SONDAJ Sistemul cardului de sănătate se blochează până la de trei ori pe săptămână, aproximativ două ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul cardului de sănătate se blochează săptămânal FOTO Adevărul
Sistemul cardului de sănătate se blochează săptămânal FOTO Adevărul

Sistemul cardului de sănătate se blochează de 1-3 ori pe săptămână, defecţiunea durează două ore, consecinţele majore fiind scăderea numărului de pacienţi consultaţi şi validarea parţială a serviciilor, de aceea programul trebuie îmbunătăţit, arată un sondaj online efectuat de Colegiul Medicilor Bucureşti.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a efectuat o consultare în rândul membrilor săi pentru a afla părerile medicilor bucureşteni cu privire la cardul de sănătate.

"Această consultare online, sub forma unui chestionar, postată pe site-ul www.cmb.ro, a fost realizată pentru a cunoaşte poziţiile membrilor săi, pe care CMMB le va susţine în faţa autoritaţilor şi a societăţii", a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Chestionarul a încercat să evalueze în ce măsură activităţile administrative legate de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI)/card de sănătate au impact asupra activităţii medicale. Rezultatele vor fi analizate cu toţi factorii de decizie implicaţi, a precizat preşedintele CMB.

Respondenţii la chestionari au fost în egală măsură medici care îşi desfăşoară activitatea în cabinete de medicină de familie, în ambulatoriu şi în spital.

La întrebarea cât de frecvent se blochează sistemul informatic pentru cardul de sănătate, 58 la sută dintre cei care au răspuns au declarat că se confruntă cu 1-3 blocări pe săptămână. Tot peste jumătate, adică 52 la sută spun că blocajul durează două ore. Aproape 50 la sută dintre respondenţi susţin că, din cauza blocajului, nu pot consulta, în medie, 1-5 pacienţi, iar 27 la sută, între 5-10 pacienţi.

De asemenea, 49 la sută au declarat că, din cauza blocării sistemul informatic pentru cardul de sănătate, nu au putut elibera reţete şi trimiteri, în medie, pentru 1-5 pacienţi, iar 30 la sută, pentru 5-10 pacienţi.

Legat de validarea ulterioară a serviciilor prestate, medicii spun că, după deblocare, le sunt recunoscute doar parţial consultaţiile.

"45 la sută dintre respondenţi susţin că ulterior le-au fost validate doar parţial serviciile efectuate în sistem offline, iar 16 la sută că nu le-au fost validate deloc. În medie, validarea cardului durează cinci minute", potrivit declaraţiilor date de aproape jumătate dintre respondenţi.

În acest context, 62 la sută dintre medici sunt de părere că sistemul informatic trebuie îmbunătăţit, aproape un sfert cer să fie angajat personal tehnic, iar 11 la sută să crească la 20 de minute timpul alocat unei consultaţii.

Sondajul a fost efectuat online în perioada 17-31 mai 2016.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite