Două tunuri din Primul Război Mondial zac în bălării la Târgu Jiu. Sunt ale nimănui

0
Publicat:

Două tunuri din Primul Război Mondial zac de mai mult timp în curtea unei instituții din municipiul Târgu Jiu, fiind în proces de preluare în patrimoniu.

Două tunuri sunt abandonate în bălării Foto: Narcis Daju
Două tunuri sunt abandonate în bălării Foto: Narcis Daju

Cele două tunuri s-au aflat la podul unde s-a purtat istorica luptă da la podul Jiului din Târgu Jiu, pentru a aminti de vitejia cetățenilor orașului. Acestea s-au deteriorat. Mai ales roțile din lemn au putrezit și autoritățile le-au luat din zona respectivă, doar că s-a constatat că acestea nu se aflau în niciun patrimoniu.

„Riscam să cadă în capul oamenilor. Din acest motiv au fost luate. Se află în procedura preluare în patrimoniul orașului, după care se vor face demersurile pentru restaurare“, a spus Adrian-Dan Bândea, directorul Centrului de Cercetare și Documentare „Constantin Brâncuși".

Instituția funcționează în prezent în spații preluate de la Liceul Auto din Târgu Jiu, pentru că sediul, o culă monument istoric, se află de mai mult timp în modernizare. În curtea spațiilor unde funcționează acum Centrul „Constantin Brâncuși“ se află cele două tunuri. Acestea provin din luptele care s-au purtat pe teritoriul județului Gorj în Primul Război Mondial.

Adrian-Dan Bândea spune că cele două tunuri vor fi amplasate tot lângă pot după ce vor fi restaurate. Acesta nu a putut să precizeze în cât timp va începe restaurarea lor.

Podul istoric, aflat pe lista monumentelor istorice, este plin de rugină. Autoritățile nu s-au mai îngrijit de acesta, cu toate că este frecventat și face legătură cu un parc.

Podul are o semnificație istorică deosebită.

La 14 octombrie 1916, la acest pod, populaţia oraşului, formată în general din cercetaşi, elevi şi bătrâni, au opus rezistenţă trupelor germane, sub coordonarea comisarului de poliție Ioan C. Popilian. Lupta a fost una foarte importantă deoarece a permis Armatei Române care era în retragere să se regrupeze.

Lupta de la Podul Jiului a rămas în istorie prin curajul arătat de locuitorii oraşului, care nu s-au temut de puterea inamicului şi au luptat pentru a-și apăra orașul. Potrivit mărturiilor, lupta a durat mai multe ore, timp în care înaintarea trupelor germane a fost oprită, asigurând astfel timp suficient trupelor române să își asigure retragerea.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite