Primul cabinet stomatologic școlar deschis după 30 de ani, în Timiș. Medic: „Copiii români stau rău cu igiena orală”

0
Publicat:

Primul cabinet stomatologic școlar din mediul rural al județului Timiș a fost inaugurat, marți, 19 martie, la școala din localitatea periurbană Dumbrăvița și a costat 150.000 de lei, bani din bugetul local

Cabinet stomatologic școlar la Dumbrăvița FOTO Ștefan Both
Cabinet stomatologic școlar la Dumbrăvița FOTO Ștefan Both

Primăria comunei Dumbrăvița a finalizat amenajarea și dotarea primului cabinet școlar stomatoloc din localitate. Finanțarea, 150.000 de lei, a fost susținută în întregime din bugetul local. De serviciile medicale stomatologice vor beneficia, gratuit, cei 2.400 de elevi înscriși la Școala Gimnazială Dumbrăvița.

„Sunt foarte mulți copii în Dumbrăvița, iar una din componentele educației este și cea sanitară. E important să beneficieze acolo unde învață de toate condițiile de care au nevoie. Am alocat 150.000 de lei, dar pentru costurile suplimentare mai avem 50.000 de lei”, a spus primarul Horia Bugarin.

Primarul Horia Bugarin FOTO Ștefan Both
Primarul Horia Bugarin FOTO Ștefan Both

Cabinetul respectă toate normele legale în vigoare și este format dintr-o sală stomatologică, o cameră pentru sterilizarea instrumentarului, una pentru pacienții care sunt în așteptare, un vestiar și două grupuri sanitare. Mobilierul a fost furnizat în cadrul unei sponsorizări obținute de autoritățile locale.

Serviciile medicale vor fi asigurate de medicul Iulia Zăvoianu, care s-a implicat în proeict ca și voluntar.

„Este primul cabinet stomatologic școlar deschis după foarte mulți ani. Abia aștept să-i cunosc pe copii. Vom pune mult accentual pe prevenție și pe screening, e foarte important să aibă grijă de dințișorii lor. Încerc să nu-mi fac așteptări, dar va fi dificil având în vedere că partea asta de prevenție nu este deloc explorată, mai ales la copii. Dar cu răbdare și înțelegere vom ajunge la rezultate bune. Amenajarea cabinetului a fost un proiect de suflet, am încercat să-l facem cât mai primitor pentru copii. Un șotron pe jos, foarte multe desene pe pereți, cărți de colorat, jocuri în sala de așteptare”, a spus Iulia Zăvoianu.

Medicul Iulia Zăvoianu FOTO Ștefan Both
Medicul Iulia Zăvoianu FOTO Ștefan Both

"Prevenția trebuie făcută la nivelul de bază, adică în școli"

Este primul cabinet stomatologic școlar deschis în ultimii 30 de ani în județul Timiș. Vor fi efectuate tratamente incluse în componenta generală a stomatologiei, de la screening, profilaxie, pedodonție și urgențe.

„Stomatologia este o ramură medicală care nu beneficiază de un program național de prevenție. Prevenție trebuie făcută la nivelul de bază, adică în școli. Din păcate, nu numai în Timiș, ci nici în restul țării nu sunt foarte multe cabinete dentare școlare. Este o prioritate a colegiului de a încerca să redeschidem aceste cabinete. Copiii români stau rău cu igiena orală. Pot să vă spun că la molarul de șase ani, la nivelul claselor întâi-a doua, am avut un coeficient de carie de peste 80 la sută. Un dinte rupt în mai puțin de doi ani a fost afectat de carie. Dumbrăvița încearcă să dea un exemplu și în acest domeniu. Acești copii vor beneficia de tratament, dar în primul rând vorbim de prevenție, iar asta este extraordinar”, a spus Dan Șutean, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Timiș.

Cabinet stomatologic școlar la Dumbrăvița FOTO Ștefan Both
Cabinet stomatologic școlar la Dumbrăvița FOTO Ștefan Both

În tot județul Timiș nu există niciun cabinet stomatologic școlar

În Timișoara sunt câteva școli și centre pentru copii cu nevoi special care au cabinete stomatologice. În școlile obișnuite nu mai există însă dentiști, iar în tot județul Timiș nu ma este nici măcar un cabinet stomatologic școlar.

Este remarcabil faptul că o autoritate locală, fără a avea în acest moment umbrela Ministerului Sănătății sau a Casei Naționale de Asigurări, s-a gândit să deschidă un astfel de cabinet școlar care este baza prevenției în stomatologie, în opinia mea. În ce privește cabinetele stomatologice școlare, deficitar este un cuvânt destul de elegant. Au existat cabinete școlare și acelea insuficiente, dar, la un moment dat, cred că în urmă cu aproximativ zece ani, ele au fost comasate undeva în centrul orașului, unde funcționează și în ziua de astăzi. Cred că sunt patru sau cinci medici, niște doamne foarte inimoase, foarte competente și cu drag de această ramură a stomatologiei, legate de copii, dar nu cred că își mai ating scopul în măsura în care au fost gândite. În mediul rural, ar fi și mai rău, aici funcționând doar cabinetele private”, a adăugat Dan Șutean.

Cabinet stomatologic școlar la Dumbrăvița FOTO Ștefan Both
Cabinet stomatologic școlar la Dumbrăvița FOTO Ștefan Both

Costă să mergi la dentist

Astăzi, din cauza tehlogiei moderne, vizita la stomatolog nu mai este traumatizantă, dar rămâne însă o activitate scumpă.

„În general, starea de sănătate orală este destul de precară, în special în mediul rural, dar și în orașe. Veniturile părinților sunt de la mici, foarte mici, hai să zicem medii, o bună parte, cei cu venituri mari sunt puțini procentual. Ori costurile legate de stomatologie sunt foarte mari. Anxietatea legată de vizita la dentist este dublată de teama că nu poți acoperi costurile. În plus, până nu demult, fondurile de la Casa națională de Asigurări de Sănătate pentru ramura de stomatologie erau inexistente. Totuși, și în prezent, acestea sunt „mult, mult, mult sub nivelul minim acceptabil”, a mai spus Dan Șutean.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite