REPORTAJ VIDEO Sute de păpuşi „Arădeanca“ îmbrăcate în port popular românesc, expuse la Târgu Secuiesc: copiii le asociază cu Barbie sau Chucky

REPORTAJ VIDEO Sute
de păpuşi „Arădeanca“ îmbrăcate în port popular românesc, expuse la Târgu Secuiesc: copiii le asociază cu Barbie sau Chucky

După ce au promis drept premiu celebra păpuşă Suzana, redactorii unei reviste transilvănene au fost surpinşi să primească în anul 1970 peste 358 de costume populare create de copii cu ajutorul meşterilor populari din satele în care trăiau.  Expuse la Muzeului Breslelor din Târgu Secuiesc, costumele încearcă să păstreze viu spiritul autentic românesc, deşi micii vizitatori le asociază uneori cu mai cunoscutele Barbie sau Chucky.

La Kostas a fost deschis acum cinci ani într-o magazie de lângă Foişorul de Foc, o vulcanizare, un atelier sau ceva de felul acela, cu o curte alături. Era un fel de street food sau un mic loc de adunare pentru prieteni, nu cred că s-au gândit de la început că vor face o adevărată afacere cu asta. Au pus câteva bănci de lemn direct pe pietriş şi gata terasa La Kostas.

acum 3 zile · comentarii (7)

Alt Shift e cunoscut pentru clientela sa. Mai mulţi mi-au spus că Alt Shift ar fi un local preferat de hipsteri, însă mie nu mi s-a părut a fi chiar aşa. Or, cel puţin nu la ceasurile prânzului, când am fost eu acolo. Conform definiţiei, pe hipsteri îi recunoşti după câţiva markeri sociali distinctivi, etalaţi (adesea ostentativ) în public, după interese, comportamente, viziuni, preferinţe.

acum 4 zile · comentarii (1)

Nu am trecut niciodată până acum dincolo de strada Petricani, deşi am mers de foarte multe ori pe ea, în sus şi în jos. Vedeam lacuri acolo, mulţi copaci şi verdeaţă, terenuri virane întinse. Ştiam de lacul şi de Mănăstirea Plumbuita, auzisem de faimosul cartier din jurul lor şi îmi tot propuneam să merg într-o zi, dar tot amânăm.

acum 23 zile · comentarii (19)

Prima mea amintire cu restaurante e veche de aproape o jumătate de secol. Eram mic, eram la mare, într-un restaurant din Eforie. Singur în restaurant, nu mai ştiu de ce. Un chelner aranja mesele, alinia paharele, furculiţele. Îmi aduc aminte şi acum, cu toate detaliile, faţa şi gesturile lui.

luna trecuta · comentarii (16)

Gok-Oguz e un restaurant cunoscut la Chişinău, mai multă lume mi-a recomandat să merg să mănânc acolo. Şi m-am dus. La început am crezut că marea surpriză va veni din farfurie, însă la sfârşitul mesei mi-am zis că faima îi este legată mai degrabă de casă şi de curtea ca din romane şi din filme, decât de mâncare. De fapt, şi prezentarea lor de pe site tot cu asta începe:

acum 2 luni · comentarii (13)

Dacă sunt sigură de ceva, acel lucru este faptul că nu puţine au fost momentele când unui copil i s-a spus, de regulă de către o persoana mai vârstnică, să nu cumva să pună mâna pe animale, că au microbi, sau chiar şi mai încurajator, că îi muşcă! De fiecare dată când auzeam astfel de lucruri pe stradă sau în parc mă revoltam îngrozitor.

acum 2 luni · comentarii (1)

Un cititor al Restocracy mi-a trimis un top al restaurantelor din Bucureşti de acum 26 de ani, deci la foarte scurt timp după Revoluţie, când abia de apăreau restaurantele private. De aceea, acesta este topul restaurantelor comuniste, practic, din ultimii ani ai săi. Topul (articolul) a apărut în Ziarul Libertatea din 27 aprilie 1991, pag. a 6-a, semnat „Inspector L”, care era Octavian Andronic, de fapt.

acum 2 luni · comentarii (7)

Tatăl meu, care locuieşte într-un mic oraş din nordul extrem al ţării, mi-a povestit de mai multe ori că de fiecare dată când iese pe balcon vede nişte păsări interesante, probabil nişte ulii, dând târcoale blocului. Clădirea, plasată la marginea oraşului, lângă o zonă sălbatică minunată, era oricum o atracţie pentru porumbei, aşa că n-a fost o mirare.

acum 2 luni · comentarii (19)

La Raionul de Peşte din Piaţa Dorobanţilor am fost şi când s-a deschis, acum vreo doi ani, cred. Am mâncat bine, însă am avut două probleme mari cu ei atunci: am aşteptat îngrozitor de mult nişte lucruri relativ simple de mâncare şi a fost foarte inconfortabil din cauza căldurii, m-au trecut toate sudorile şi s-a dus toată plăcerea unui prânz bun, chiar şi îndelung aşteptat, cum a fost.

acum 2 luni · comentarii (3)

În atmosfera anti-stângistă a anilor 90 dar şi ca o consecinţă a dezindustrializării, 1 Mai trebuia să devină o dată puţin importantă sau poate chiar renegată în calendarul de sărbători post-socialiste. În schimb, românii întâmpină evenimentul cu o efervescenţă şi bucurie de care doar cele mai importante sărbători religioase, Revelionul şi Valentine’s+8Martie au parte.

acum 3 luni · comentarii (5)