Alertă în Delta Dunării. Suspiciunea de gripă aviară, confirmată în laboratorul din judeţ. 22 de lebede au fost găsite moarte
0Alarmă în Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), unde 22 de lebede au fost descoperite moarte pe lacul Obretinul Mic, iar autoritățile au luat imediat măsuri pentru a investiga și limita potențiala răspândire a gripei aviare de care sunt suspecte păsările.
UPDATE:
Directorul DSVSA, Mitică Tuchilă, a declarat, pentru AGERPRES, că probele au fost transmise spre confirmare Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) din Bucureşti care cel mai probabil sâmbătă va confirma rezultatele analizelor efectuate în Tulcea.
„Locul unde lebedele au fost găsite a fost ecarisat, s-au făcut dezinfecţiile prevăzute de manualul operaţional, în speţă a mijloacelor de transport a păsărilor, dezinfecţia celor care au acţionat acolo, ţinând cont că este un virus care se transmite la om şi că sănătatea celor care manipulează trebuie apărată", a menţionat directorul DSVSA.
Mitică Tuchilă a mai spus că următoarea măsură este evaluarea populaţiei de păsări domestice din localităţile apropiate zonei în care s-au găsit cele 22 de leşuri, respectiv Maliuc şi Crişan.
„Vom face catagrafia populaţiei de păsări, se va evalua stadiul vaccinării anti-pseudopestoase la nivelul populaţiei de păsări şi vom aplica afişe pentru ca populaţia să ştie cum să gestioneze această boală, dacă aceasta va găsi păsări bolnave cu simptome atribuite gripei aviare", a precizat directorul Mitică Tuchilă.
Potrivit acestuia, ultimul focar de gripă aviară înregistrat în judeţul Tulcea a fost în anul 2020, atunci când medicii DSVSA au confirmat un caz la o pasăre sălbatică găsită moartă pe lacul Parcheş.
Știrea inițială:
Alarmă în Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), unde 22 de lebede au fost descoperite moarte pe lacul Obretinul Mic, iar autoritățile au luat imediat măsuri pentru a investiga și limita potențiala răspândire a gripei aviare de care sunt suspecte păsările.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă, a declarat pentru Agerpres că rezultatele probelor vor fi disponibile cel mai probabil vineri seara şi că împreună cu agenţii ecologi ai Administraţiei RBDD, Prefectura judeţului Tulcea şi primăriile comunelor Crişan şi Maliuc s-au luat primele măsuri.
"Am depistat o zonă nisipoasă cu pânza freatică la o adâncime corespunzătoare pentru a ecarisa teritoriul şi a îngropa în această zonă cadavrele depistate, bineînţeles cu dezinfecţia de rigoare, pentru a evita răspândirea microbilor în mediu, la alte păsări domestice sau sălbatice. Fiind un posibil focar într-o zonă sălbatică, nu există un risc major de contaminare a păsărilor domestice, mai ales că mobilizarea noastră e maximă", a precizat directorul DSVSA.
Mitică Tuchilă a mai spus că, în contextul evoluţiei gripei aviare şi a pestei porcine africane, instituţia pe care o conduce a făcut informări permanente către primării, ferme comerciale şi gospodăriile private, astfel încât contactul dintre animalele domestice cu cele sălbatice să fie evitat şi să nu apară focare în ferme private.
Potrivit sursei citate, ultimul focar de gripă aviară înregistrat în judeţul Tulcea a fost în anul 2020, atunci când medicii DSVSA au confirmat un caz de gripă aviară la o pasăre sălbatică găsită moartă pe lacul Parcheş.