Stiri despre nocomments

  331 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Contribuţia PSD la istoria PCR
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Contribuţia PSD la istoria PCR

  În general, mai ales pentru cei din generaţia mea, înclinaţia de a identifica inerţiile „comuniste“ ale partidului de guvernămînt e spontană şi explicabilă. Pare evident că PSD e o prelungire post-ceauşistă, neo-populistă, totalitar-triumfalistă a PCR.

 • Note, stări, zile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Note, stări, zile

  3 februarie 2018. O stafie bîntuie pe sub fruntea dlui Călin Popescu Tăriceanu: comunismul! E referinţa care îi vine prompt pe buze cînd vrea să „înfiereze“ pe cineva. Preşedintele ţării, dl Iohannis, e, de pildă, pentru şeful Senatului nostru, „comunist în fibra lui cea mai puternică“.

 • Mai are justiţia aceeaşi măsură? De ce a scăpat Orban pe aceeaşi infracţiune ca Dragnea şi Năstase
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mai are justiţia aceeaşi măsură? De ce a scăpat Orban pe aceeaşi infracţiune ca Dragnea şi Năstase

  Dacă Ludovic Orban nu s-ar fi retras din cursa pentru Bucureşti, poate câştiga, iar Firea era acum doar Primă-Doamnă la Voluntari. Dacă PNL nu ajungea la bâlbele cunoscute, poate câştiga alegerile generale, iar Dragnea era acum în Madagascar. Este o istorie contrafactuală care nu se va putea confirma sau infirma vreodată. Dar ce ştim sigur e că legea care l-a băgat după gratii pe Năstase n-a mai funcţionat la Orban. Iată de ce:

 • Ce se (mai) poate face?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce se (mai) poate face?

  Reiau, mai jos, un articol mai vechi, în care reuşeam, încă, să păstrez un oarecare calm analitic. Între timp, mi l-am cam pierdut. De curînd, mi-am permis o ohtătură publică, poate cam abruptă: „M-am săturat de derbedei şi de ţoape!“ Ar fi trebuit să adaug: „Şi de proşti!“

 • Alina Mungiu-Pippidi: Cine a cîştigat meciul Kovesi-Toader
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Cine a cîştigat meciul Kovesi-Toader

  Mare păcat că toată lumea are prejudecăţi şi ca atare o opinie dinainte formată despre meciul dintre Tudorel Toader şi Codruţa Kovesi, care devine astfel doar încă o rundă a luptei politice de la noi.

 • O noutate stilistică pe scena publică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O noutate stilistică pe scena publică

  N-o cunosc personal pe doamna Laura Codruţa Kövesi. Nu am nici competenţa ultimă să mă pronunţ pe fondul problemelor tehnice legate de DNA şi dezbătute amplu şi pătimaş în presa de toate culorile. Mi se pare, totuşi, evident că tabăra anti-DNA e alimentată şi reprezentată preponderent de inşi cu un statut juridic neclar: fie suspecţi de felurite ilegalităţi, fie dovediţi şi condamnaţi ca infractori.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Autist e PSD! Despre libertatea de exprimare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Autist e PSD! Despre libertatea de exprimare

  Ca fost psihiatru şi doctor în psihologie, nu îmi vine să cred ce rafinată a ajuns opinia publică din România, că grupuri diferite sar ca arse atunci cînd oamenii folosesc termeni psihologici cu scopul net de a se critica unii pe alţii:

 • Mirări cotidiene
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mirări cotidiene

  De fapt, nici mirarea nu mai e ce-a fost! Pînă la urmă oboseşti să te tot miri, de vreme ce, la fiecare pas, eşti asaltat de fapte şi vorbe brambura. Mirarea a devenit, cu alte cuvinte, experienţa curentă a fiecărei zile, „normalitatea“ ei.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Cum ieşim din situaţia actuală. O chemare la centru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Cum ieşim din situaţia actuală. O chemare la centru

  „Timpul productiv e unul în care nu ne mai autosabotăm, o lăsăm baltă şi cu «pentru că putem» şi cu pîra externă, nu ne mai stricăm singuri ratingul de ţară, şi agreăm un viitor al anticorupţiei consensual, fără demiteri, revocări şi arestări azi, în care să salvgardăm drepturile tuturor şi construim o tranziţie de la anticorupţia represivă la reforma statului – servicii, fisc, audit, investiţii, tot ce amînăm de atîta vreme”

 • Singuri printre duşmani…
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Singuri printre duşmani…

  Orice s-ar zice, lucrurile nu merg prea bine în ţara noastră. O spun reprezentanţi ai mai tuturor taberelor politice, o spun gazetarii, o spun protestele din stradă, o simt largi categorii de cetăţeni. Unanimitatea opiniei se fisurează doar atunci cînd vine vorba despre cauze. Dar şi în această privinţă, pare să existe un „consens“ neaşteptat între proguvernamentali obidiţi şi antiguvernamentali patrioţi. Răul vine de-afară!

 • Alina Mungiu-Pippidi: Partidele ar trebui să se unească împotriva statului paralel
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Partidele ar trebui să se unească împotriva statului paralel

  Nu are cum să iasă o clasă politică alternativă dacă trebuie să treacă prin filtrul statului paralel, ca la orice piaţă intervenţia distruge competitivitatea. O să mai stăm 20 de ani să înlocuim pe PSD cu alternative fabricate în laboratoarele lor de PR, în loc să fie culese de unde s-au luat voturi, adică din piaţă.

 • Neagu Djuvara şi bunul samaritean
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Neagu Djuvara şi bunul samaritean

  Acum cinci ani, dl Neagu Djuvara mi-a făcut onoarea, surpriza şi plăcerea de a-mi trimite o epistolă-comentariu privind un capitol din cartea mea despre Parabolele lui Iisus. Am publicat-o, cu permisiunea autorului, în Dilema veche, nu pentru că vorbea despre o lucrare a mea, ci pentru că întruchipa un model de vitalitate intelectuală, de reactivitate promptă şi generoasă, de erudiţie şi umor.