Lebede moarte pe capete, pe un lac de acumulare de lângă Piatra Neamţ. Păsările au fost răpuse de gripa aviară

0
Publicat:

Gripa aviară continuă să decimeze lebedele care de zeci de ani şi-au găsit sălaşul pe lacul de acumulare Bâtca Doamnei, lângă Piatra Neamţ, noi exemplare moarte fiind descoperite pe luciul apei.

Lebede pe lacul Bâtca Doamnei FOTO Carmen Moraru
Lebede pe lacul Bâtca Doamnei FOTO Carmen Moraru

„Ca urmare a unui apel la 112, pe data de 28 decembrie 2023, un echipaj de pompieri, cu o autospecială complexă pentru intervenţie şi o barcă, a intervenit în municipiul Piatra Neamţ pentru scoaterea a cinci lebede moarte din Lacul Bâtca Doamnei“, a transmis Clarisa Jinga, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.

După ce au fost scoase, leşurile au fost predate Direcţiei Sanitar Veterinare, pentru efectuarea de teste. Cu două zile în urmă, pompierii scoseseră alte nouă lebede, iar pe 21 decembrie, 12 exemplare. Mortalitatea în rândul zburătoarelor a început să se înregistreze de la începutul lunii noiembrie, numărul exemplarelor moarte fiind de circa o sută.

Testele de laborator au confirmat virusul gripei aviare

Ulterior, testele de laborator au atestat că păsările fuseseră afectate de virusul H5N1, al gripei aviare. În aceste condiţii, Prefectura a transmis că au fost impuse măsuri stricte, interdicţii de circulaţie şi organizarea de evenimente, pentru prevenirea răspândirii virusului, protejarea populaţiei şi a animalelor.

„În urma analizelor efectuate, s-a confirmat prezenţa virusului influenţei aviare înalt patogene H5N1 la două lebede găsite decedate pe lacul Bâtca Doamnei, în Fondul de Vânătoare 6 Doamna Oanţu, municipiul Piatra Neamţ. Această confirmare adaugă un nou caz la cele şapte diagnosticate în 2023“, comunica Prefectura.

A fost stabilită o zonă de restricţie sanitară, pe o rază de zece kilometri, fiind luate măsuri preventive. Între ele, interdicţia circulaţiei păsărilor domestice din exploatările neprofesionale şi cele comerciale fără respectarea măsurilor de biosecuritate, organizarea de târguri, pieţe şi alte activităţi ce implică vânzarea de păsări vii, la care se adaugă restricţionarea vânării şi a hrănirii zburătoarelor sălbatice.

Direcţia Sanitar-Veterinară a recomandat evitarea creşterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii de cazare special amenajate. Atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care să nu aibă acces păsările sălbatice.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite