Irina Margareta Nistor vine la Tenaris CineLatino Zalău. Programul complet al festivalului de film

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai reprezentative filme realizate în ultimul an în România şi America Latină, avanpremiera unei producţii româneşti, dar şi o întâlnire cu Irina Margareta Nistor sunt principalele atracţii ale ediţiei din acest an a Festivalului Tenaris CineLatino.

Cinefilii sălăjeni sunt invitaţi şi în acest an la un eveniment de marcă organizat de către Tenaris. Aflat la cea de-a cincea ediţie, festivalul Tenaris CineLatino oferă iubitorii de film trei zile cu proiecţii gratuite, în sala de spectacole a Clădirii Transilvania şi în amfiteatrul din Parcul Central, ale unor producţii prezentate şi premiate la nivel internaţional.

"Ultimul nostru tango" deschide festivalul

Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, evenimentul cultural se va deschide marţi, 5 iulie, la ora 22, cu “Ultimul nostru tango”, povestea unei incredibile poveşti de dragoste ce se întinde pe mai bine de cinci decenii! Filmul urmăreşte viaţa a doi dintre cei mai renumiţi dansatori ai tuturor timpurilor, María Nieves Rego şi Juan Carlos Copes, care s-au întâlnit când erau adolescenţi şi au dansat împreună o viaţă întreagă. Acest film argentinian este prima ocazie în care cei doi vorbesc despre momentele în care s-au iubit, s-au urât şi au trecut prin despărţiri dureroase, fiind însă întotdeauna uniţi de pasiunea lor pentru muzică şi dans.

Cinematografia sud-americană va mai fi prezentă în Tenaris Cinelatino şi prin producţii din Columbia, precum filmul „Între pământ şi mare” (miercuri, 6 iulie, ora 17) şi Brazilia, de unde vine „Profesorul de vioară”, o poveste emoţionantă a unui tânăr violinist care încearcă, prin muzică, să schimbe viaţa tinerilor din zonele sărace ale ţării (joi, 7 iulie, ora 19).

"Două lozuri" rulează în avanpremieră

Miercuri la ora 22, spectatorii din Zalău vor fi printre primii din România care vor putea vedea „Două lozuri” – un film prezentat în avanpremieră la Tenaris Cinelatino, înainte de lansarea sa în cinematografe, programată pentru această toamnă. „Două lozuri” este aventura a trei bărbaţi dintr-un mic oraş de provincie care pierd biletul câştigător la loto şi încearcă să îl recupereze cu orice preţ.

La proiecţie va fi prezent şi unul dintre protagonişti, actorul Alexandru Papadopol, care va răspunde întrebărilor publicului la finalul filmului.

Irina Margareta Nistor, în dialog cu publicul

Invitată specială a acestei ediţii este “vocea filmului românesc”, Irina Margareta Nistor, cea care a reuşit, în perioada comunistă, să dubleze în limba română mii de filme, sfidând astfel aparatului represiv al Securităţii. În acest fel, Irina Margareta Nistor a devenit o voce a libertăţii, prin intermediul căreia milioane de români au avut acces la cultura şi filmele din spaţiul american şi vest-european, dar au putut vedea şi cum arată în realitate viaţa din ţări democratice şi prospere.

Povestea acestei realizări extraordinare a fost surprinsă în documentarul „Chuck Norris versus comunism”, regizat de Ilinca Călugăreanu, care examinează rolul avut de casetele video distribuite „pe sub mână” în căderea regimului dictatorial din România. Documentarul a fost numit „un debut câştigător, care celebrează impactul cultural al Hollywood-ului” de celebra revistă Hollywood Reporter, un reper în lumea filmului, şi „o privire caldă asupra unei improbabile forme de rezistenţă” de Screen International.
Filmul va fi proiectat joi, 7 iulie, la ora 17, fiind urmat de o discuţie cu Irina Margareta Nistor, care va spune povestea acelor vremuri şi va răspunde întrebărilor publicului din Zalău.

Punţi de comunicare între România şi America Latină

„Acasă la tată”, o emoţionantă poveste despre familie şi relaţii, de asemenea în prezenţa lui Alexandru Papadopol, şi „Orizont”, aventura unei familii care vor să administreze o cabană într-o zonă de munte controlată de o bandă de răufăcători, completează oferta de filme româneşti a acestei ediţii.

„Tenaris CineLatino urmăreşte să ofere şansa fiecărui iubitor de film să descopere pelicule recente, de calitate, câştigătoare ale unor premii internaţionale. Este modul prin care TenarisSilcotub contribuie la deschiderea de noi orizonturi culturale şi creează noi punţi de comunicare între România şi America Latină, două spaţii în care compania îşi are rădăcinile”, a precizat Mirela Mihalcea, coordonator Dezvoltare Socială TenarisSilcotub.

Selecţia filmelor a fost realizată în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatoarea celui mai mare eveniment de profil din sud-estul Europei, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi cu sprijinul Fundacion PROA, care coordonează evenimentele culturale organizate de Tenaris la nivel mondial.

PROGRAMUL COMPLET AL PROIECŢIILOR Tenaris CineLatino, ediţia a V-a

5 iulie – Parcul Central, Amfiteatru
22:00 Ultimul nostru tango („Un tango mas”)
Documentar/muzical. Argentina, 2015. Durată: 85 min.

6 iulie
Sala de spectacole a Clădirii Transilvania
17:00 Orizont
Dramă/thriller. România, 2015. Durată: 93 min.

Sala de spectacole a Clădirii Transilvania
19:00 Între pământ şi mare („La ciénaga - entre el mar y la tierra”)
Dramă. Columbia, 2016. Durată: 98 min.

Parcul Central, Amfiteatru
22:00 Două lozuri
Comedie. România, 2016. Durată: 86 min.

7 iulie 
Sala de spectacole a Clădirii Transilvania
17:00 Chuck Norris versus comunism
Documentar. România, 2015. Durată: 78 min.
În prezenţa invitatei speciale Irinei Margareta Nistor

Sala de spectacole a Clădirii Transilvania
19:00 Profesorul de vioară („Tudo Que Aprendemos Juntos”)
Dramă/muzical. Brazilia, 2015. Durată: 102 min.

Parcul Central, Amfiteatru
22:00 Acasă la tata
Comedie/dramă. România, 2015. Durată: 91 min.

Vă mai recomandăm:

TenarisSilcotub a pus Zalăul în mişcare. Peste 2.000 de oameni au alergat la Ziua Sportului - FOTO

Liceenii zălăuani au strâns din cartiere 165 de saci de deşeuri

Frumoasa Patricia, fata de 18 ani din Sălaj care s-a îndrăgostit de satul românesc: a transformat o casă veche într-un veritabil muzeu

Tabără de pictură la Iaz. 15 copii vor învăţa să picteze pe sticlă

Cine sunt „Nimfele Dace“, tinerele care dansează fermecător şi fac cunoscută în Europa istoria antică a României VIDEO

Povestea artistului plastic care dă viaţă fierului cu ciocanul şi forja

Pasiune costisitoare: un german stabilit în Sălaj investeşte bani noi în bani vechi

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite