Şef ISJ Olt, despre măsurile dispuse de Ministerul Educaţiei pentru cele 11 lucrări falsificate: „Vrem legalitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof. Victor Iacobescu, inspector şcolar general-adjunct al IŞJ Olt FOTO: A.M.
Prof. Victor Iacobescu, inspector şcolar general-adjunct al IŞJ Olt FOTO: A.M.

Ministerul Educaţiei, în urma mai multor acţiuni de control desfăşurate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt pentru a verifica sesizări venite după concursul de ocupare a posturilor de director de şcoală, a decis, pe de o parte, să sesizeze organele de anchetă, iar pe de alta a dispus măsuri care să fie puse în aplicare, „cu celeritate“, de către ISJ Olt.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina a fost sesizat în cursul săptămânii trecute despre suspiciunea de fraudare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat. 

Ministerul Educaţiei a dispus în acelaşi timp, conform unui răspuns trimis la solicitarea „Adevărul“, mai multe măsuri care să fie puse în aplicare „cu celeritate“. 

În urma a două acţiuni de control desfăşurate de minister la Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, în 26 mai 2022, respectiv 10 iunie 2022, s-a constatat că la concursul pentru ocuparea posturilor de director şi director adjunct vacante, sesiunea ianuarie - martie, „nu au fost respectate prevederile metodologiei aprobate prin ordinul de ministru nr. 4.597/2021, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul în care Comisia de organizare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din cadrul ISJ Olt nu a respectat prevederile legale privind arhivarea documentelor întocmite şi nici corectitudinea şi obiectivitatea procesului de evaluare de către membrii comisiei de evaluare“.

Cercetări disciplinare şi „intrarea în legalitate a candidaţilor“

„Echipa de control a ministerului a identificat 11 (unsprezece) candidaţi ale căror borderouri de notare conţin fragmente/înscrisuri/părţi în copii color, contrar prevederilor legale prevăzute de ordinul de ministru nr. 4.597/2021, cu modificările şi completările ulterioare“, se menţionează în răspunsul transmis „Adevărul“. 

Ca urmare a celor constatate, Ministerul Educaţiei a dispus Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt să-i cerceteze disciplinar pe preşedintele şi pe membrii Comisiei de evaluare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat. 

Totodată, ministerul a cerut  „aplicarea cu celeritate, de către Consiliului de Administraţie al ISJ Olt, a unor măsuri privind intrarea în legalitate a candidaţilor care au fost identificaţi cu borderouri de notare neconforme şi au fost numiţi pe funcţia de director/director adjunct, astfel încât să fie respectat cadrul legal în vigoare“. 

Măsurile aplicabile imediat nu se opresc aici, preşedintele Comisiei de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din cadrul ISJ Olt, inspectorul şcolar-general adjunct Victor Iacobescu, urmând să fie cercetat disciplinar, la rândul său, la nivelul Ministerului Educaţiei. 

„Dacă, bineînţeles, se va confirma că a fost o greşeală, o eroare, vom dispune măsurile necesare“

Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt nu s-au grăbit, însă, să adopte măsurile dispuse de către superiori, pentru că, fiind perioada vacanţelor, ar fi mai greu să se adune în şedinţă membrii Consiliului de Administraţie. 

Întrebat când se vor adopta măsurile dispuse de minister şi care vor fi schimbările la nivelul şcolilor, inspectorul şcolar general-adjunct Victor Iacobescu nu a putut oferi o dată anume. 

„Aşteptăm următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie. Vom analiza ce ni s-a transmis de la minister şi ulterior vă vom comunica. Probabil săptămâna viitoare“, a spus Iacobescu. 

Despre schimbări, în schimb, nu se poate vorbi deocamdată.

„Vom analiza. Din câte ştiu eu, nu se cere schimbarea directorilor, ci punerea în legalitate. Dacă, bineînţeles, se va confirma că a fost o greşeală, o eroare, vom dispune măsurile necesare. Vom analiza în Consiliul de Administraţie, împreună cu domnul jurist, şi vom lua hotărârea potrivită. Vom analiza fiecare lucrare astfel încât fiecare director să fie pe funcţie în mod corect“, a dăugat iacobescu.

Conform anumitor surse, în discuţie sunt lucrări ale candidaţilor care au concurat pe posturile vacante de la următoarele şcoli: Şcoala Gimnazială nr. 3 Slatina, Şcoala Vultureşti, Şcoala Valea Mare, Şcoala Cungrea, Şcoala Topana, Şcoala Verguleasa.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Dosar penal pentru concursul de director de şcoală din Olt. Ministerul Educaţiei a sesizat organele de anchetă UPDATE

Telenovelă la o şcoală din Olt, unde directoarea ar trebui să plece. Compromisul pentru a readuce pacea VIDEO

Revoltă la finalul concursului pentru funcţiile de director de şcoală: „E cu dedicaţie!“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite