Restricţii în mai multe zone din Gorj, după confirmarea gripei aviare la două lebede

0
Publicat:

Autorităţile au instituit restricţii în judeţul Gorj, ca urmare a apariţiei unui focar de gripă aviară la lebede, după ce virusul a fost confirmat la două astfel de păsări sălbatice găsite moarte pe un lac de acumulare din municipiul Târgu Jiu, notează Agerpres.

Lebădă. FOTO arhivă IGSU
Lebădă. FOTO arhivă IGSU

Potrivit unui comunicat de presă, transmis luni de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA),  fost activată Unitatea Operaţională Locală, fiind întocmit planul de măsuri pentru zona infectată.

În vederea implementării planului de măsuri a fost informată Instituţia Prefectului, în vederea convocării Centrul Local de Combatere a Bolilor Gorj.

Restricţii pe o rază de 10 kilometri

DSVSA Gorj a stabilit o zonă de restricţii pe o rază de maxim 10 kilometri, care cuprinde următoarele fonduri cinegetice: Fondul de Vânătoare (FV) 9 - Bumbeşti-Jiu, FV 18 - Leleşti, FV 19 - Turcineşti, FV 20 Curtişoara, FV 21 Dăneşti, FV 20 Ceauru şi următoarele localităţi: Leleşti, Stăneşti, Turcineşti, Curtişoara, Bălăneşti, Dăneşti, Drăguţeşti, Băleşti, Arcani.

În zonele supuse restricţiilor, păsările sunt monitorizate permanent.

Până la această oră nu au mai fost semnalate suspiciuni de boală la păsări sălbatice şi/sau domestice.

„Se stabilesc următoarele măsuri preventive: circulaţia păsărilor domestice sau a altor păsări captive din exploataţiile non-profesionale în care sunt ţinute este interzisă; circulaţia păsărilor domestice din cadrul exploataţiilor comerciale de păsări se realizează în condiţiile în care în aceste exploataţii sunt respectate condiţiile de insecuritate; se interzice organizarea de târguri, pieţe, expoziţii şi orice activităţi de colectare şi dispersare a păsărilor domestice sau a altor păsări captive; transportul şi/sau răspândirea de excremente neprocesate în exteriorul exploataţiilor non-profesionale în care sunt crescute păsări sunt interzise, până la ridicarea măsurilor sanitare-veterinare, în cazul exploataţiilor comerciale de păsări această activitate realizându-se strict cu respectarea prevederilor Regulamentul (CE) nr. 1069/2009", se arată în comunicatul DSVSA Gorj.

Totodată, este interzisă vânarea păsărilor sălbatice sau capturarea lor din sălbăticie, doar dacă nu a fost autorizată de autoritatea veterinară pentru scopuri specifice; este interzisă eliberarea păsărilor de vânat din captivitate în sălbăticie

Hrănirea păsărilor sălbatice este restricţionată, această activitate intrând în sarcina gestionarilor fondurilor cinegetice din zona infectată.

DSVSA Gorj solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor pentru aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

Virusul gripei aviare a fost confirmat, pe 12 februarie, în cazul celor două lebede găsite moarte pe un lac de acumulare din municipiul Târgu Jiu.

Cele două păsări moarte au fost ridicate, pe 9 februarie, de inspectorii sanitar-veterinari, cu sprijinul pompierilor, de pe lacul de acumulare din zona Vădeni a municipiul Târgu Jiu.

Amintim că gripa aviară a decimat, la finalul anului trecut, lebedele care de zeci de ani şi-au găsit sălaşul pe lacul de acumulare Bâtca Doamnei, lângă Piatra Neamţ, noi exemplare moarte fiind descoperite pe luciul apei.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite