România va avea un număr record de ingineri în următorii ani. Universitate de profil din Iaşi, luată cu asalt de studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: TUIASI
FOTO: TUIASI

Rectorul Universităţii „Gheorghe Asachi” din Iaşi spune că îşi doreşte să solicite Ministerului Educaţiei suplimentarea locurilor pentru licenţă şi master, după afluenţa record de studenţi din această vară.

Număr record de candidaţi înscrişi a fost înregistrat la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), în anul 2022. Numărul reprezintă un record al ultimilor ani din toate punctele de vedere: cu 40% mai mulţi candidaţi pe locurile bugetate la licenţă şi 50% mai mulţi candidaţi pe locurile destinate românilor de pretutindeni.

„Putem afirma foarte clar că admiterea din acest an, la licenţă şi masterat, a reprezentat un record al ultimilor ani. Un succes care, recunosc deschis, mi-a depăşit oarecum aşteptările, având în vedere dimensiunea promoţiei absolvenţilor de bacalaureat. În acelaşi timp, ne aşteptam la rezultate bune, susţinuţi fiind de campania la nivel naţional care evidenţiază rolul învăţământului tehnic şi solicitările uriaşe de specialişti absolvenţi ai studiilor universitare tehnice. O campanie firească, având în vedere că nicio ţară nu poate spera să se dezvolte fără ingineri”, a declarat rectorul universităţii, Dan Caşcaval. 

La studiile de licenţă a existat un număr de solicitări cu 40% mai mare decât numărul locurilor bugetate alocate. Dat fiind sistemul unic de înmatriculare şi urmărire a situaţiei înscrierilor implementat de TUIASI, în care se contorizează prima opţiune a unui candidat şi nu toate specializările alese de către acesta, se poate observa că la licenţă au fost aproape 2.900 de candidaţi pe locurile de la buget, alţii 134 optând, de la început, pentru un loc la taxă. 

La programele de master a fost 1.052 de candidaţi pe locurile bugetate şi 65 au optat direct pentru locurile de la taxă.

„Afluenţa acestor studenţi devine o constantă, în ultimii trei ani numărul lor depăşind anual câteva sute. În condiţiile pozitive ale creşterii interesului candidaţilor, după afişarea rezultatelor finale ale admiterii şi confirmarea locurilor ocupate de către candidaţi, este foarte probabil să solicităm Ministerului Educaţiei suplimentarea locurilor alocate la licenţă şi masterat, atât pentru studenţii din ţările UE, cât şi pentru românii de pretutindeni. Aceasta în condiţiile în care numărul locurilor bugetate la studiile universitare deja depăşeşte 4.000”, a mai spus Dan Caşcaval. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Nicuşor Dan, părăsit de partidele dreptei la alegerile din 2024. Cine sunt numele vehiculate pentru fotoliul de primar al Capitalei

Croaţia inaugurează un pod crucial spre Dubrovnik, care ocoleşte Bosnia VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite