Greşeli de evitat la copiii mici pe caniculă. Medic pediatru: „Părinţii din ziua de azi le ştiu pe toate“

0
0
Hainele adecvate, crema cu factor mare de protecţie UV şi evitarea expunerii în intervalul lorar 11,00 - 17,00 îi poate feri pe cei mici de neplăceri în zilele caniculare FOTO: Pixabay
Hainele adecvate, crema cu factor mare de protecţie UV şi evitarea expunerii în intervalul lorar 11,00 - 17,00 îi poate feri pe cei mici de neplăceri în zilele caniculare FOTO: Pixabay

Zilele caniculare îşi pot lăsa dureros amprenta asupra copiilor mici, dacă părinţii aleg să asculte mai mult de prieteni şi de „Dr. Google“ decât de medici, atrage atenţia medicul de familie pediatru Dorian Costescu din Slatina.

Deshidratarea este unul din principalele riscuri la care îi putem expune pe copii, dar şi arsurile solare. Intervalul în care putem ieşi cu ei la plimbări, de preferat prin locuri umbroase, nu trebuie să depăşească, dimineaţa, ora 11.00, iar seara nu trebuie să înceapă mai devreme de 17.00.
Protejarea pielii celor mici cu o cremă cu factor de protecţie 50 este un alt sfat de urmat, însă nu doar atunci când mergem la plajă, ci de fiecare dată când îl expunem pe cel mic.

„Copilul nu bea apă până la 6 luni, ci doar lapte“

Îi dăm, sau nu, sugarului mic apă pe caniculă, este una dintre întrebările la care tinerii părinţi caută sfaturi mai mult printre cunoscuţi. „Părinţii ascultă de soacre şi de toată lumea, numai de medici nu. Părinţii în ziua de astăzi le cam ştiu pe toate. Nu are ce să caute cu apa până la 6 luni, fără discuţie. Nici dacă-i dă de la biberon lăptic, pentru că laptele este, în marea lui majoritate, fix apă. Până la vârsta de 6 luni se recomandă alăptare exclusivă, <exclusiv> înseamnă nimic altceva. Indiferent că vorbim de formulă sau de alăptare naturală“, a precizat dr. Costescu.

Medicul pediatru a detaliat şi cum ne dăm seama că micuţul s-a deshidratat. „Dacă este sugar vom vedea că fontanela este bombată în interior, este ca o scobitură acolo la cap. Ochii copilului intră în orbite, pliurile la nivelul abdomenului încep să fie oarecum cum este pielea unui bătrân, încep să se zbârcească, copilul devine din ce în ce agitat şi nu ne mai înţelegem cu el“, explică doctorul.

După 6 luni, apă din sursă sigură

După perioada de alăptare exclusivă, hidratarea copilului mic înseamnă să-i oferim apă, din sursă sigură. „Copilul se deshidratează foarte uşor. Este de preferat să nu ieşim cu copiii şi să-i expunem la caniculă. Copilul de un an-doi deja ştie că vrea să bea apă şi o va bea. Nu-l întrebăm dacă vrea, îi punem la dispoziţie“, a mai spus medicul.

Dacă sursa de apă pentru laptele-formulă sau cea pe care o oferim copiilor de peste 6 luni nu este sigură (se recomandă apa îmbuteliată), sunt riscuri de îmbolnăvire: de la enterocolite, până la o eventuală intoxicaţie a sugarului cu nitraţi.

Fără antibiotic la Covid-19 în fază uşoară

Canicula nu este singura problemă în această perioadă, Covid-ul fiind extrem de răspândit în rândul copiilor. În cabinetul dr. Dorian Costescu au ajuns copii cu forme uşoare ale bolii, cei mai mulţi cu febră (până în 39 grade Celsius) şi agitaţie psihomotorie, iar cei mai măricei - şi cu vărsături. Doctorul le-a recomandat părinţilor să-i trateze acasă, cu medicamente simptomatice şi antitermice.

„Covid-19 este infecţie virală. În momentul în care se complică ştim că trebuie să-i dăm (n. red. - antibiotic), dar până atunci supraveghem pacientul. Antibiotic nu există“, a conchis medicul.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Administrarea unui antibiotic după un raport sexual neprotejat poate diminua riscul de boli cu transmitere sexuală | STUDIU

Ministerul Sănătăţii, recomandări pentru utilizarea antiviralelor orale, în cazul persoanelor cu coronavirus: Tratamentul trebuie stabilit de medic


 

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri