Lev Tolstoi, compozitor

0
0
Publicat:

Știam, bănuiesc la fel ca și dumneavoastră, știam, zic, că aristocrația imperială rusă și aristocrația culturală, cel puțin a veacului al 19-lea – scriitori, compozitori și interpreți de talie internațională – vorbeau și scriau precumpănitor în limba franceză.

Știam, de asemenea, că Lev Nicolaevici Tolstoi, care domină încă mondial paginile de proză, vorbea și scria firesc în limba franceză.

Autorul capodoperei unice „Război și pace”, în toate clasamentele până astăzi pe locul întâi, și autor al celebrului roman prin perfecțiunea lui arhitecturală „Anna Karenina”, precum și a unor nuvele inegalabile și ele, „Moartea lui Ivan Ilici” de pildă, „Părintele Serghie”, alături de „Sonata Kreutzer”, repet, scria și vorbea până și în corespondență în limba franceză.

Dar și Turgheniev, rudă, se spune, cu Tolstoi, cu care tot se spune că s-ar fi putut ajunge la un duel, a scris unele capodopere ale sale în limba franceză, traducându-le apoi în rusește.

Nu știam însă că Lev Tolstoi exersa și la pian, fără să fie un pianist de rezonanță.

În discuțiile mele aproape săptămânale cu vărul meu, diplomatul Mihai Roșianu, o adevărată enciclopedie a muzicii simfonice, stabilit la pensie la Valencia, mi-a spus că Radio Musical din Valencia a informat auditorii săi că Lev Tolstoi s-a ilustrat la pian și în ipostaza de compozitor.

Am informat-o grăbit pe directoarea postului muzical din România, doamna Comandașu, și dânsa a apelat la colegii domniei sale de la Valencia și mi-a spus că Tolstoi a compus în 1849! un vals.

Valsul acesta mi l-a trimis doamna Comandașu, o înregistrare de pe YouTube. Astăzi sunt bucuros să vă recomand și dumneavoastră valsul compus de Lev Nicolaevici Tolstoi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite