Stol de lebede răpus de gripa aviară pe lacul Bâtca Doamnei din apropiere de Piatra Neamţ

0
Publicat:

Gripa aviară bântuie din nou foarte aproape de municipiul Piatra Neamţ, un focar fiind pe acumularea Bâtca Doamnei. Zeci de lebede răpuse de boală au fost descoperite, fiind impuse interdicţii în zonă.

De ani și ani, lebedele iernează pe lacul Bâtca Doamnei FOTO Cristian Vidrașcu - CJ Neamț
De ani și ani, lebedele iernează pe lacul Bâtca Doamnei FOTO Cristian Vidrașcu - CJ Neamț

Un echipaj de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ a fost solicitat astăzi, 2 noiembrie 2023, pentru a scoate din apele lacului de acumulare menţionat leşurile unor lebede moarte. Asta după ce, la finalul săptămânii trecute, testele au confirmat prezenţa virusului H5N1 al gripei aviare la două exemplare.

„Ca urmare a unui apel la 112 in jurul orei 09:43, un echipaj de pompieri, cu o autospecială complexă pentru intervenţie şi o barcă, din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ a intervenit pentru degajarea a 19 lebede moarte din lacul Bâtca Doamnei. Au fost predate Direcţiei Sanitar Veterinare“, a declarat căpitan Irina Popa, de la ISU Neamţ.

Molima aviarei a mai fost atestată anul acesta pe lacul de acumulare contruit pe râul Bistriţa. Ieri, 1 noiembrie, Prefectura Neamţ a transmis că au fost impuse măsuri stricte, inclusiv interdicţii de circulaţie şi organizarea de evenimente, pentru prevenirea răspândirii virusului şi protejarea populaţiei şi a animalelor.

„În urma analizelor recente efectuate, s-a confirmat prezenţa virusului influenţei aviare înalt patogene H5N1 la două lebede găsite decedate pe lacul Bâtca Doamnei, în Fondul de Vânătoare 6 Doamna Oanţu, municipiul Piatra Neamţ. Această confirmare adaugă un nou caz la cele şapte cazuri diagnosticate în anul 2023“, a transmis Prefectura Neamţ.

S-a stabilit o zonă de restricţie sanitară, cu o rază minimă de 10 kilometri, fiind luate măsuri preventive. Între ele interdicţia circulaţiei păsărilor domestice din exploatările nonprofesionale şi cele comerciale fără respectarea măsurilor de biosecuritate, organizarea de târguri, pieţe şi alte activităţi ce implică vânzarea de păsări vii, la care se adaugă restricţionarea vânării şi a hrănirii zburătoarelor sălbatice.

Pompierilor le revine sarcina de a scoate lebedele moarte din apă FOTO ISU Neamț
Pompierilor le revine sarcina de a scoate lebedele moarte din apă FOTO ISU Neamț

Prefectura Neamţ a mai decis ca în zona afectată să fie limitat accesul la activităţi sportive şi recreative pe malurile lacului Bâtca Doamnei şi cursul râului Bistriţa. În 2022 şi 2023, au fost identificate în zona lacului de acumulare şi pe cursul Bistriţei 43 de lebede moarte, care în urma analizelor au fost confirmate ca fiind purtătoare ale virusului influenţei aviare patogene H5N1.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite