Gripa aviară, cauza deceselor în masă ale focilor în sudul Atlanticului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de știință avertizează că răspândirea în continuare a virusului gripei aviare ar putea amenința ecosistemul fragil, deoarece testele arată că focile au murit de H5N1 pe insula Georgia de Sud, conform theguardian.

Focă pe țărm Foto EPA EFE (arhivă)
Focă pe țărm Foto EPA EFE (arhivă)

O echipă de virologie din Marea Britanie a confirmat primele infecții de gripă aviară la elefanți și foci din blană din regiunea subantarctică, deoarece virusul H5N1, extrem de contagios, continuă să se răspândească în întreaga lume.

Cercetătorii au raportat anterior decesele în masă ale focilor și că un număr de elefanți de mare de pe insula Georgia de Sud - un teritoriu de peste mări al Marii Britanii în sudul Oceanului Atlantic - prezentau simptome de gripă aviară. Dar, în timp ce cazurile de păsări marine au fost confirmate, infecțiile descoperite la foci au fost clasificate ca suspecte, în așteptarea rezultatelor de laborator.

Primele cazuri cunoscute de H5N1 au fost detectate în regiunea Antarctică în octombrie

Mai exact, pe Insula Bird, în largul Georgiei de Sud. Două luni mai târziu, sute de foci elefanți au fost găsite moarte. Au existat, de asemenea, decese crescute de foci cu blană, pescăruși kelp și skua maro în alte câteva locuri.

Marco Falchieri, om de știință în echipa de gripă și virusologie aviară a Agenției pentru Sănătatea Animalelor și Plantelor (APHA), care a colectat probe din Georgia de Sud a declarat că a văzut aproximativ 20 de foci elefant moarte care s-au dovedit a fi ucise de viruși. „Din punct de vedere emoțional este aproape sfâșietor să vezi atât de multe foci moarte.”

Alte foci prezentau semne respiratorii de gripă aviară, a spus el, invocând „tuse, strănut, scurgeri oculare, scurgeri nazale, tremur lent al capului și tremurături”.

Falchieri a spus că numărul animalelor moarte în Georgia de Sud a fost probabil de aproximativ 100, în principal exemplare de foci-elefant, care par a fi mai afectate decât focile cu blană.

„Cea mai mare teamă a mea este o mutație adaptativă la mamifere, pe care nu o vedem în aceste noi mostre, dar trebuie să continuăm monitorizarea”, a spus el. O mutație adaptativă, a adăugat el, „ar putea însemna că devine un virus adaptat la mamifere și, în consecință, crește riscul și pentru oameni”.

"Contaminarea mamiferelor din Georgia de Sud este o reflectare a ceea ce se întâmplă la nivel global”

Această declarație aparține virologului Ashley Banyard. Echipa lui Banyard a diagnosticat probele aduse înapoi de pe insulă la mijlocul lunii decembrie.

Au avut loc deversări, a spus Banyard, „când prea multe păsări au gripa aviară [și] mamiferele intră în contact strâns cu excrementele păsărilor bolnave sau când mamiferele mănâncă [o] carcasă de pasăre infectată”.

În decembrie, a fost confirmată moartea unui urs polar din cauza gripei aviare în Alaska

Mai mult, aproximativ 20.000 de lei de mare au murit din cauza virusului în Chile și Peru.

Deși foca subantarctică și moartea păsărilor reprezintă o îngrijorare, Banyard a spus că este o veste bună că virusul nu s-a răspândit la alte specii. „Acum doi ani, eram îngrijorați că pinguinii erau infectați și mor din cauza bolii din regiune, dar acest lucru nu s-a întâmplat, așa că acesta este un rezultat aproape pozitiv.”

Dacă gripa aviară va continua să se răspândească în întreaga regiune subantarctică, el a spus că „ar putea amenința în mod semnificativ ecosistemul fragil și ar putea pune în pericol o serie de populații foarte mari de păsări marine și mamifere marine”.

Norman Ratcliffe, un ecologist al păsărilor marine din cadrul British Antarctic Survey, a spus că aproximativ 98% din populația globală de foci de blană a fost găsită în Georgia de Sud și că regiunea a găzduit „populații importante la nivel global de elefanți și foci [și aceste] populații sunt acum expuse riscului de contaminare”.

Ratcliffe a spus că nu există nicio modalitate de a cunoaște decesele totale ale focilor, fie din cauza morților pe mare, fie a carcaselor care au fost colectate, „dar știm că numărul de exemplare moarte este mult mai mare decât ceea ce vedem" – a mai declarat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite