banat - ultimele știri
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
936.000 de lei din fondul de rezervă bugetară a alocat luni, 16 septembrie, Consiliul Județean Galați pentru familiile victimelor inundațiilor și pentru achiziția de echipamente necesare pentru evacuarea apei și a nămolului din case.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o avertizare nowcasting Cod portocaliu de furtună.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis vineri o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului care vizează aproape o treime din țară, valabilă până la ora 23.
Primul cabinet stomatologic școlar din mediul rural al județului Timiș a fost inaugurat, marți, 19 martie, la școala din localitatea periurbană Dumbrăvița și a costat 150.000 de lei, bani din bugetul local
Construcția terenului de la Școala Gimnazială nr.27 a început în urmă cu câteva zile. Muncitorii au finalizat stratul suport și se trece la următoarea etapă: realizarea plăcii de beton și a împrejmuirii și turnarea stratului de tartan
În 1882, compozitorul Ciprian Porumbescu a vizitat Banatul. În doar câteva zile și-a putut face o imagine asupra regiunii. „Mi-ar trebui coale întregi ca să-ți scriu tot ce am văzut și auzit în Banatul cela”, îi scria surorii sale.
Librăria Cărturești s-a redeschis în palatul Emmer de pe strada Mercy din Timișoara, clădire care a fost supusă, timp de mai mulți ani, unui amplu proces de restaurare.
Reţele Electrice Muntenia și Banat au finalizat prima etapă din proiectele de modernizare ale infrastructurii energetice, în Giurgiu respectiv Banat.
Reșițeanca Oana Stănescu a reuşit să-şi construiască o carieră extraordinară în New York: este printre cei mai cunoscuţi şi mai mediatizaţi arhitecţi ai metropolei americane. La zece ani de la absolvire, ea s-a întors în România tocmai pentru a pune în practică proiectul de diplomă
Pe lângă intervențiile de reparații, zugrăveli, dotări cu cele necesare, cei de la Acasă în Banat au pus la dispoziția nevoiașilor veritabile locuințe, realizate din containere. Totul a început în 2019.
Cea mai numeroasă comunitate de sârbi din România, care trăieşte în judeţul Timiş, sărbătoreşte Crăciunul după calendarul vechi. În această seară, sârbii și-au urat „Hristos se rodi!” (Hristos S-a născut!).
Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni pentru fiecare regiune în parte.
După ce a trecut de controlul făcut de polițiștii de frontieră, Dorde Gavrilovici a ajuns în dreptul localității Otelec, a trecut de ecluzele de la Uivar și Sânmihaiu Român, iar după aproape opt ore a ajuns Timișoara
Faimosul actor John Malkovici a urcat, joi, 20 iulie, pe scena Teatrului Național din Timișoara, pentru prima reprezentație a spectacolului „Comedia Infernală". Biletele pentru cele trei spectacole au fost epuizate la puțin timp de la punerea lor în vânzare
Criză în patria lubeniței din Banat. De ce s-au redus alarmant suprafeţele cultivate la Gottlob FOTO
Cultivatorii de lubeniță de la Gottlob (județul Timiș) se confruntă cu cea mai mare criză din ultimii ani. Prețurile de producție au luat-o razna, e criză de forță de muncă și mulți dintre ei nu au nici piață de desfacere.
Actorul american John Malkovich a ajuns în seara de 18 iulie la Timișoara, cu o cursă Munchen-Timișoara. Malkovich și echipa artistică a spectacolului „Comedia Infernală” („The Infernal Comedy”) au venit cu o cursă de linie, la clasa business.
După trei zile de căutări, pompierii au descoperit în Bega cadavrul unui tânăr de aproximativ 21 de ani. Părinții băiatului l-au dat dispărut de sâmbătă seara. Ace;tia au venit la fața locului și au identificat trupul.
Accidentul a avut loc duminică, 16 iulie 2023, pe Autostrada Vestului – A1, la ieșirea spre localitatea timișeană Margina. O persoană a ajuns la spitalul din orașul Făget.
Festivalul de film „Ceau, Cinema!” din Timișoara a ajuns, chiar în anul de Capitală Culturală, la ediția cu numărul 10 și propune un program colorat, cuprinzător și... cam pentru toate vârstele.
Dominc Fritz, primarul Timișoarei, susține că deficiențele găsite la Fundația Timișoara 89, în urma controlului dispus de Instituția Prefectului, au fost remediate. Astfel, edilul-șef solicită redeschiderea centrului.
Dealul Șumigului, care se află la o altitudine de 205 de metri, oferă o panoramă spectaculoasă. Nimeni nu s-a gândit să facă turism pe dealul din Banatul de câmpie. Până acum.
Timișoara, Capitală Europeană a Culturii, îl va primi, la sfârșitul lunii, în 31 iulie, pe violonistul David Garrett. Concertul va avea loc în aer liber, în Parcul Rozelor. David Garrett cântă la un Stradivarius din 1716
Fundația Timișoara 89, prima organizație umanitară apărută în România postrevoluționară, înființată în 30 decembrie 1989 de scriitorul Petru Ilieșu, a fost târâtă într-un adevărat scandal media, în urma unui control demarat de Instituția Prefectului.
Ambulanța pentru Monumente Banat- proiect inițiat în România de actualul rege al Marii Britanii, Charles, pe când era prinț, a descins la Bulgăruș, un sat ce ține de comuna Lenauheim, la aproximativ 40 de kilometri de Timișoara
Cu ocazia aniversării a 154 de ani de transport public în Timișoara, Societatea de Transport Public din Timișoara aduce în atenția timișorenilorși a turiștilor o parte din istoria transportului în comun al orașului Capitală Culturală a Europei
Ediția specială Romanian Jewelery Week de la Timișoara va avea loc la ISHO, în weekendul 30 iunie - 2 iulie, și se va remarca printr-o expoziție internațională cu aproximativ 50 designeri și colective invitate din România și din întreaga lume.
Un număr impresionant de oameni au participat în primele două zile la Flight Festival- District 23, pe Aerodormul Cioca din Timișoara. Pentru ziua de sâmbătă, 17 iunie 2023, organizatorii au anunțat peste 30.000 de brățări vândute.
Circumeuropa, prima expediție fluvio-maritimă a unui echipaj românesc în jurul Europei, a plecat pe canalul Bega, din Timișoara, în 27 mai 2023. După două săptămâni, “Vulpea” a ajuns în Marea Neagră.
Color the Village sau Colorează Satul, cel mai mare eveniment de voluntariat din zona de vest a țării, a adunat la Valeapai, sat în județul Caraș-Severin,la granița cu Timișul, peste 400 de voluntari.
O statuie realizată de aproape doi ani în memoria lui Adrian Bărar, chitaristul și fondatorul trupei Cargo, trecut în neființă în martie 2021, nu poate fi amplasată din cauza unui funcționar al Primăriei Timișoara, care a greșit de trei ori dosarul, după cum susține inițiatorul Corneliu Vaida.
Copil de nouă ani, dispărut în Timișoara. A plecat de la after school şi nu a mai ajuns acasă UPDATE
Disperare într-o familie din Timișoara. Un băiat de 9 ani a fost dat dispărut, vineri, 9 iunie 2023. Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale efectuează verificări în vederea depistării minorului.
Comuna periurbană Dumbrăviţa, lipită practic de Timişoara, are un McDonald’s. Primul restaurant al cunoscutului lanț american din judeţul Timiş care este în afara Timişoarei se deschide la sfârșitul săptămânii.
Străzi cu o singură bandă de circulație auto, placări cu piatră, shared space, mobilier urban nou, bandă de circulație specială pentru autobuz, copaci de înălțime medie, toate acestea sunt incluse în cel mai nou proiect de regenerare urbană gândit pentru una dintre zonele Timișoarei.
IKEA Timișoara își deschide ușile clienților joi, 8 iunie, de la ora 10.00. Este al treilea magazin din România al companiei suedeze, cel mai mare retailer mondial de mobilă pentru casă
Color the Village sau Colorează Satul, cel mai mare eveniment de voluntariat din zona de vest a țării, demarează la Valeapai (sat în județul Caraș-Severin,la granița cu Timișul), în această săptămână.
Experții au stabilit poziția viitorului Punct de Trecere a Frontierei de la Moravița, de pe autostrada care va lega Timișoara de Serbia. În acest moment ne aflăm încă în stadiul elaborării studiului de fezabilitate a autostrăzii.
Un tânăr dramaturg german, cronicar al Timișoarei timp de cinci luni. A primit o bursă de povestitor
Thomas Perle, un tânăr jurnalist din Germania, va fi cronicar al Timișoarei timp de cinci luni, după ce a primit o bursă oferită de Forumul Cultural German din Europa de Est, finanțată de către Comisarul pentru cultură și mass-media al Guvernului Federal.
Gala Premiilor UNITER va avea loc la Timișoara și va fi prezentată într-un concept nou, special creat pentru Capitala Europeană a Culturii. În cadrul evenimentelor de la Timișoara va fi deschisă noua sală de spectacole de la Fabrica de Decoruri.
