Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei şapte violatori, în faţa instanţei din Vaslui
Cei şapte violatori, în faţa instanţei din Vaslui

O tânără de 18 ani dintr-un sat din apropierea comunei vasluiene Văleni, localitate care şi-a câştigat renumele de cea mai violentă din judeţ, a trăit, în 10 noiembrie 2014, un coşmar cât un blestem pe viaţă. Şapte tineri din comună au sechestrat-o şi au violat-o, timp de trei ore, până când fata a rămas inconştientă. A leşinat de două ori în timpul acelei „distracţii“ sexuale terifiante.

Un caz care a îngrozit, dar a şi scandalizat o Românie întreagă. În timp ce tinerii au fost lăsaţi în libertate de magistraţi, de judecata cea mai dură din partea celor din jur, a oamenilor care o ştiu de-o viaţă şi ar fi trebuit să-i fie alături, are parte doar fata. 

Ceea ce urmează este o poveste cutremurătoare despre viaţă, violenţă, sex şi, mai ales, despre mentalităţi bolnave. E o poveste care nu va putea avea niciodată un final fericit. O poveste din locul în care o parte a României priveşte violul şi toată tragedia unei tinere batjocorite de şapte brute ca pe „o greşeală a tinereţii”.

Burada Silviu (21 ani), Avadanei Silviu (22 ani), Bolboceanu Petrică (23 ani), Burlacu Paul Andrei (28 ani), Surleac Ioan (20 ani), Rotaru Alin Dumitru (18 ani) şi Boicu Ionuţ Bogdan (21 ani). Ei sunt „eroii” din Văleni (Valea Rea, aşa cum era denumirea veche a localităţii - n.r.) care au violat o elevă navetistă, batjocorind-o ore în şir până la leşin. Ei sunt „eroii” tragediei care a scandalizat România. 

Aproape toată România. Mai puţin acea parte de ţară în care nenorocirea a avut loc în noiembrie anul trecut. Halucinanta faptă a celor şapte brute este privită de cei mai mulţi dintre sătenii din Văleni ca „o greşeală a tinereţii”, iar cea pusă la zid, acuzată şi batjocorită în continuare de comunitate, în frunte cu violatorii şi rudele lor, este tânăra. Aceeaşi tânără care a îndurat cele mai mari umilinţe, dureri, suferinţe în timpul unui desfrâu sexual la care actori au fost doar cei şapte indivizi judecaţi pentru viol şi lipsire de libertate.

Cei şapte tineri sunt priviţi aproape ca nişte eroi de cei mai mulţi din localitate, fiind consideraţi, în mod inexplicabil şi tulburător, victime. Şi asta în ciuda faptului că trei dintre ei şi-au recunoscut faptele în faţa magistraţilor, cerând să fie judecaţi prin procedura simplificată, pentru a scăpa cu pedepse mai blânde.

„Şapte băieţi de oameni gospodari”

Violul cu şapte protagonişti este dezbătut la fiecare colţ din uliţă din Văleni. Este subiectul zilei. În fiecare zi din acel blestemat 10 noiembrie. În cârciumi, la primărie, duminica la biserică, localnicii discută despre isprava celor „şapte băieţi de oameni gospodari”, fotbaliştii satului (patru dintre violatori sunt jucători în echipa locală de fotbal - n.r.). Opiniile din Văleni sunt împărţite foarte clar în trei. Trei tabere de oameni care au judecat deja tot cazul de la un capăt până la celălalt: cei mai mulţi sunt aceia care îi susţin pe violatori şi condamnă victima, alţii care condamnă infracţiunea de viol, dar consideră că tinerii au făcut „o greşeală a tinereţii”. Cei din urmă, mai puţini, condamnă atât fapta celor şapte consăteni, cât şi toată conduita halucinantă a acestora de după viol.

Cei mai mulţi dintre localnici, dar în mod special tinerii, le iau apărarea violatorilor, spunând că au căzut în plasa unei fete cu o moralitatea îndoielnică. Majoritatea nu cunosc victima, dar ştiu ei că „nu e poamă bună”. Iar varianta prezentată de violatori, una favorabilă lor, evident, i-a convins pe consăteni. Mulţi dintre ţăranii din Văleni relatează aspecte care nu au nicio legătură cu faptele reţinute de anchetatori în materialul de urmărire penală.

„Aşa-i trebuie, dacă s-a urcat în maşină cu şapte. Dacă era fată cuminte nu păţea nimic”, afirmă un localnic, în timp ce împarte o bere în drum spre moara din sat.  Evident, bărbatul nu ştia că, de fapt, fata a fost acostată de unul dintre tineri, iar violatorii au fost convocaţi pe câmpul unde a avut loc orgia, prin telefon. Chiar şi când află acest lucru, Vasile, un bărbat de nici 40 de ani, nu este convins. „Fata e de vină!”, încearcă el să convingă, fără niciun alt argument.

image

Răzvan Rău, unul dintre susţinătorii violatorilor, care denigrează victima în mediul online  

Tinerii din Văleni sunt şi mai vehemenţi şi vocali, însă cel mai mult în spaţiul virtual. Locul unde judecata se face fără nicio lege. Pe Facebook, se duce o adevărată campanie de denigrare a victimei. Înjurată şi jignită deopotrivă de fete şi de băieţi, tânăra de 18 ani este acuzată că i-a instigat pe „bieţii băieţi” să o violeze şi tot ea e condamnată în baza unor scenarii halucinante, inventate, nejustificabile în toată tragedia, dar şi nedemne pentru o Românie de secol XXI: ea e vinovată că a mai avut relaţii sexuale cu 12, după cum spun unele „instanţe” din sat, sau chiar cu 15, după alte voci, tineri deodată.

”Aşa-i trebuie, dacă s-a urcat în maşină cu şapte. Dacă era fată cuminte, nu păţea nimic. Fata e de vină. A distrus şapte familii, oameni credincioşi care nu au avut niciodată probleme cu legea”, este de părere un sătean din comuna Văleni.

   „Ea a distrus şapte familii”

Dar tinerii din Văleni, cei care îi susţin pe cei şapte violatori n-au niciun dubiu că aceştia sunt nevinovaţi. Şi că, până la urmă, nu au greşit cu nimic în faţa fetei. Ba chiar sunt convinşi că victima nu a leşinat în cele trei ore cât a fost batjocorită, ci a „jucat teatru”. Eliberarea celor şapte tineri, după nici jumătate de an, din arest, nu a făcut decât să le întărească ideea că „eroii” lor nu sunt vinovaţi. Iar pentru a-i încuraja, tinerii din Văleni s-au lansat într-o campanie de susţinere pe Facebook, cerând public să nu fie pedepsiţi cei şapte „pentru câteva minute de plăcere”, iar eleva de 18 ani nu ar fi fost nicidecum violată, ci a avut parte de „sex-surpriză”.

Tot pe Facebook au fost lansate campanii „de sprijinire a băieţilor din Văleni”, s-au creat grupuri în care victima este denigrată şi umilită public. „A distrus şapte familii, oameni credincioşi care nu au avut niciodată probleme cu legea”, este convins un vecin al familiei Bolboceanu, din care face parte unul dintre violatori. Faptul că niciunul dintre tineri nu are antecedente penale este, în opinia susţinătorilor, un motiv suficient pentru a fi convinşică tinerii judecaţi acum nu au vreo vină.

„Am plâns când i-a arestat!”

Pe lângă majoritatea care îi susţine pe cei şapte tineri din Văleni, mai sunt sătenii din tabăra de mijloc, formată în special de oameni aflaţi la vârsta mijlocie sau bătrâni. Aceştia, mai puţini ca număr decât susţinătorii violatorilor, condamnă infracţiunea de viol. Admit că este o faptă odioasă, însă, în privinţa judecăţii celor şapte violatori, ei cred că ar trebui să existe clemenţă.

Bătrânele discută despre ”ruşinea” satului

valeni vaslui

„Nu ai cum să fii de acord cu un viol. Avem şi noi fete acasă şi nu admit aşa ceva. Anturajul este de vină la băieţii ăştia. Au greşit şi ei, probabil acum le e ruşine şi lor de ce au făcut. Nu mai spun de familii. Sunt toţi oameni la locul lor, cu gospodării mari, cu maşini. Nu le-a lipsit nimic copiilor ăstora, iar acum, săracii părinţi dau o groază de bani la avocaţi ca să îi scoată din necaz”, spune Vasile Luca, completând, însă, că, dacă ar păţi fata lui aşa ceva, „ar face moarte de om”.

„Nu e frumos ce au făcut. O vină are şi fata”

O altă localnică nu poate înţelege cum nişte băieţi „aşa buni” au fost capabili de o asemenea faptă. „Vă spun sincer că am plâns când i-a arestat. Nişte băieţi aşa buni să se comporte ca nişte animale. Nici unui câine nu-i faci aşa ceva. Nu ştiu ce a fost în mintea lor. A' lui Burlacu e cuminte ca o fată, mergea duminica la biserică. A' lui Bolboceanu nu mai zic, cât de cuminte şi el. A' lui Avădanei are două surori, amândouă studente, fete la locul lor, nu s-a gândit oare când a făcut fapta asta? A fost cu băiatul meu în Germania, chiar atunci după viol urma să plece iar. Nu ştiu ce a fost în mintea lor. Numai anturajul şi alcoolul sunt de vină. Păcat de ei că sunt băieţi tineri şi şi-au distrus viitorul”, îi compătimeşte o vecină a familiei Avădanei, rudele altui violator. În opinia femeii, acuzaţiile care i se aduc victimei nu scuză fapta celor şapte: „Fata poate fi cum o fi, e corpul ei, face ce vrea cu el, nu o judecăm noi”.

valeni vaslui

„Probabil nici ei nu sunt bucuroşi de ce au făcut. Este urât, o palmă pentru familii, dar şi pentru satul nostru. Că s-a dus vestea de Văleni ca de urs. Nu e frumos ce au făcut, dar din câte am înţeles o vină ar avea şi fata”, este de părere un alt localnic, care ne roagă să nu îi dăm numele sau să îl fotografiem, pentru că nu vrea să aibă probleme, spune el. De altfel, majoritatea localnicilor din satul celor şapte violatori se tem să vorbească public despre acest caz. „Dumneavoastră plecaţi la ziar, iar noi rămânem cu ei aici în sat. Sunt oameni cu bani şi nu vrem să avem probleme”, ne spune un localnic care dezaprobă comportamentul consătenilor care au violat în grup fata din satul vecin.

„Cine a mai auzit de puşcărie acasă?”

Printre localnicii care condamnă vehement violul petrecut în noiembrie anul trecut pe un câmp din sat sunt bătrânii, în special femeile. Acestea din urmă nu doar că se tem pentru integritatea lor, atunci când aud de astfel de fapte, dar nu îşi explică de ce autorii unor asemenea infracţiunii au ajuns liberi.
„Cine a mai auzit de puşcărie acasă? N-or fi bani să îi mai ţină în arest? Cum să le dea drumul după ce au făcut? M-am întâlnit cu mama unuia dintre ei şi îmi spunea că a cheltuit mulţi bani să îşi scoată baiatul de la arest. Păi, e normal aşa?”, se întreabă retoric o bătrână, Aneta (71 de ani), povestindu-ne că în viaţa ei nu a mai auzit de „asemenea grozăvii”. Femeia, care se deplasează cu un cadru metalic pe uliţa din sat, este convinsă ca de vină pentru toate nenorocirile care se petrec sunt televizorul şi lipsa de educaţie.

 Bătrânii din Văleni despre eliberarea violatorilor: ”Cu criza asta, n-o fi având ce să le dea de mâncare”

„Toate prostiile pe care le văd la televizor ei le pun în practică. Sunt şi copii buni care intră în tot felul de anturaje şi fac tot felul de rele. Problema e: Poliţia ce face? De ce le dă drumul? Când văd că nu păţesc nimic, normal că se înhaită şi fac alte prostii, poate şi mai mari”, completează bătrâna Aneta.

Alţi doi localnici o completează pe femeie spunând că, dacă Poliţia din sat şi-ar fi făcut treaba până acum, tinerii teribilişti ar fi fost potoliţi de mult.

Fata asta nu a avut o absenţă la şcoală, cum pot spune ei că este o fată rea? A avut şi prieten, dar toate fetele au la vârsta asta. Dacă nu mai este virgin, înseamnă că este curvă?, localnică din satul fetei violate

„Când mergi la postul de poliţie şi poliţistul îţi râde în nas, ce pretenţii să mai ai? La noi, încă mai sunt vremurile când problemele se rezolvă cu un caş sau un miel. Asta-i problema, să scrieţi acolo la ziar, să ştie toată lumea de ce ajung să se întâmple asemenea nenorocire”, ne cere un bătrân, supărat că, atunci când a reclamat la poliţie că i-a fost mâncată iarba de pe imaşul din propietate, nimeni nu a luat măsuri. „Printre ăştia şapte, sunt care au şi surori. Eu i-aş întreba pe părinţii lor cum s-ar simţi dacă fata lor ar veni acasă violată de o echipă de şapte? Eu, pentru aşa faptă, n-aş ierta pentru nimic în lume. Justiţia să-i condamne, că asta merită!”, afirmă un alt vălenar, care dezaprobă faptele celor şapte tineri.

„E o fată liniştită. Băieţii or spune multe”

La Muntenii de Sus, satul în care locuieşte victima celor şapte violatori, localnicii sunt de partea fetei. Şi la urechile lor au ajuns zvonurile lansate de cei din Văleni cum că adolescenta „nu este uşă de biserică”, însă, câtă vreme ei nu au văzut-o pierzând nopţile ca alţi tineri, nu pot crede „vorba satului”. În plus, în opinia lor, oricare ar fi fost trecutul fetei, băieţii din satul vecin nu au nicio scuză pentru fapta lor.

„Eu sunt chiar din satul Văleni, dar m-am căsătorit la Munteni. Vând la magazine de ani de zile, iar eu pe fata asta nu am văzut-o umblând noaptea aiurea pe drumuri. E o fată liniştită, nu iese în evidenţă, nici cu haine deocheate, nici cu vorbe urâte. Băieţii or spune multe, dar eu spun ceea ce văd”, mărturiseşte gestionara unui magazin din Munteni.

Bătrânele din Văleni nu înţeleg de ce infractorii de azi ajung să facă arest la domiciliu

 valeni vaslui

Femeia, mamă de băiat şi fată, spune că, în zonă, adolescenţii sunt foarte răi: „Fata mea merge la şcoală la Vaslui, dar nu se urcă în maşini străine, nici dacă e cu frate-su. Au mai fost fete violate şi îi este frică. Sunt băieţi şi de la Munteni, şi de la Văleni care le ademenesc să le plimbe cu maşinile, le duc noaptea la Releu, la Tanacu (situat un deal la aproximativ cinci kilometri de Munteni – n.r.) şi le ameninţă că le lasă singure acolo în pustietate dacă nu se culcă cu ei. Au fost fete violate acolo la Releu, au depus plângere, dar apoi s-au împăcat la Poliţie”. „Fata asta nu a avut o absenţă la şcoală, cum pot spune ei că este o fată rea? Pai, dacă era aşa cum zic ei, apoi nu învăţa, ci chiulea. Ori, ea e liniştită. A avut şi prieten, dar toate fetele au la varsta asta. Dacă nu mai este virgină, înseamnă că este curvă?”, se întreabă retoric o vecină de-a familiei victimei.

”A lui Burlacu e cuminte ca o fată, mergea duminica la biserică. A lui Bolboceanu nu mai zic, cât de cuminte şi el. A lui Avădanei are două surori, studente, fete la locul lor. Numai anturajul şi alcoolul sunt de vină”, a spus un sătean din comuna Văleni

  Vasluian din diaspora, mesaj de susţinere pentru fată

Mihai Tufă, un vasluian stabilit în Hamburg (Germania) i-a transmis, ieri, un mesaj de susţinere elevei batjocorite:Vreau ca fata să ştie că nu e singură în faţa acestor barbari. Îi doresc să fie puternică şi în ce va mai urma de aici înainte. Sunt mulţi oameni care, chiar şi de la distanţă, o susţin activ prin luări de poziţie şi prin adrese celor în măsură să revizuiască procedurile prin care acele bestii au putut fi judecate în stare de libertate”. Tânărul consideră că violatorii se bucură, dincolo de iluzia unei libertăţi temporare, de faptul că mişuna într-o comunitate locală prea puţin dispusă să ia atitudine şi să se disocieze de ei: „Ajung astfel să creadă că sunt numeroşi, puternici şi nimeni nu le poate sta în calea aroganţei, că pot organiza grupuri pe Facebook pentru denigrarea victimei. Ori nu e deloc aşa”.

Violul care a scandalizat toată ţara

Violul care a revoltat opinia publică a avut loc în noiembrie anul trecut, când o elevă de 18 ani, din Muntenii de Sus, satul vecin comunei Văleni, a fost acostată de unul dintre cei şapte tineri, Silviu Burada, cu care se cunoştea, şi care s-a oferit să o conducă acasă cu maşina, de la şcoală, fiind în acelaşi drum. Tânărul a dus-o pe un câmp din comuna Văleni, unde a chemat şi alţi prieteni să participe la viol. Victima, o adolescentă firavă, a fost supusă timp de trei ore unor suplicii greu de imaginat, fiind abuzată până la leşin.

Părinţii au sunat-o de 60 de ori

Adolescenta le-a declarat anchetatorilor că şi-a pierdut cunoştinţa de două ori în timp ce era abuzată, însă a fost stropită cu alcool să îşi revină, pentru ca, ulterior, agresorii să o batjocorească din nou. După ce şi-au satisfăcut toate poftele, violatorii au condus-o cu un autoturism până în apropierea locuinţei, fata abia reuşind să se mai ţină pe picioare. În tot acest timp, părinţii au căutat-o disperaţi, au apelat-o de 60 de ori pe telefon şi au reclamat dispariţia ei la 112.

  ” Legea să-i condamne!”

Toţi cei şapte agresori au fost arestaţi preventiv, imediat după faptă. Burada Silviu, Avadanei Silviu, Bolboceanu Petrică, Burlacu Paul Andrei, Surleac Ioan, Rotaru Alin  Dumitru şi Boicu Ionuţ Bogdan au ajuns în spatele gratiilor, însă doar pentru câteva luni. Boicu, Rotaru şi Surleac sunt cei care au recunoscut acuzaţiile aduse de procurori. De altfel, toţi inculpaţii au recunoscut că, în timp ce întreţineau relaţii sexual, fata le-ar fi cerut în mai multe rânduri să o ducă acasă. Ceilalţi patru tineri care au violat eleva şi au supus-o la perversiuni sexuale au susţinut că, de fapt, aceasta ar fi fost de acord să întreţină relaţiile sexuale. În luna aprilie, înainte de Paşte, judecătorii vasluieni au dispus plasarea acestora în arest la domiciliu. Ulterior, în iulie, au fost plasaţi sub control judiciar. Cei doi judecători care au dispus eliberarea din arest a celor şapte tineri judecaţi pentru viol au părăsit judeţul Vaslui la scurt timp după pronunţarea hotărârilor controversate.

Valea Rea, comuna unde se întâmplă toate nenorocile

valeni vaslui

Comuna Văleni din judeţul Vaslui este recunoscută ca fiind una dintre cele mai violente din judeţ. În perioada comunistă, dar şi în anii 90, bătăile, tentativele de omor sau crimele erau infracţiuni „comune” în zonă, iar vălenarii erau recunoscuţi pentru „vitejia” lor. Densitatea infracţiunilor cu violenţă a scăzut în ultimii ani şi ca urmare a faptului că mulţi dintre locuitori au plecat la muncă în străinătate. Chiar şi aşa, zona rămâne una de temut, reglările de conturi dintre „vălenari” şi tinerii din Vaslui sau cei din Muntenii de Sus sunt de notorietate. Întâmplător sau nu, comuna Văleni a fost denumită multă vreme Valea Rea sau Răii. Potrivit descrierii făcute de Primăria Văleni, vechile denumiri nu ar avea legătură cu comportamentul locuitorilor, ci cu forma de relief.

„Comuna Valeni este o aşezare relativ nouă pe harta judeţului, în apropierea oraşului Vaslui, care la început se numea Valea Rea, din cauza terenului foarte accidentat, unde s-a rasturnat caleaşca unui boier. În istorie s-a constat denumirea acestui loc cu mai multe denumiri Râpi- la 1546, Vălenii - la 1600, Răii - la 1607, Nerăii - la 1620 , iarăşi Răii - la 1622, iar la 1707 este atestată Valea Ră, denumire ce se păstrează peste 250 de ani , până în 1965, când s-a numit Văleni”, se precizează pe site-ul oficial al Primăriei Văleni.

Pe aceeaşi temă:

 Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită

Sentinţă-şoc la Vaslui. Judecătorii au decis eliberarea din arest a trei dintre cei şapte indivizi care au violat ore în şir o elevă, până la leşin

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

FOTO Cei 7 violatori care au batjocorit o elevă până au lăsat-o inconştientă, zâmbitori în faţa judecătorilor care i-au lăsat în libertate


 

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite