Protest la Teatrul „Elvira Godeanu“. Exod de actori și angajați într-un an de zile VIDEO

0
Publicat:

Aproximativ 150 de persoane au participat, în seara zilei de joi, 14 martie 2024, la un protest inedit în fața Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din municipiul Târgu Jiu.

În doar un an de zile de la preluarea conducerii teatrului de către Mariana Ghițulescu, 19 angajați au părăsit instituția prin demisie sau demitere.

O parte dintre foștii actori și angajați ai teatrului au fost prezenți la această manifestare: Vlad Rădulea, Mihai Rădulea, Iulian Marinescu, Adelina Puzdrea, Marian Negrescu, Iani Gârbaciu, Gabriela Mladin etc.

Alți patru actuali actori ai Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ au participat la acest protest în semn de solidaritate și de manifestare a nemulțumirii cu privire la modul în care este condusă instituția de cultură.

Pe un perete al teatrului din Târgu Jiu a fost proiectat un videoclip cu cei care au plecat din teatru. 

„Am ieșit în această seară pentru ce se întâmplă cu noul manager al teatrului. Din ce am înțeles se întâmplă lucruri ciudate. Multora dintre actorii tineri nu li s-au prelungit contractele sau au fost obligați să plece, dar și multe alte probleme pe care le-am auzit. Am venit să susțin această instituție de cultură, care este cam singurul lucru bun care s-a întâmplat în ultimii 30 de ani“, a spus unul dintre cei prezenți în fața teatrului.

„Am venit să-i susțin pe acești tineri“

„Eu nu sunt din Târgu Jiu, dar am venit să-i susțin pe acești tineri, pentru că în situația lor am fost și eu. Mă doare când văd că sunt oprimați“, a precizat un alt participant la protest.

Mihai Rădulea, fost actor al teatrului din Târgu Jiu și actual actor al teatrului din Petroșani, a spus că situația este tensionată în continuare. 

„Este un an în care s-au întâmplat destul de multe și sper că instituțiile abilitate vor lua măsuri cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Din ce aud, în teatrul din Târgu Jiu este o situație tensionată în continuare, sunt conflicte, pentru că oamenilor care lucrează acolo le este teamă să vorbească. Din ce am auzit, unii actori au fost forțați să-și ia concediu pentru că le expiră contractul la finalul lunii august“, arată Rădulea.

150 de oameni s-au strâns joi seară în fața sediului teatrului din Tg. Jiu Foto: Alex Merfu
150 de oameni s-au strâns joi seară în fața sediului teatrului din Tg. Jiu Foto: Alex Merfu

Actorul Marian Negrescu, cel care a întemeiat teatrul din Târgu Jiu, însă a demisionat la puțin timp după ce la conducere a venit Mariana Ghițulescu, a spus: „Mi-am asumat destinele acestor oameni. Este vorba de asumarea destinelor unor copii pe vremea respectivă. Am construit poveste aceasta. Când am plecat de aici, instituția asta era la cheie: aproape 40.000 de spectatori pe stagiune, 14 zile de festival național și internațional. Problema este că instituția aceasta este a dumneavoastră. (...) Rugămintea mea este una singură: să aveți grijă de teatru“.

Evaluarea managementului Marianei Ghițulescu are loc vineri, 15 martie 2024, de către o comisie stabilită de Consiliul Local Târgu Jiu.

Până acum, conducerea teatrului nu a prezentat o reacție cu precizări cu privire la acest protest. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite