A murit omul de radio Radu Ciprian Pop, unul dintre veteranii jurnalisticii din Timișoara

0
0
Publicat:

Jurnalistul de radio, Radu Ciprian Pop, unul dintre veteranii din mass- media din Timișoara, a murit, joi, 25 mai. RCP a activat mai bine de 30 de ani la Radio Timișoara. 

Radu Ciprian Pop FOTO Ștefan Both
Radu Ciprian Pop FOTO Ștefan Both

Unul dintre cei mai pasionați oameni de radio din Timișoara a trecut joi, 25 mai, la cele veșnice, la vârsta de 73 de ani. Radu Ciprian Pop a fost unul dintre cei mai entuziaști și sufletiști jurnaliști de la Radio Timișoara. Numele său rămâne legat de nenumăratele reportaje, interviuri și emisiuni realizate de-a lungul anilor dar și de campania sa de suflet, “Badea Cârțan, ai carte ai parte”, prin care zeci de biblioteci au fost dotate cu volumele necesare, provenite din donații. 

 Radu Ciprian Pop s-a născut la 28 august 1949 în localitatea Gura Aninoasei din județul Buzău.

A urmat studiile la Școala generală din cadrul Liceului “Traian” din Drobeta Turnu Severin, la Școala generală nr. 1 din Baia Mare și la Liceul numărul 3 din aceeași localitate. 

Până în anul 1971 urmează cursurile Institutului Pedagogic din Baia Mare, iar în 1975 este absolvent al Facultății de ziaristică din București.  

Din anul 1990 este redactor la Radio România Timișoara, secția Actualități, moment în care venea cu o vastă experiență din presa scrisă.  

După debutul din presa băimăreană, în 1967, îi găsim numele în mai multe publicații precum “Cronica sătmăreană” (Satu Mare), “Informația Harghitei” (Miercurea Ciuc). Odată cu venirea la Timișoara începe colaborarea la ziarul “Renașterea Bănățeană” și la ziarul “Timișoara”.  

Radu Ciprian Pop FOTO Ștefan Both
Radu Ciprian Pop FOTO Ștefan Both

În cadrul redacției de Actualități de la Studioul Regional Radio Timișoara a abordat cu precădere mai multe domenii, respectiv Social, Politic, Cultural și Sport.  

După trecerea sa la Secția Cultural i se încredințează realizarea emisiunilor “Astra română – Revistă vorbită pentru românii de pretutindeni”, cu difuzare de trei ori pe săptămână, și “Carusel cultural”.  

Între anii 1994 – 1998 lucreză ca asistent universitar la Facultatea de ziaristică a Universității Banatul din Timișoara.  

Volume publicate: “Planeta fotbal” (1993) “Fapt divers din lumea sportului” (1994), “Terra – mozaic uman” (1995), “Romania la Campionatul European de Fotbal” (1998), în colaborare cu Livian Hotico, “Caleidoscop de gânduri” (1999), “Oameni cu Pene” și “Urme de cerneală” (2023). 

Un Badea Cârțan modern 

De la 15 ianuarie 2000 prin donația a 50 de cărți Școlii gimnaziale din Vinga județul Arad, acțiunea “Badea Cârțan Ai carte, ai parte” a ajuns la peste 300.000 de cărți răspândite în țară dar și la comunitățile românești de peste hotare din Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Italia.  

Cărțile provin cu predilecție de la pensionari timișoreni cu copii plecați și stabiliți îndeosebi în Germania, care nu-și mai duc cu ei cărțile ce le-au încântat tinerețea. Apoi, cu ajutorul părintelui pensionar Horia Țâru, poet, eseist și scriitor, am inițiat acțiunea de dotarea cu cărți a parohiilor din județele Timiș, Arad, Caraș Severin, pe considerentul că enoriașii pot să ia definitiv sau cu împrumut cărțile care le sunt de trebuință pentru lectură”, spunea Radu Ciprian Pop. 

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite