Peste 30 de morţi şi 50 de răniţi la Kabul, unde bărbaţi îmbrăcaţi în medici au atacat un spital militar. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic

Peste 30 de morţi şi 50 de răniţi la Kabul, unde bărbaţi îmbrăcaţi în medici au atacat un spital militar. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic

Peste 30 de persoane au fost ucise, iar alte 50 rănite, după ce atacatori înarmaţi deghizaţi în medici au atacat miercuri un spital militar situat în apropierea Ambasadei Statelor Unite din capitala Afganistanului şi au luptat timp de mai multe ore cu forţele de securitate înăuntrul clădirii, au declarat oficiali şi medici, relatează Reuters.

Iulian Fota, la Adevărul Live: „Am intrat într-o epocă în care teritoriile nu mai sunt garantate“ | uniunea europeana

Iulian Fota, la Adevărul Live: „Am intrat într-o epocă în care teritoriile nu mai sunt garantate“

Preşedintele american Donald Trump nu mai vede în omologul său rus Vladimir Putin un partener, încă este aşteptat să-şi definească politica faţă de o Uniunea Europeană în transformare şi România trebuie să mizeze pe menţinerea blocului comunitar chiar şi în formula cu două viteze într-o epocă de reaşezare în care teritoriile nu mai sunt garantate,  a declarat, la Adevărul Live, directorul Colegiului Naţional de Securitate Iulian Fota.

Pentru mulţi oameni, Coreea de Nord este ceva atât de diferit, încât pare a fi de pe altă planetă. Manifestările publice cu scop politic sunt atât de stridente, încât nu pot fi admirate în mod obiectiv de nici un tiran de secol XXI, chiar dacă în sinea lui îşi doreşte exact acelaşi tip de adulaţie, pe stadioane şi largi bulevarde.

acum 17 zile · comentarii (49)

Deşi jocurile păreau făcute în Siria, noile evoluţii anunţă schimbări importante în perspectivă. După cucerirea Palmirei, cuplul Assad-Putin deţine pe de-a-ntregul controlul asupra Siriei utile şi întâmpină orice negociere din postura de forţă a deţinerii controlului.

acum 19 zile · comentarii (26)

Prăbuşirea ordinii globale aşa cum o cunoaştem se accelerează simţitor. Lumea parcă a luat-o razna, e cu susu-n jos, anapoda, iar această schimbare vine şi cu cea mai mare colecţie de lideri inadecvaţi, populişti şi necunoscători, care se joacă de-a relaţiile internaţionale acum, când oricum zăngănitul armelor se aude pe holurile oricărei întâlniri diplomatice.

acum 5 zile · comentarii (34)

În apropierea referendumului ce va avea loc în Turcia pe 16 aprilie pentru schimbarea Constituţiei, cea mai importantă schimbare va fi preluarea principalelor prerogative în stat de către preşedinte. Acest sistem prezidenţial, în cazul în care va trece (anticipăm că va trece), îi va conferi preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan un rol decisiv în ceea ce priveşte orice decizie politică.

acum 8 zile · comentarii (3)

În ultimele săptămâni, în Statele Unite s-au intensificat atacurile antisemite. Zeci de cimitire evreieşti au fost vandalizate, mai multe instituţii ale comunităţii evreieşti au fost ameninţate. Ce îi face pe unii să dorească să distrugă mormintele care poartă steaua lui David, sau să scrie cu spray mesaje antisemite pe zidurile sinagogilor? Cărei componente a existenţei publice trebuie să îi atribuim acest reviriment al urii faţă de evreitate?

acum 13 zile · comentarii (77)

Schimbări importante se anunţă la orizont, cu certe implicaţii asupra întregului peisaj geopolitic. Calculele sunt făcute pe baza evoluţiei indicelui PPP, folosit de macroeconomişti pentru a determina productivitatea economică şi nivelul de viaţă dintr-o ţară pe o anumită perioadă de timp.

acum 25 zile · comentarii (45)

Pe timp de nesiguranţă, nelinişti şi crize multiple, revine acum această întrebare, exact aşa cum s-a întâmplat odinioară în cazul defunctei şi de nimeni jelite Ligi a Naţiunilor. Revine acum pentru că, pe fond, nu despre problema relevanţei simbolice a unei asemenea organizaţii mai e vorba. Nici atunci, nici acum.  Nu de nobile idealuri e vorba.

acum 2 luni · comentarii (59)

Ciclurile istorice au, în general, o durată de 30 de ani sau sunt un multiplu al acestei cifre. Suntem acum la închiderea unui asemenea ciclu, început prin deciziile de enormă importanţă luate în septembrie 1989, în Malta, de liderii de atunci ai celor două superputeri, George Bush şi Mihail Gorbaciov, dar şi în perioada de pregătire a momentului respectiv.

acum 2 luni · comentarii (87)

„Nimeni nu poate sta în faţa clădirii noului stat turc”, declara sâmbăta trecută  preşedintele Erdogan, susţinând nevoia de a modifica cât mai repede Constituţia Turciei, un act esenţial, conform propriilor declaraţii, pentru construirea unei adevărate puteri regionale, şi nu numai, sub conducerea sa.

acum 2 luni · comentarii (11)

Este o întrebare care priveşte şi România dar, evident, nu numai ţara noastră, parte, ca întotdeuna, din marile aranjamente de securitate. Un pachet care se renegociază în acest moment. Este un dialog anunţat a se desfăşura la cel mai înalt nivel asupra problematicilor globale şi care, fundamental, poate să evolueze în două sensuri.

acum 2 luni · comentarii (30)
Postari Recente