După aproape 70 de ani de la ultimul transport pe apă care a ancorat în Portul Otelec, sâmbătă, 27 mai 2023, malurile râului Bega la ieșirea din România vor fi din nou animate. Echipajul Circumeuropa va opri în localitatea de la granița cu Serbia.
Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a avut vineri, 26 mai, un program bogat în Timișoara. Acesta s-a plimbat prin centrul istoric, a vizitat Domul Romano-Catolic din Unirii, Cazarma U, Liceul Lenau și Sinagoga din Cetate
Jurnalistul de radio, Radu Ciprian Pop, unul dintre veteranii din mass- media din Timișoara, a murit, joi, 25 mai. RCP a activat mai bine de 30 de ani la Radio Timișoara.
Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a ajuns joi, 25 mai, la Timișoara. După ce depus o coroană la Monumentul Eroilor Revoluției din fața Catedralei Mitropolitane, președintele a asistat la un concert la Filarmonica Banatul. A încheiat seara pe o terasă din Piața Libertății.
La sfârșitul lunii august, lista rutelor regulate directe disponibile de pe aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara va fi extinsă cu încă o destinație internațională. Locuitorii din vestul României vor putea călători cu HiSky către Tel Aviv.
Detaliile unui protest inedit. Piața Unirii din Timișoara se transformă într-un imens teren de sport
Toți iubitorii de sport din Timișoara sunt așteptați, începând cu ora 17.00, cu o piesă de echipament sportiv pentru a protesta față de situația dezastruoasă a infrastructurii.
Locuitorii din Giroc, comuna periurbană de lângă Timișoara, se opun realizării nodului rutier de descărcare de pe viitoarea autostradă Timișoara-Moravița (legătura cu Serbia), care ar trebui să fie construit pe strada Trandafirilor.
Chitaristul britanic Steve Hackett, fost membru al formației Genesis, va susține un concert la Timișoara alături de Djabe, una dintre cele mai importante formații de jazz-rock din Ungaria.
Unul dintre noile spațiile culturale deschise în cadrul Bienalei Art Encounters se află în curtea centrului Faber. Vechea hală industrială a fost reabilitată cu ajutorul celor de la Azur România.
Bogdan Potra, membru clubului Timișoara Toastmasters, a devenit campion european la Concursul de Discursuri în Limba Engleză, la nivel de District, care s-a desfășurat la București.
Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, care a stat închisă aproape două decenii pentru renovare, și-a deschis porțile, în anul Capitalei Europene a Culturii.
După lansarea în acest an a două filme: “Phoenix. Har/Jar” și “Phoenix – Povestea” – care redau povestea legendarei trupe Phoenix, a venit și rândul celor de la Pro Musica să înceapă filmările la un documentar artistic-muzical, la 50 de ani de la înființare.
Președintele federal Frank-Walter Steinmeier va efectua o vizită de stat în România în perioada 24-26 mai 2023, la invitația președintelui Klaus Iohannis. Programul președintelui de la Timișoara este bogat.
Ediția a opta a Zilele Culturale Maghiare din Timișoara, care se va desfășura în perioada 21-24 septembrie 2023, va fi una specială în anul Capitalei Culturale a Europei.
Păstrăm Monumentului Ostașului Sovietic din Parcul Central – Scudier, ori îl mutăm? Este întrebarea la care au încercat să răspundă reprezentanți ai autorităților publice, specialiști, oameni de cultură sau chiar simpli cetățeni, în cadrul unei dezbateri organizate la Timișoara.
Cinematograful Timiș din Piața Victoriei va fi al doilea cinema reabilitat și deschis publicului din Timișoara, după Victoria, care funcționează deja din 2022. Cu aproximativ 19,1 milioane de lei se va realiza un veritabil centru multifuncţional pentru activităţi culturale.
Festivalul The Carnival se mută în centrul Timișoarei, în anul Capitalei Culturale Europene. Edițiile din anii trecuți s-au desfășurat la Muzeul Satului Bănățean. Evenimentul se va desfășura în Piața Victoriei și Piața Libertății, între 19 și 21 mai.
O noapte pe an, muzee din întreaga ţară îşi deschid porţile, gratuit, pentru vizitatori. Noaptea Muzeelor a adunat la Timișoara zeci de mii de oameni de toate vârstele, curioși să descopere, să vadă lucruri noi. Una dintre cele mai inedite locuri din Noaptea Muzeelor a fost la Campusul Nokia.
Președintele Germania, Frank-Walter Steinmeier, se va afla la Timișoara în 25 mai. Este așteptat să vadă și expoziția de la Cazarma U. Vizita sa din România va mai cuprinde București și Sibiu.