Tabără de pictură la Iaz. 15 copii vor învăţa să picteze pe sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabăra a ajuns la a şaptea ediţie FOTO facebook.com/Muzeul de Arta Populara Ligia Bodea
Tabăra a ajuns la a şaptea ediţie FOTO facebook.com/Muzeul de Arta Populara Ligia Bodea

Ajunsă la cea de-a şaptea ediţie, tabăra „Icoana din sufletul meu – tradiţie şi originalitate” va reuni 15 copii, cu vârste cuprinse între 8 şi 16, care provin din medii sociale, judeţe şi culturi diferite.

Din pasiune pentru tradiţiile populare, sălăjeanca Ligia Alexandra Bodea va organiza, şi în această vacanţă de vară, în localitatea sălăjeană Iaz, o tabără de pictură pe sticlă pentru copii.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Asociaţia Alexandra Etno Iaz şi Centrul de informare şi marketing turistic Plopiş. “Pe parcursul taberei, copiii vor învăţa tainele picturii pe sticlă, vor participa la o habă specifică Văii Barcăului, vor  vizita obiective turistice din zonă şi vor lua parte la activităţi recreative”, ne-au transmis reprentantanţii organizatorilor. La finalul taberei, fiecare copil va fi premiat şi îşi va putea duce acasă lucrarea realizată în perioada petrecută la Iaz.

Micuţii pictori vor fi coordonaţi de profesorul Floare Vidican Tripe, din Oradea, dar şi de iniţiatorul taberei, Ligia Bodea.

Aceasta din urmă ne-a declarat că a început să picteze pe sticlă în anul 2009, pentru că avea în colecţie foarte multe picturi vechi pe sticlă, realizate de meşteri iconari, şi dar care erau degradate. Cum restaurarea lor presupunea cheltuieli prea mari, Ligia s-a gândit că ar fi mai simplu dacă s-ar ocupa ea de acest aspect.
Un an mai târziu, a organizat la Iaz prima tabără de pictură pe sticlă, din dorinţa de a transmite mai departe tainele acestui meşteşug. “Mi-am spus că şi alţi copii ar trebui să aibă şansa de a învăţa cum să picteze pe sticlă”, îşi aminteşte tânăra sălăjeancă.

Potrivit spuselor sale, înscrierile pentru tabără s-au făcut încă de acum două luni, printre cursanţi numărându-se atât copii aflaţi la prima participare, cât şi copii care au mai fost cel puţin la încă o ediţie. “Avem participanţi de la şcoli de arte, dar şi tineri care vor să îşi dezvolte creativitatea sau care şi-au propus să petreacă altfel vacanţa de vară”, a menţionat Ligia.

Tot din pasiune pentru tradiţiile locale, dar şi în semn de recunoştinţă pentru bunica sa, în 2004, la doar 12 ani, Ligia Alexandra Bodea a transformat casa bunicii din localitatea sălăjeană Iaz, într-un muzeu etnografic. Aici pot fi admirate sute de obiecte vestimentare tradiţionale, piese de ceramică şi icoane pe sticlă.

Vă mai recomandăm:

Spăcelul de Sălaj, model pentru iile de astăzi. Cum topeau sătencele cânepa pe rouă, pentru a-şi decora cămăşile tradiţionale

Patromoniul Sălajului, promovat online printr-o aplicaţie web cu şase jocuri

Cine sunt „Nimfele Dace“, tinerele care dansează fermecător şi fac cunoscută în Europa istoria antică a României VIDEO

FOTO Casa Memorială „Iuliu Maniu” se degradează aşteptând mila publică. Autorităţile nu pot da bani pentru că „dosarul este incomplet”

Cum să prepari sarmale în frunze de leuştean şi lobodă. Secretele unei reţete delicioase

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite