Monumentul pentru regretatul chitarist Adi Bărar s-a împotmolit în hățișurile birocrației românești FOTO

0
Publicat:

O statuie realizată de aproape doi ani în memoria lui Adrian Bărar, chitaristul și fondatorul trupei Cargo, trecut în neființă în martie 2021, nu poate fi amplasată din cauza unui funcționar al Primăriei Timișoara, care a greșit de trei ori dosarul, după cum susține inițiatorul Corneliu Vaida.

Monumentul lui Adrian Bărar FOTO Ștefan Both
Monumentul lui Adrian Bărar FOTO Ștefan Both

Conform Legii, amplasarea unei statui într-un oraș sau municipiu, are nevoie de avizul Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public – aflată în subordinea directă a Ministerului Culturii. Mai precis, o comisie de la București, formată din cercetători științifici, artiști plastici, critici de artă, academicieni, membri ai instituțiilor de specialitate, trebuie să se întrunească pentru a aproba monumentul dedicat chitaristului și liderului Cargo, Adrian Bărar, care nu mai este printre noi din martie 2021.

Monumentul a fost realizat în urma unei inițiative civice private, condusă de Corneliu Vaida. Lucrarea a fost realizată de artista Linda Saskia Menczel. De dosarul pentru aprobarea amplasării de către Ministerul Culturii se ocupă Primăria Timișoara. Corneliu Vaida susține că instituția nu și-a făcut lecțiile cum trebuie.

„De doi ani mă chinui să amplasez această statuie. De doi ani am răbdare. Sunt toate aprobările în afara uneia, de la Comisia de Monumente de la Ministerul Culturii, ca această statuie să fie la locul său. Statuia asta ar fi un punct de atracție în Timișoara 2023. Este foarte simplu. Un funcționar din Primăria Timișoara a greșit dosarul de trei ori. Cineva de la Ministerul Culturii m-a întrebat ce oameni avem în primăria aia, nu-s în stare să facă un monument. Practic lipsesc niște documente. În loc de niște fotografii care să arate cum e monumentul din bronz, s-au trimis niște poze după un mulaj din lut. În condițiile în care statuia e făcută. Așteptăm aprobarea dosarului numărul patru, care e undeva în suspendare între Timișoara și București”, a declarat Corneliu Vaida.

Ilie Stepan și Corneliu Vaida FOTO Ștefan Both
Ilie Stepan și Corneliu Vaida FOTO Ștefan Both

Primăria Timișoara sprijină proiectul

Reprezentanții Primăriei spun că nu este vorba despre o respingere a dosarului, ci de faptul că experții Ministerului Culturii au cerut mereu anumite clarificări.

„Primăria Municipiului Timișoara apreciază inițiativa domnului Corneliu Vaida și s-a angajat încă din primul moment să-i ofere tot sprijinul pentru realizarea statuii lui Adi Bărar, un nume de referință în mișcarea rock. Pentru realizarea lui mai e nevoie de acceptul Ministerului Culturii, iar Primăria îl va sprijinii pe domnul Vaida în întocmirea dosarului necesar pentru această ultimă aprobare. Toate costurile întocmirii acestui dosar au fost suportate de Primăria Timișoara. Experții ministerului au cerut însă clarificări care au fost transmise promt de fiecare dată. Vom continua să sprijinim inclusiv financiar realizarea acestei statui pe care o vom amplasa imediat ce ministerul își dă acceptul”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Timișoara, Bogdan Marta.

Monumentul lui Adrian Bărar FOTO Ștefan Both
Monumentul lui Adrian Bărar FOTO Ștefan Both

Încă o ședință la București pentru monumentul lui Adi Bărar

Că ne place sau nu, legea e lege și trebuie respectată, susțin cei de la Direcția Județeană de Cultură –cea care înaintează dosarele Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public. În cazul acestui dosar, cei de la Comisie au solicitat, pe lângă imagini clare cu lucrarea din bronz, o descriere a lui Adi Bărar făcută de un specialist – în acest caz rolul i-a revenit criticului muzical Mimo Obradov. Acum totul ar trebuie să fie în regulă.

„Așa este legea. Sunt o serie de documente. Ca să amplasezi un monument de for public există o listă de documente obligatorii în vederea analizării de către comisia națională din cadrul Ministerului Culturii. Problema a fost că ei au trimis, în primă fază, modelajul în lut al lucrării. În primă fază, nu a fost făcut nici memoriul cum trebuie. Tot dosarul ăsta, înșiruirea asta, are nouă puncte, se poate face din nou, nu e nicio tragedie. Acum e făcut totul cum trebuie. În momentul în care ne aduc dosarul, eu îl trimit cu poșta specială la București. Depinde de ei când organizează comisia, pentru că trebuie să adune mai multe dosare din țară, nu se reunesc pentru un dosar sau două”, a spus Dana Stancovici, consilier în cadrul Direcției Județene de Cultură.

Monumentul lui Adrian Bărar FOTO Ștefan Both
Monumentul lui Adrian Bărar FOTO Ștefan Both

„Sigur că și hârtiile au rolul lor, dar nu au rolul de a frâna"

Monumentul urmează să fie amplasat în Parcul Alpinet, lângă restaurantul Flora. Rockerii din Timișoara susțin și ei grăbirea demersului.

„Adi Bărar merită cu prisosință acest monument, acest gest din partea unui oraș Capitală Culturală a Europei. Nu știu toate amănuntele birocratice care sunt, ca de obicei, din abundență. Și eu m-am lovit de ele de-a lungul celor 50 de ani de carieră muzicală. Întotdeauna au fost și, din păcate, există și acum aceste hățișuri birocratice. Știu doar un lucru de bun simț: în anul în care Timișoara e Capitală Culturală Europeană susțin realizarea acestui monument atât cât pot. Cred că și oficialitățile își vor revizui pe ici pe colo anumite zone de dezechilibru logic. Sigur, nu mai împingi cu umărul ca în dictatura comunistră, sigur că și hârtiile au rolul lor, dar nu au rolul de a frâna”, a spus Ilie Stepan, liderul de la Pro Musica.  

Ilie Stepan și Corneliu Vaida FOTO Ștefan Both
Ilie Stepan și Corneliu Vaida FOTO Ștefan Both

Adi Bărar a fondat trupa Cargo în 1985, una dintre cele mai longevive şi mai de succes formaţii rock din România. Chitaristul şi liderul trupei Cargo a murit în 8 martie 2021, după ce a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2, acesta având însă şi alte probleme de sănătate. 

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite