„Nu merităm 5 ani pentru 5 minute de sex-surpriză“. Cronica violului care a scandalizat România - victima, umilită de şapte „băieţi de oameni gospodari“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Burada, Silviu Avadanei, Bogdan Boicu, Petrică Bolboceanu, Paul Burlacu, Ioan Surleac, Alin Rotaru  Foto: Adevărul
Silviu Burada, Silviu Avadanei, Bogdan Boicu, Petrică Bolboceanu, Paul Burlacu, Ioan Surleac, Alin Rotaru  Foto: Adevărul

Anul 2015 a fost marcat de unul dintre cele mai controversate cazuri de viol, care a stânit reacţii fără precedent în rândul românilor. Decizia judecării celor şapte violatori din localitatea vasluiană Văleni în stare de libertate şi campania agresivă de denigrare a victimei au amplificat nemulţumirile în rândul societăţii.

”Violul de la Vaslui”, aşa cum a rămas cunoscut opiniei publice cazul elevei navetiste violată de şapte tineri din localitatea Văleni, a stârnit reacţii virulente abia la jumătate de an de la oribila întâmplare, după decizia controversată a instanţelor din Vaslui de a-i elibera pe cei şapte agresori din arestul Poliţiei, în ciuda faptului că trei dintre ei şi-au recunoscut faptele. 

În timp ce tinerii au fost lăsaţi în libertate de magistraţi, după nici jumătate de an de arest, de judecata cea mai dură a avut parte doar fata. Fapta celor şapte brute a fost privită de cei mai mulţi dintre sătenii din Văleni ca „o greşeală a tinereţii”, iar cei şapte ”băieţi de oameni gospodari”, ”fotbaliştii satului”, nu merită să facă ”cinci ani ani de închisoare pentru cinci minute de plăcere.”

Violul care a revoltat opinia publică a avut loc în noaptea de 9/10 noiembrie 2014. O elevă de 18 ani, din Muntenii de Sus, satul vecin comunei Văleni, a fost acostată de unul dintre cei şapte tineri, Silviu Burada, cu care se cunoştea, şi care s-a oferit să o conducă acasă cu maşina, fiind în acelaşi drum. Tânărul a dus-o pe un câmp din comuna Văleni, unde a chemat şi alţi prieteni să participe la viol. Victima a fost supusă timp de trei ore unor suplicii greu de imaginat, fiind abuzată până la leşin.

Martorul care a refuzat să participe la viol

Surpriza din dosarul celor şapte violatori a fost un martor ocular care a refuzat să participe la orgia sexuală. Cel de-al optulea tânăr este tot din localitatea Văleni şi este prieten cu violatorii. El a declarat în detaliu procurorilor cum în seara de 9/10 noiembrie 2014 prietenii săi au batjocorit tânăra, rând pe rând, în timp ce aceasta plângea şi îi ruga să o ducă acasă. Martorul a susţinut că, în timp ce fata era violată, el vorbea la telefon şi se plimba prin jurul maşinii. A fost invitat de Silviu Burada să îşi satisfacă şi el plăcerile fizice însă a refuzat, pentru că, deşi era băut, la fel ca şi ceilalţi şapte tineri, a realizat că este vorba de un viol. Faptul că a ajutat la aflarea adevărului în acest caz l-a scăpat de punerea sub acuzare. Ulterior, când dosarul a ajuns în calea de atac la Curtea de Apel Iaşi, martorul şi-a nuanţat declaraţia, afirmând că victima nu părea a fi supărată. A recunoscut în schimb că a leşinat, dar nu şi-a explicat de ce. Pe numele său a fost deschis dosar penal pentru mărturie mincinoasă.

Violul în grup premeditat

Atât martorul care a refuzat să participe la viol, cât şi ceilalţi şase tineri, în timpul urmăririi penale, au dat vina pe Silviu Burada, spunând că acesta a premeditat violul încă din timpul zilei, când i-a sunat pe fiecare şi i-a întrebat dacă nu doresc o fată ”să se distreze“. Burada a fost cel este cel care a mers cu autoturismul în Vaslui, împreună cu Paul Burlacu, şi a acostat victima care ieşise de la şcoală, propunându-i să o conducă cu maşina în sat, având în vedere că mergea în aceeaşi direcţie, satul victimei fiind vecin cu al violatorilor.

Abuzată până la leşin şi bătută cu penisul peste faţă

Iniţial, tânăra a fost dusă pe un teren din localitatea Văleni, unde a fost batjocorită, rând pe rând, iar mai apoi dusă pe un câmp din satul Moara Domnească, unde a fost din nou violată. Victima a fost constrânsă fizic şi psihic, fiind dezbrăcată în pielea goală. Tot Burada a fost cel care a umilit-o în faţa celorlalţi bătând-o cu penisul peste faţă, în prezenţa celorlalţi, pentru că refuza să le satisfacă poftele şi a lovit-o cu palmele peste faţă atunci când a leşinat, acuzat-o că joacă teatru. 

Victima ademenită cu sacoşa cu bani şi dusă cu forţa la notar

Pe tot parcursul procesului, tânăra de 18 ani a fost supusă unor presiuni uriaşe. Iniţial, familiile celor şapte indivizi au încercat să cumpere victima, mergând până într-acolo încât au luat-o aproape cu forţa din faţa şcolii, au dus-o la un notar într-un alt oraş, pentru a semna o declaraţie cum că îşi retrage plângerea. Tânăra a fost momită cu o sacoşă cu bani, însă notarul a observat că fata este speriată şi a refuzat să perfecteze tranzacţia, atrăgând atenţia familiilor celor 7 că este ilegal ce încearcă să facă.

Nu a fost viol, ci ”sex surpriză”

Presiunile asupra tinerei violate în noiembrie 2014, au continuat şi au escaldat după ce au fost puşi în libertate. Apropiaţii agresorilor au spus despre victimă că „a distrus şapte familii“ şi că ar fi instigat să fie violată. Startul campaniei de denigrare a fost dat de mama unuia dintre violatori. Dorina Burada, mama celui care a acostat eleva pe stradă, a creat un grup pe Facebook, prin care îndemna internauţii să scrie despre victimă. 

În timp ce adolescenta era umilită şi înjurată, violatorii erau transformaţi în victime şi primeau mesaje de susţinere pe Facebook.

silviu burada

În opinia tinerilor din localitatea Văleni, unde s-a petrecut drama fetei, violul nu există, ci doar noţiunea de „sex surpriză“. „Hai să susţinem un pic baieţii din Văleni ! ! ! Susţinem Reforma: «Nu meritam 5 ani pentru 5 minute ! ! !». «Vrem pedeapsa egala cu durata plăcerii ! ! !». Nu se cheamă VIOL ,este doar SEX SURPRIZA!“, scrie pe Facebook un utilizator cu numele "Răzvan Rău", susţinător al violatorilor.

Rearestaţi odată cu pronunţarea sentinţei

La ultimul termen de judecată, dinaintea pronunţării sentinţei, la Judecătoria Vaslui, magistraţii s-au confruntat cu o situaţie unică: sute de vasluieni s-au adunat în faţa instanţei cerând condamnarea drastică a inculpaţilor. Cei şapte tineri au fost îndelung huiduiţi, însă la finalul procesului, susţinătorii celor şapte violatori au sărit la bătaie şi au continuat să adreseze injurii la adresa victimei. 

Pe 14 august, Judecătoria Vaslui a dispus condamnarea celor şapte tineri la pedepse cuprinse între 5 ani şi 8 luni, respectiv 8 ani şi 4 luni, fiind găsiţi vinovaţi de viol în formă agravantă şi lipsire de libertate. Pedeapsa cea mai mare a fost aplicată lui Silviu Burada, cel care a plănuit violul, iar cea mai mică inculpaţilor care şi-au recunoscut faptele. Odată cu pronunţarea sentinţei, magistraţii Judecătoriei Vaslui au dispus rearestarea celor şapte inculpaţi.  

protest violatori vaslui

Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel Iaşi, a admis apelul procurorilor şi a dispus majorarea pedepselor pentru toţi cei şapte. Astfel, cea mai mică pedeapsă a fost stabilită la 6 ani, iar cea mai mare, de 10 ani, a fost aplicată lui Burada. 

Reacţii virulente ale societăţii civile

Societatea civilă a reacţionat vehement violului de la Vaslui. Mai multe organizaţii non-guvernamentale şi asociaţii au înaintat scrisori publice către Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul General, Ministerul Justiţiei şi Preşedinţia României. „Dorim să aducem drepturile victimelor infracţiunilor în atenţia opiniei publice şi a instituţiilor care şi-au luat angajamente în direcţia eliminării violenţei împotriva femeilor. În timp ce agresorii îşi permit avocaţi care le apără interesele, drepturile victimelor rămân adesea pe hârtie“, se arată în scrisoare adresată Ministerului Justiţiei şi Preşedinţiei României, semnată de 15 ONG-uri şi asociaţii.

În opinia acestora, judecarea în stare de libertate a celor şapte agresori sexuali şi lipsa serviciilor pentru victimele agresiunilor sexuale nu fac decât „să confirme încă o dată faptul că prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor nu reprezintă o prioritate pentru autorităţile competente“.

Inspecţia Judiciară şi CSM au desfăşurat verificări în cazul deciziilor luate de magistraţii vasluieni în acest caz. Inspecţia Judiciarăa cerut sancţionarea procurorului Ingrid Boteaztu, cea care nu a contestat decizia de plasare în arest la domiciliu a violatorilor, pentru gravă neglijenţă. Secţia Procurori a CSM a respins, însă, acţiunea disciplinară, apreciind că este nefondată. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Victima de la Vaslui, „violată a doua oară” de către comunitate. Cad primele capete în urma anchetei care-i vizează pe magistraţi

Instituţiile statului, medicul şi preotul trebuie să condamne violul

Magistraţii care i-au pus în libertate pe violatorii din Vaslui, cercetaţi disciplinar

Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită 

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Tupeu mizerabil al celor şapte bestii care au violat până la leşin o elevă din Vaslui: „Nu a fost viol, ci sex-surpriză“ şi „Nu merităm cinci ani pentru cinci minute“

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite