Dinu Săraru
Romancier
Dinu Săraru, scenarist, scriitor, publicist, om de teatru, s-a născut la 30 ianuarie 1932, la Râmnicu Vâlcea. A intrat în presă la 13 noiembrie 1950, la Radio România. S-a impus cronicar teatral trei decenii la Radio și în presa scrisă, intervențiile sale fiind antologate editorial în două cărți „Teatru românesc și interpreți contemporani” și „Al 3-lea gong”.
A debutat în proză în „Gazeta literară” cu o povestire în 1963, apoi editorial în 1974 cu romanul „Niște țărani”, inaugurand „Trilogia țăranească” („Niște țărani”, „Iarba vântului” , „Crimă pentru pământ”). În 1976 publică romanul „Clipa” transpus pe ecran sub același titlu.
Romanul prefațează Trilogia „Dragostea și Revoluția” („Toamna roșie”, „Cei care plătesc cu viața”, Speranța”). În 2002 publică romanul „Ciocoii noi cu bodyguard” după care s-a făcut filmul „Ticăloșii”, apoi în 2011 romanul „Ultimul bal la Șarpele roșu”.
După romanele lui au fost făcute patru filme și patru piese de teatru. Spectacolul după „Niște țărani” - scenariul și regia Cătălina Buzoianu - s-a jucat nouă ani cu casa închisă la Teatrul Mic și în teatrele naționale din Timișoara, Cluj și Iași.
A creat „Teatrul Național de televiziune”, a condus Teatrul Mic 13 ani și a creat Teatrul Foarte Mic, amândouă considerate „o oază de curaj și libertate” în anii dictaturii.
A fost director general al Teatrului Național I.L.Caragiale între 2000-2004 și a creat Muzeul Teatrului Național.
A lucrat la revista „Luceafărul” secretar general de redacție, la „Scînteia Tineretului”, la Radio - Televiziune directorul Direcției Culturale.
A creat revistele „Noi” și „Clipa” - ediția I, 1992, a fost directorul general al cotidianului „Universul românesc”, a creat revista „Renașterea civilizației rurale românești”, a creat Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „Niște țărani”, primul Festival Internațional Eco-Etno-Folk Film, Universitatea
Țăranească„ D.Gusti” și primele echipe de cercetare sociologică de după război.
A fost distins cu numeroase premii literare și artistice și premiul Academiei Române. Este membru al Academiei Oamenilor de Stiință din România și azi director fondator al „Magazinului actualității culturale românești CLIPA”, revistă încununată cu „Distincția Culturală” de către Academia Română. Dinu Săraru a murit la 2 martie 2024. Avea 92 de ani.
Articole scrise de Dinu Săraru
fără imagine
Dorim să exprimăm cele mai sincere mulțumiri și recunoștința noastră pentru omagiile aduse, mesajele de susținere și sprijinul cu care ne-ați înconjurat în clipele de durere și profundă tristețe.
Opinii
07 mart. 2024
În plină operă de zugrăvire a cuprinsului catedralei, marele boier George Angelescu – căruia nu i-am găsit în nicio arhivă sorgintea în geografia lumii țăranilor liberi din Slătioara – a încetat pe neașteptate din viață, lăsând-o văduvă cu o avere uriașă pe Ioana Angelescu.
Opinii
01 mart. 2024
Începând de astăzi reiau cu greu, din cauza încercărilor părăsirii memoriei care văd că mă obligă să înving lacunele ei, povestea cronicii Sărarilor.
Opinii
23 feb. 2024
fără imagine
Prietenia mea cu Mircea Radu Iacoban s-a întrețesut în timp în războiul de țesut oltenesc și războiul de țesut moldovenesc până la a fi consacrată prietenia ca o prietenie de suflet și de credință.
Opinii
16 feb. 2024
Rugat de nepotul domnitorului Barbu Bibescu, Iorga a făcut o adevărată cărticică închinată neamului întemeiat de Bibă ăl Bătrân dintr-un sat din Munții Gorjului,
Opinii
09 feb. 2024
fără imagine
Stridența telefonului zilele trecute, încă nu se luminase de ziuă, m-a făcut să tresar și nici nu mai știu dacă am răspuns cu banalul Alo!
Opinii
02 feb. 2024
fără imagine
24 ianuarie 2024 este emblematic și pentru spiritualitatea identitară românească pentru că în acest an se vor putea sărbători și scriitorii Petru Dumitriu și Eugen Barbu, la 100 de ani de la nașterea lor.
Opinii
26 ian. 2024
Această scrisoare este un fel de pact de idei și știu că am obligația să nu te dezamăgesc. Dar pactul este reciproc. Acum te îmbrățișez și te aștept la prima repetiție.
Opinii
19 ian. 2024
fără imagine
Acum o lună de zile și mai bine – am mai spus asta – a murit în satul Stroești, la 98 de ani, în picioare, cum spun oltenii, doctorița dentistă bucureșteană, pensionară și văduvă.
Opinii
12 ian. 2024
În anul 1785, la 15 noiembrie, un Anghel Săraru, fruntaș între Sărari, și, se pare, cu știință de carte, a ridicat prin proprie voință ctitoricească pe moșia sa numită în acte Funia Dianului o bisericuță de lemn cu grătarele de nuiele pe care a pus tencuială și zugravii de subțire au pictat sfinții.
Opinii
05 ian. 2024
fără imagine
Câți copii au venit la colindat în acest an în Ajunul Crăciunului, însoțiți de părinți, bunici și străbunici!
Opinii
29 dec. 2023
fără imagine
Amintirea acestui strălucit poet și dramaturg m-a dus și pe mine cu gândul la prima călătorie în Anglia, la invitația Consiliului Britanic, însoțit fiind de criticul teatral și viitorul dramaturg Theodor Mănescu.
Opinii
22 dec. 2023
M-am întors la Ernest Hemingway, amintindu-mi cum am citit romanele „Pentru cine bat clopotele” și „Adio, arme”.
Opinii
15 dec. 2023
fără imagine
Ministrul Culturii a trimis urgent Corpul de Control să ancheteze distrugerea memorialului altar al Bojdeucii lui Ion Creangă din Țicău, între pereții căruia, în cele două cămăruțe muruite cu var și cu ferestruicile cât palma, păstrat cu sfințenie aproape un veac...
Opinii
08 dec. 2023
Acum două săptămâni, însoțit de fostul ministru al Culturii Ionuț Vulpescu, a bătut la ușa casei mele din Cotroceni prietenul de faimă mondială Ioan Hollender.
Opinii
01 dec. 2023
fără imagine
Iată că, încă o dată și cu atât mai mult la vârsta mea, se dovedește că și uitarea este în firea slăbiciunilor omenești.
Opinii
24 nov. 2023
În copilăria mea, în vacanța de Crăciun, iarna venea cu zăpada viscolită în Valea cu Pietrele și în urletul lupilor care urcau în Măgura Slătioarei. Am auzit atunci și o plângere a țăranilor săraci care-l rugau pe Dumnezeu, „bate-mă, Doamne, cu pietre și ia-mă!”.
Opinii
17 nov. 2023
fără imagine
Mi s-au adus de la Slătioara merele ionatane roșii din mărul sădit de mine în apropierea porții mici a grădinii conacului meu.
Opinii
10 nov. 2023
fără imagine
Așa se numea prin 1992 monologul interpretat genial de artistul Dem Rădulescu – Bibanu`.
Opinii
03 nov. 2023
fără imagine
Cea mai profesionistă crainică a postului Antena 3CNN a decis, inspirată, să o abordeze pentru a discuta situația din Ierusalim pe o doamnă din Tel Aviv, numită Colette Avital.
Opinii
27 oct. 2023
Jean Askenazy a făcut liceul la Craiova, vorbind, ca și mine, oltenește încât perfectul simplu e pentru el o a doua limbă.
Opinii
20 oct. 2023
Am asistat în dimineața zilei de marți, 3 octombrie, văzând cu ochii soției mele, la inaugurarea bisericii și, în același timp, a necropolei, cu toate dotările sanitare, închinate Arhiepiscopului Gherasim de către ctitorul Nicolae Sofianu, care a avut și viziunea arhitecturală a edificiului.
Opinii
13 oct. 2023
În ipostaza de critic teatral, am cerut o audiență academicianului Zaharia Stancu, în aceeași vreme director general al Teatrului Național și președinte al Uniunii Scriitorilor.
Opinii
06 oct. 2023
Încep partea a doua a memoriilor ultimului împătimit Capșist autentic și încă în stare să-și amintească prin a spune că ambițiosul constructor Marian Bucur s-a consacrat cu o fervoare impresionantă studierii istoriei Capșei.
Opinii
29 sept. 2023
fără imagine
Am intrat în Capșa, așa cum arăta ea după al Doilea Război Mondial, în toamna anului 1951, împreună cu prietenii mei – redactori ca și mine, la Radio – Dionisie Șincan și Pop Simion.
Opinii
22 sept. 2023
fără imagine
A evoluat, sub privirile mele, un tânăr care m-a surprins de la început printr-o voință neclintită și răbdătoare, dar și agresivă.
Opinii
15 sept. 2023
fără imagine
Știam, bănuiesc la fel ca și dumneavoastră, știam, zic, că aristocrația imperială rusă și aristocrația culturală, cel puțin a veacului al 19-lea – scriitori, compozitori și interpreți de talie internațională – vorbeau și scriau precumpănitor în limba franceză.
Opinii
08 sept. 2023
În drumul meu spre comuna Lădești, unde aveam să iau cunoscutul interviu Măriuței Untaru, mama lui Virgil Ierunca, am trecut prin satul Pojogi, prin fața unui uriaș conac boieresc, ascuns într-un parc înconjurat de stejari seculari.
Opinii
01 sept. 2023
fără imagine
Această tulburătoare poemă, prima scrisă în limba română, la sugestia mea, este semnată de poetul și prozatorul spaniol Miguel Gane de faimă mondială
Opinii
25 aug. 2023
fără imagine
Am părăsit luni dimineața universul Slătioarei pentru a mă întoarce în „infernul” bucureștean. Am avut o lună de zile și fericite și triste, dar și cu bucuria nevăzătorului, obligat să-și trăiască zilele prin amintiri.
Opinii
18 aug. 2023
fără imagine
La spitalul nou construit, ca și liceul, în timpul primarului Horezilor, inginerul Gheorghe Niță, a apărut, cucerind universul satelor din jurul târgului, un doctor tânăr de 38 de ani, ortoped și terapeut, numit Marius Săraru.
Opinii
11 aug. 2023
fără imagine
Dialogul acesta a avut loc acum aproape 65 de ani, în prezența soției mele Viviana, cu Gogu Mihăescu.
Opinii
04 aug. 2023