Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
arestare violatori

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au transmis, joi, o scrisoare deschisă preşedintelui României şi Ministerului Justiţiei, după ce Judecătoria Vaslui a dispus eliberarea din arestul la domiciliu a şapte tineri judecaţi pentru violarea unei eleve navetiste.

Reţeaua "Rupem tăcerea despre violenţa sexuală”, din care fac parte 15 asociaţii, grupuri şi ONG, care promovează prevenirea şi combaterea violenţei sexuale a transmis, joi, o scrisoare deschisă către cele două instituţii ale statului intitulată "Nu uitaţi drepturile victimelor”, ca reacţie la decizia Judecătoriei Vaslui de a judeca pe cei şapte tineri în stare de libertate.

”Drepturile victimelor rămân adesea pe hârtie"

"Organizaţiile semnatare au luat la cunoştinţă cu îngrijorare judecarea în stare de libertate, prin înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, a agresorilor fetei de 18 ani, care a fost violată anul trecut, când se întorcea de la şcoală, în localitatea Văleni, judeţul Vaslui. În acest caz, care a revoltat opinia publică, şapte tineri au violat ore în şir o elevă de liceu până când aceasta şi-a pierdut cunoştinţa. În ciuda acestor fapte grave, eliberarea din măsura de arest a fost motivată de judecătorii vasluieni prin prisma lipsei antecedentelor penale, susţinând că «măsura arestării preventive nu mai întruneşte cerinţa proporţionalităţii acesteia cu gravitatea acuzaţiei aduse acestora». Ca organizaţii ce promovează prevenirea şi combaterea violenţei sexuale, dorim să aducem drepturile victimelor infracţiunilor în atenţia opiniei publice şi a instituţiilor care şi-au luat angajamente în direcţia eliminării violenţei împotriva femeilor. În timp ce agresorii îşi permit avocaţi care le apără interesele, drepturile victimelor rămân adesea pe hârtie", se arată în scrisoare adresată Ministerului Justiţiei şi Preşedinţiei României. 

"Rupem tăcerea despre violenţa sexuală”

Cele 15 ONG-uri şi asociaţii solicită Ministerului Justiţiei să facă publice modalităţile prin care a dispus transpunerea în legislaţia românească a Directivei 2012/29/EU privind stabilirea unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii. De asemenea, reţeaua "Rupem tăcerea despre violenţa sexuală” doreşte să afle cum vor fi puse în practică drepturile prevăzute de aceeaşi directivă a Uniunii Europene, respectiv consilierea psihologică şi asistenţa de specialitate gratuită, asistenţa juridică gratuită, acordarea compensaţiilor financiare, măsurile de evitare a re-victimizării.

"Solicităm organizarea unor consultări publice care să implice şi reprezentanţii organizaţiilor de specialitate în domeniu. Solicităm reprezentanţilor statului român responsabili pentru prevenirea şi combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi fetelor să acorde o atenţie sporită cazurilor de violenţă sexuală asupra femeilor şi aplicării Directivei 2012/29/EU. Judecarea în stare de libertate a celor şapte agresori sexuali şi lipsa serviciilor pentru victimele agresiunilor sexuale nu fac decât să confirme încă o dată faptul că prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor nu reprezintă o prioritate pentru autorităţile competente", susţin reprezentanţii reţelei "Rupem tăcerea despre violenţa sexuală".

”Solicităm sprijinul preşedintelui Klaus Johannis”

Aceeaşi scrisoare a fost transmisă şi preşedintelui Klaus Iohannis, după ce acesta a declarat, în urmă cu o săptămână, că susţine campania internaţională "HeForShe" şi drepturile femeilor.

"Salutăm aderarea preşedintelui Klaus Iohannis la campania ONU HeforShe, care urmăreşte reducerea inegalităţilor dintre bărbaţi şi femei, însă considerăm că, în lipsa unor măsuri efective de protecţie şi sprijinire a femeilor victime ale violenţei de gen, precum cele prevăzute în Directiva 2012/29/EU, egalitatea dintre sexe nu poate fi atinsă. De aceea, solicităm sprijinul preşedintelui Klaus Johannis pentru implementarea corectă a directivei în legislaţia românească şi pentru facilitarea unui dialog public cât mai larg pentru identificarea celor mai bune soluţii în sprijinul victimelor violenţei de gen", se mai arată în scrisoarea deschisă a celor 15 asociaţii şi ONG.

Violul care a îngrozit opinia publică

Cei şapte tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, au sechestrat şi violat, în noiembrie 2014, o elevă de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale. Potrivit cercetărilor desfăşurate de către anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual ore în şir de către cei şapte tineri.
Imediat după ce a terminat cursurile, eleva s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi dintre tineri, care s-au oferit să o conducă acasă cu maşina. Aceştia au mers însă pe un câmp din apropierea localităţii Văleni, chemând alţi patru prieteni din sat. Trei dintre aceştia au sechestrat-o în maşină pe fată, iar apoi au violat-o, aşa cum reiese din cercetările anchetatorilor, în ciuda insistenţelor victimei de a fi condusă acasă. Ulterior, cei şase vasluieni s-au mutat cu maşina pe un alt câmp, din apropierea localităţii Moara Domnească, unde şi-au chemat încă un prieten, patru dintre aceştia, alţii faţă de prima dată, abuzând-o sexual pe adolescentă. La un moment dat, eleva a leşinat, fiind trezită de către violatori cu alcool, după ce a fost stropită pe faţă. După ce şi-a revenit, fata a fost din nou violată.

Silviu Burada, unul dintre violatori, după eliberarea din arest, sfindând pe treptele instanţei jurnaliştii

image

După aproximativ trei ore, victima a fost condusă acasă şi i s-a recomandat să nu povestească despre cele întâmplate. Eleva a mărturisit însă părinţilor că a fost abuzată sexual, fiind sesizate atât Poliţia, cât şi Ambulanţa, fata fiind transportată la spital.
Reţinuţi iniţial de către poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de către Judecătoria Vaslui la trei zile după consumarea violului. La începutul lunii aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea, pe rând, din arestul Poliţiei a celor şapte vasluieni acuzaţi de viol, aceştia fiind plasaţi în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit şi măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte tineri, aceştia fiind în prezent în libertate.

Reţeaua informală Rupem tăcerea despre violenţa sexuală a fost creată în luna mai 2014, în cadrul unui proiect finanţat de Fondul ONG în România. Organizaţiile neguvernamentale membre sunt: Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.), Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO), Centrul Filia, Asociaţia Front, Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii (IEESR), Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Asociaţia AFIV Artemis, Societatea de Analize Feministe Ana, Asociaţia Transcena, Grupul QUANTIC, Asociaţia Pas Alternativ, Asociaţia Psihosfera, Centrul de Mediere şi Securitate
 

Demersul  asociaţiilor de a se adresa Preşedenţiei şi Ministerului Justiţiei vine după ce Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) a solicitat săptămâna aceasta atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Parchetului General să verifice legalitatea procedurilor şi a deciziei pronunţate în cazul elevei din Vaslui care a fost violată de şapte tineri,

Pe aceeaşi temă:

 Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită

Sentinţă-şoc la Vaslui. Judecătorii au decis eliberarea din arest a trei dintre cei şapte indivizi care au violat ore în şir o elevă, până la leşin

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite