemna din primul tur de scrutin, poate în cel de-al doilea.

acum 2 zile · comentarii (57)

Finalul de mandat al preşedintelui Traian Băsescu aduce o avalanşă de declaraţii în favoare unirii cu statul vecin. După ce sâmbătă, la Carei, şeful statului a declarat că trecerea Prutului în cel de al doilea război mondial a fost o decizie corectă, miercuri seară Băsescu a declarat pentru telespectatorii de peste Prut, la postul naţional de televiziune, că în sufletul său, îşi doreşte foarte mult Unirea.

acum 2 zile · comentarii (16)

Mai sunt trei zile până la mult aşteptatele alegeri prezidenţiale, însă candidaţii par mai obosiţi ca oricând, dacă observăm blândeţea cu care se tratează unii pe alţii. Dincolo de atacurile la persoană şi vrute şi nevrute acuzaţii, peste campania electorală pare că s-a aşezat deja liniştea.

acum 2 zile · comentarii (4)

Nu este un secret, dar nici de data aceasta diaspora nu a fost considerată ca fiind utilă vreunui scrutin. Tristeţea pe care o încerc în faţa acestei constatări - negată doar de câteva accidentale deplasări, la Torino sau aiurea, a prim-ministrului Victor Ponta, candidatul stângii - este cea pe care am încercat-o cândva, la prima mea revenire în ţară.

acum 2 zile · comentarii (35)

Dispreţuirea politicienilor faţă de mediul rural este o realitate întâlnită şi în campanii electorale şi în afara lor. De ani de zile, de când există alegeri libere în România, clasa politică, fie cea la putere ori cea aspirantă la putere, ignoră, îşi bate joc, prosteşte şi dispreţuieşte încontinuu una dintre cele mai paupere clase sociale - ţărănimea.

acum 2 zile · comentarii (6)

Nu deţin o statistică riguros exactă, însă cu toate acestea nu cred că ar prea fi motive să privim cu un exces de satisfacţie destinul scenic al textelor premiate de UNITER în cadrul proiectului „Piesa anului”. Chiar şi atunci când au fost jucate, piesele recompensate cu premii au avut parte, în cel mai bun caz, de o singură înscenare, cel mai adesea cam fără istoric.

acum 2 zile · comentarii (0)

Mă cheamă străbunii la vot şi nu se face să nu răspund la chemarea lui Ştefan şi a lui Mihai. Mă cheamă şi-mi spun că ei nu vor să lupte singuri, că au nevoie de mine de partea lor. Nu-mi spun cu cine se luptă, speră doar că sunt suficient de haioşi încât să mă facă pe mine să îmi înving lehamitea. Hai că şi protocronismul e cool, trezeşte-te, hipstere, şi vino la vot, că altfel ne dovedesc consumatorii de făinuri şi uleiuri electorale.

acum 2 zile · comentarii (40)

Spaţiul public depinde de arta conversaţiei. Conversaţia moderează diferenţele dintre oameni şi oferă astfel un model de comunitate sau prietenie. Comentariile de pe forum sunt similare spectacolelor de televiziune din România: Competiţii între oameni vulgari care alternează abil insulte şi acuze pe tonuri stridente sau ameninţătoare menite să incite isterie sau indignare sau un dispreţ teribil.

acum 2 zile · comentarii (42)
Postari Recente