Președintele Germaniei, relaxat la Timișoara: „A dorit să savureze atmosfera boemă și lejeră, nu să aibă parte de protocoale scorțoase" VIDEO

0
Publicat:

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a avut vineri, 26 mai, un program bogat în Timișoara. Acesta s-a plimbat prin centrul istoric, a vizitat Domul Romano-Catolic din Unirii, Cazarma U, Liceul Lenau și Sinagoga din Cetate.

Președintele Germaniei a semnat în Cartea de Oaspeți a Primăriei Timișoara FOTO Ștefan Both
Președintele Germaniei a semnat în Cartea de Oaspeți a Primăriei Timișoara FOTO Ștefan Both

Frank-Walter Steinmeier, primul președinte german care vizitează Timișoara, a avut un program lejer în orașul de pe Bega, unde a ajuns joi după masă. Președintele federal era degajat, zâmbitor, darnic să răspundă celor care l-au abordat, dar și dornic să descopere, într-un timp scurt, cât mai mult din atmosfera Timișoarei.

Vineri dimineață, Steinmeier s-a plimbat cu primarul Dominic Fritz și deputatul Ovidiu Ganț prin centrul istoric. Au intrat la Domul Romano-Catolic, iar pe urmă a zăbovit mult timp la expoziția din Cazarma U.

Este o vizită istorică. Înseamnă foarte mult pentru întreaga comunitate timișoreană. E un omagiu al președintelui german pentru societatea multietnică și multiculturală din Timișoara, a modului cum se conviețuiește aici. Am discutat cu domnul președinte, se simte foarte bine primit, e o atmosferă extrem de caldă și prietenească. Nu e nimic forma, scrobit, cum sunt vizitele oficiale la București, de exemplu. E un alt protocol aici. Președintele Steinmeier este un om foarte plăcut, deschis, dorește să savureze atmosfera boemă și lejeră a Timișoarei, nu să aibă parte de protocoale scorțoase. E un om ca toți oamenii, e adevărat că ocupă cea mai înaltă funcție de stat al Germaniei, dar asta nu l-a făcut să se schimbe”, a declarat pentru Adevărul deputatul Ovidiu Ganț.

Președintele Germaniei alături de Dominic fritz și Ovidiu Ganț FOTO Ștefan Both
Președintele Germaniei alături de Dominic fritz și Ovidiu Ganț FOTO Ștefan Both

La liceul „Lenau" și la sinagogă

La Liceul „Nikolaus Lenau” – unde au învățat doi laureați ai premiului Nobel, Herta Muller și Stefan Hell, președintele a stat de vorbă și cu elevii care l-au întâmpinat.

Președintele Germaniei la "Lenau" FOTO Ștefan Both
Președintele Germaniei la "Lenau" FOTO Ștefan Both

Mai departe, Frank-Walter Steinmeier a ajuns în Sinagoga din Cetate, unde a fost primit de comunitatea evreilor din Timișoara, în frunte cu deputatul Silviu Vrexler.

Este o bucurie pentru comunitatea noastră faptul că președintele german a poposit și în Sinagoga din Cetate. Încă o dată ne face să fim mândri de această sinagogă, care s-a redeschis anul trecut. La această întâlnire au participat atât reprezentanții comunității noastre, în frunte cu domnul Silviu Vrexler, cât și cei ai Forumului German. Ei au fost mereu deschiși la problemele noastre legate de renovarea sinagogii și ne-au sprijinit. Și sunt în continuare, pentru că mai sunt destul de multe lucruri de făcut în sinagogă”, a spus Luciana Fridman, președintele Comunității Evreilor din Timișoara.

La ieșirea din Sinagoga din Cetate FOTO Ștefan Both
La ieșirea din Sinagoga din Cetate FOTO Ștefan Both

"Germania trebuie să se uite cu mai mult interes la această țară"

După Sinagogă, Frank-Walter Steinmeier a poposit din nou în Piața Victoriei, unde a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei Timișoara. Aici a făcut și singura declarație publică din periplul bănățean.

Această vizită în România, care astăzi ia sfârșit, mi-a întărit convingerea că Germania trebuie să se uite cu mai mult interes la această țară. E important pentru noi securitatea României, întărirea flancului NATO, lucrăm umăr la umăr pentru aceste eforturi. Sunt foarte multe persoane care lucrează la dezvoltarea relației între România și Germania. M-am convins personal că sunt foarte mulți tineri care învață în școli germane. Și nu sunt interesați doar să învețe limba germană, ci se gândesc să vină în Germania, ori la studii, ori pentru a munci. De aceea sunt bucuros că se construiesc poduri umane între cele două țări. Minoritatea germană de aici este una și numărul mare e tineri români care studiază în școala germană din Timișoara e alta. Ei își aduc astfel contribuția la dezvoltarea relațiilor între țările noastre. Pe de altă parte, sunt mari companii din Germania care și-au stabilit sedii aici în România și susțin proiecte locale. Nu numai eu, ci și întreg guvernul german este de părere că România trebuie să intre în Schengen”, a spus Frank-Walter Steinmeier.

Semnează în Cartea de Oaspeți FOTO Ștefan Both
Semnează în Cartea de Oaspeți FOTO Ștefan Both

În final, înainte să plece spre Berlin, președintele german va lua prânzul în restaurantul care funcționează în palatal Lloyd, alături de primarul Dominic Fritz, cel care i-a făcut invitația președintelui de a vizita Capitala Culturală a Europei.

Președintele Germaniei la Timișoara FOTO Ștefan Both
Președintele Germaniei la Timișoara FOTO Ștefan Both
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite