Câți bani a cheltuit România în Primul Război Mondial și pentru Marea Unire din 1918. Suma este înfiorător de mare
0Toată lumea vorbește despre Marea Unire și despre cei care au pus umărul la înfăptuirea ei, însă sunt puțini cei care știu cât a fost efortul financiar al țării noastre.
Doctorul în istorie din Arad, Andrei Ando ne dezvăluie că pentru România, Marea Unire a costat, în prima fază, 262,5 miliarde de dolari (la valoarea actuală) - acesta a fost efortul românesc de război, în conflagrația care a determinat reconfigurarea hărții Europei.
România a cheltuit în război o sumă considerabilă, dar consecința a fost unirea tuturor provinciilor românești, Transilvania și Bucovina recuperate de la Imperiul Austro-Ungar, Basarabia de la Imperiul Rus, Moldova și Țara Românească.
„De fapt, putem concluziona că Regatul României a fost unul dintre marii câștigători ai războiului. Ajuns la un moment dat pe buza prăpastiei, amenințat cu absorbția de către adversari, Regatul României a ieșit de la tratativele de pace de după război cu o suprafață de peste două ori mai mare (295.000 kmp în anul 1919, față de 137.000 kmp. în anul 1913, incluzând aici și Cadrilaterul) și o populație dublă (de la 7,3 milioane în anul 1913 la 14,6 milioane de locuitori în anul 1919). Geniu? Șansă? Istoria reține, apropo de astfel de situații, dictonul roman Vae Victis. În cele din urmă, câștigătorul are dreptate în toate, lui îi revine toată gloria”, spune Andrei Ando.
În date de 12 februarie 1923 ziarul „Biserica și Școala” scria: „Cheltuielile (de război, n.n.) au fost uriaşe, fară să mai socotim stricăciunile şi milioanele de morţi şi invalizi”.
Cât au cheltuit alte țări
Doctorul în istorie Andrei Ando mai specifică faptul că Anglia a cheltuit 44 miliarde dolari (se va înmulți cu 18,75 pentru valoarea de astăzi, n.n.). Germania 40 miliarde dolari. America 32 miliarde dolari, Franţa 25 miliarde dolari, Rusia 22 miliarde dolari, România 14 miliarde dolari (262,5 miliarde de dolari la valoarea actuală, n.n.), Italia 12 miliarde dolari. Turcia 1 miliard şi jumătate dolari, Bulgaria 800 milioane dolari.”