Din Serbia, la Timișoara, cu placa de surf. Performanță inedită la deschiderea graniței pe apă VIDEO FOTO
0După ce a trecut de controlul făcut de polițiștii de frontieră, Dorde Gavrilovici a ajuns în dreptul localității Otelec, a trecut de ecluzele de la Uivar și Sânmihaiu Român, iar după aproape opt ore a ajuns Timișoara.
Dorde Gavrilovici a vâslit pe o placă de surf din localitatea sârbească Srpski Itebej, până la Timișoara. Mai exact 40,4 kilometri. Conform aplicației Relive, performanța a fost realizată în șapte ore și 56 de minute, cu o viteză medie de 5,1 kilometri pe oră. Gavrilovici a profitat de deschiderea temporară a frontierei româno-sârbe, pe Bega, în cadrul proiectului Ecluze pe Bega.
A fost un efort considerabil, mai cu seamă că sârbul a vâslit în amonte, împotriva cursului apei. A avut nevoie doar o placă și de o pagaie. Srpski Itebej este prima localitate situată pe malul drept al canalului Bega, la aproximativ la șase kilometri de graniţă.
După ce a trecut de controlul făcut de polițiștii de frontieră, Dorde Gavrilovici a ajuns în dreptul localității Otelec, iar de acolo a vâslit spre ecluza de la Uivar. A urmat a doua ecluză, cea la Sânmihaiu Român, iar apoi Timișoara.
Gavrilovici a ieșit din apă, în jurul orei 19.00, în zona terasei D'Arc pe Mal, unde a fost așteptat de soția care a ajuns acolo cu mașina. După ce s-a odihnit un pic la o bere, a plecat înapoi spre Serbia, de această dată însă cu mașina.
„Tot respectul pentru performanța lui Dorde Gavrilovic, care a participat la Peisaj în mișcare într-un mod inedit, pe stand-up pe paddle! Cestitke, majstore (n.r. în traducere: felicitări, maestre)”, au transmis cei de la Ecluze pe Banat, pe pagina lor de Facebook.
Vă reamintim, s-a scris istorie în weekendul 23-24 septembrie 2023. Opt ambarcațiuni din Serbia au trecut granița, pe Bega, și au ajuns la Timișoara. Au petrecut noaptea, ancorate la mal, în spatele Catedralei, iar a doua zi au părăsit orașul. Evenimentul a făcut parte din proiectul “Ecluze pe Bega” - ce propune o nouă viziune pentru canalul navigabil, pe toată lungimea acestuia, până la vărsarea în Tisa, și constituie un pas important pentru redeschiderea unui punct de trecere a frontierei cu Serbia, pe apă.
„Vulpea” a fost prima ambarcațiune care a trecut frontiera româno-sârbă, pe Bega, după mai bine de 70 de ani, în mai 2023, în cadrul proiectului Circumeuropa, ceea ce a însemnat, de fapt, reluarea navigației internaționale pe Bega. În așteptarea construirii punctului de trecere a frontierei, deocamdată, se poate trece granița pe apă cu diverse ocazii.