Noi studii prezintă „dovezi convingătoare” că piaţa din Wuhan a fost epicentrul focarului de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Huanan FOTO Shutterstock
Piaţa Huanan FOTO Shutterstock

Oamenii de ştiinţă spun că există „dovezi convingătoare” că piaţa de fructe de mare şi animale sălbatice Huanan din Wuhan s-a aflat în centrul focarului de Covid-19.

Două studii (revizuite) publicate marţi, reexaminează informaţiile din focarul iniţial din oraşul chinez, conform BBC.

Unul dintre studii arată că primele cazuri cunoscute au fost grupate în jurul acelei pieţe. 

Celălalt utilizează informaţii genetice pentru a urmări momentul apariţiei focarului. 

Acesta sugerează că au existat două variante introduse la om în noiembrie sau la începutul lunii decembrie 2019.

Împreună, cercetătorii spun că aceste dovezi arată că SARS-CoV-2 a fost prezent în mamiferele vii care au fost vândute în piaţa Huanan la sfârşitul anului 2019. Ei spun că a fost transmis la persoanele care lucrau sau făceau cumpărături acolo în două „evenimente  de răspândire” separate, în care „un om a contractat virusul de la un animal”. 

Unul dintre cercetătorii implicaţi, profesorul virolog David Robertson de la Universitatea din Glasgow, a declarat pentru BBC News că speră ca studiile să „corecteze înregistrarea falsă că virusul a venit dintr-un laborator”. 

Doi ani de eforturi ştiinţifice pentru a înţelege virusul care provoacă Covid-19 le-au oferit acestor cercetători o perspectivă mai bine informată. 

Acest lucru le-a permis să rezolve o enigmă cheie în ceea ce priveşte primele date despre pacienţi:  că din sutele de persoane care au fost spitalizate cu Covid-19 în Wuhan, doar aproximativ 50 au avut o legătură directă şi identificabilă cu piaţa. 

„A fost cu adevărat surprinzător faptul că majoritatea cazurilor nu au putut fi legate de piaţă”, a declarat profesorul Robertson. 

„Dar, ştiind ce ştim acum despre virus, este exact ceea ce ne-am aştepta – pentru că mulţi oameni prezintă simptome foarte uşoare, ar fi în continuat să fie  prezenţi în comunitate şi ar fi transmis virusul altora, iar cazurile grave au fost greu de asociat cu aceasta"

Această cercetare de cartografiere a cazurilor Covid-19 a constatat că un mare procent dintre primii pacienţi – fără nicio legătură cunoscută cu piaţa, ceea ce înseamnă că nu lucrau şi nici nu făceau cumpărături acolo – s-au dovedit a locui în apropierea acesteia. 

Acest lucru susţine ideea că piaţa a fost epicentrul epidemiei, a declarat profesorul Michael Worobey, autorul principal şi biolog de la Universitatea din Arizona, vânzătorii fiind infectaţi primii şi declanşând un „lanţ de infecţii în rândul membrilor comunităţii din zona înconjurătoare”. 

„Într-un oraş care se întinde pe o suprafaţă mai mare de 7.770 km pătraţi, zona cu cea mai mare probabilitate de a conţine casa unei persoane care a avut unul dintre primele cazuri de Covid-19 din lume a fost o zonă de câteva blocuri, cu piaţa Huanan chiar în interiorul acesteia”, a spus profesorul Worobey. 

Studiul respectiv s-a concentrat, de asemenea, asupra pieţei în sine. Oamenii de ştiinţă au creat o hartă a probelor – tampoane de lichid din canalizare şi de pe tarabele din piaţă – care au fost testate pozitiv pentru virus. 

„Majoritate probelor pozitive s-au grupat în jurul părţii de sud-vest a pieţei”, a explicat profesorul Robertson. „Şi aceasta este locaţia în care raportăm că se vând specii precum enotul”. 

„Aşadar, avem confirmarea faptului că animalele despre care ştim acum că sunt susceptibile (la SARS-Cov-2, virusul care provoacă Covid-19) au fost vândute acolo la sfârşitul anului 2019”. 

În ultimii doi ani, căutarea originii pandemiei mortale s-a transformat dintr-o investigaţie ştiinţifică într-o dispută politică toxică. 

Unul dintre subiectele unui înverşunat joc internaţional de învinuiri – în primul rând între politicienii din SUA şi China – a fost o teorie potrivit căreia virusul ar fi putut fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan, Institutul de Virologie din Wuhan. 

Dar această ipoteză, a declarat profesorul Stuart Neil de la Kings College, „nu poate explica datele”.

„Suntem acum cât se poate de siguri, pe baza dovezilor fragmentare pe care le avem, că acesta a fost un eveniment de răspândire care a avut loc pe piaţă.” 

Pieţele aglomerate de animale vii reprezintă, după spun şi mulţi oameni de ştiinţă, un punct fierbinte de transmitere unde noi boli se pot transmite de la animale.Şi în cele 18 luni de până la începutul pandemiei, un studiu separat a arătat că aproape 50.000 de animale – din 38 de specii diferite – au fost vândute în pieţele din Wuhan. 

Profesorul Neil a declarat că este foarte probabil ca pandemia să fi fost o consecinţă a unei „practici nesănătoase, crude şi lipsite de igienă despre care autorităţile chineze au fost avertizate”. 

Riscul major al căutării unui vinovat în laborator pentru toate acestea, a adăugat el, „este că riscăm să lăsăm ca acest lucru să se întâmple din nou pentru că ne-am concentrat pe problema greşită”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite