Autoritățiile ungare au depistat un nou focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1 în estul țării

0
Publicat:

Ungaria a descoperit un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1 la o fermă de fazani din judeţul Jasz-Nagykun-Szolnok, în estul ţării, a informat vineri Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH), transmite MTI.

foto pasăre căreia i se face injecție
Autoritățiile ungare au depistat un nou focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1 Foto: Shutterstock

NEBIH a dispus crearea unor zone de protecţie şi de supraveghere în jurul fermei din Abadszalok, iar aproximativ 7.000 de fazani au fost sacrificaţi.

Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.

Ieri un alt focar masiv de gripă aviară a fost descoperit, de data aceasta în Franța. Ministerul francez al Agriculturii a anunțat că focarul a fost localizat în cadrul unei ferme de rațe care anterior fuseseră vaccinate, iar acesta ar fi, potrivit autorităților franceze, primul focar descoperit după ce anul trecut a început vaccinarea preventivă a raţelor împotriva gripei aviare, transmite Reuters, conform Agerpres.

Prefectura din Vendee (vestul Franţei) a precizat că virusul gripei aviare a fost identificat marţi la o fermă cu 8.700 de raţe din apropiere de comuna Notre Dame de Riez.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie. 

Pentru a se proteja împotriva gripei aviare, în luna octombrie a anului trecut Franţa a decis să facă obligatorie vaccinarea preventivă în crescătoriile care au peste 250 de raţe. Aceste păsări, crescute pentru foie gras sau pentru carne, au fost vizate în mod special pentru că sunt foarte sensibile la virusul gripei aviare.

Vaccinul nu era destinat să protejeze în totalitate păsările împotriva infectării cu gripă aviară ci să limiteze răspândirea virusului, evitând astfel necesitatea unor sacrificări preventive în masă. În plus, vaccinarea se adaugă măsurilor standard de biosecuritate şi control. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite